Obchodní řetězce často prodávají šlendrián, míní europoslanec

09.01.2012 17:54

Europoslanec Pavel Poc (ČSSD) v dnes v křesle hosta Dvaceti minut Radiožurnálu na Českém rozhlase prohlásil že nadnárodní řetězce začasté lidem prodávají nekvalitní potraviny. Mnohdy jde o potraviny, které si u výrobců samy řetězce objednaly proto, aby dosáhly větších zisků. Výrobci potravin a zaměstnanci supermarketů se se však síly nadnárodních koncernů bojí a odmítají si stěžovat veřejně. Ale, co má pak dělat obyčejný zákazník?

Obchodní řetězce často prodávají šlendrián, míní europoslanec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Žena nakupující potraviny v supermarketu

Občané České republiky často nakupují potraviny jen a pouze podle jejich ceny. Činí tak i navzdory upozorněním, že nízká cena odpovídá také nízké kvalitě výrobků. Dají se někdy Češi přesvědčit, že se vyplatí připlatit si za kvalitu? Europoslanec Pavel Poc (ČSSD má za to, že otázka nestojí takto jednoduše.

„Hrozně rádo se říká, že Západ k nám dováží to nejhorší, ale tak tomu úplně nění. Firmě zkouší tyto výrobky uplatnit všude. I na Západě,“ prohlásil europoslanec.

Začarovaný kruh a královská moc médií

Faktem je že Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila při kontrolách asi 15 procent nekvalitních potravin. Háček je v tom, že řetězce se s případnou pokutou od tohoto dozorovacího orgánu snadno vyrovnají např. tím, že ji přenesou na bedra výrobců, u nichž si výrobu potravin objednávají. A proč podniky vyrábějí méně kvalitní potraviny a proč je supermarkety kupují. Odpověď je podle Poce nasnadě. Kvůli zisku.

„Náklady na výrobu potravin klesnou, ale marže zůstane stejná a firma vydělá. Dochází také k výrobě nekvalitních potravin, které si objednávají nadnárodní řetězce. Pokud by se to patřičným výrobcům nelíbilo, napříště od supermarketu nedostanou zakázku a ocitnou se ve velkých problémech,“ dodává europoslanec.

Europoslanec se dále domnívá, že existuje pouze jediná síla, která by mohla řetězce donutit ke změně zavedených postupů, touto silou jsou prý média. „Jediné, čeho se ty řetězce bojí, je medializace tohoto problému a tady mají moc média.

V Evropském parlamentu schází vůle k řešení problému

Z pozice europoslance v pořadu Poc prohlásil, že jsme oslabili vlastní legislativu určenou k ochraně českých potravin ve chvíli, kdy jsme slaďovali patřičné zákony s právem EU. Nikdo nás k tomu ale nenutil. Je také možné vrátit se zpět k původní národní legislativě, pokud je přísnější, než ta evropská.

Závěrem však trochu smutně dodal, že v Evropském parlamentu schází vůle na řešení problému s ošizenými jogurty či uzeninami. Tady nezbývá, než aby zakročily patřičné orgány jednotlivých členských států a pokusily se zjednat nápravu. Obloukem se však vrátil k tomu, že případné sankce řetězce mohou převést na bedra výrobců. Proto mohou současnou situaci změnit jen média patřičným zviditelněním problému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…