Obědy ve školních jídelnách se prodraží

11.12.2011 10:57

Kvůli plánovanému zvýšení DPH se budou muset rodiče připravit na zdražení obědů ve školních jídelnách. Oběd bude stát o tři koruny více a u rodiny se dvěma dětmi se tím roční výdaje zvýší o 1200 korun.

Obědy ve školních jídelnách se prodraží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chudoba, ilustrační foto.

Cena obědů se od roku 2008 nezměnila, nyní by ji bylo možné udržet pouze na úkor kvality. „Nikdo dnes nedovede odhadnout, o kolik to až půjde nahoru,“ uvedla pro Aktuálně.cz Bronislava Hertlová ze Zařízení školního stravování Opava. Některé jídelny zdražily obědy už v září a další plánují od ledna.

O konečné ceně obědů rozhodne nová vyhláška o školním stravování. Podle ní se navýší finanční limity na nákup potravin. Oběd by stál tak místo 27,50 Kč až 35 korun. V této ceně by musel být zahrnut hlavní chod, polévka, nápoj a případně i dezert.

Vyhláška se zabývá také obezitou školáků. Školy budou moci překročit limity na ovoce a zeleniny a nedodržet limity pro množství tuků a cukrů.

reklama

autor:

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…