Ocelář Stehlík chce po státu miliardu a půl. Dlouhý prý zničil české hutě

25.10.2011 17:07

Bývalý majitel Poldi Kladno Vladimír Stehlík se pouští do boje se státem. Chce, aby se kauza kladenských hutí a jeho firmy Bohemia Art po 15 letech soudních sporů vyřešila. Zatím vyzval ministerstvo spravedlnosti k náhradě škody vzniklé nesprávným úředním postupem ve výši jedné miliardy a 406 milionů korun. Také podal na správkyni konkurzní podstaty a další úředníky, kteří Poldovku poslali do konkurzu, několik trestních oznámení. I ty chce dotáhnout do konce.

Ocelář Stehlík chce po státu miliardu a půl. Dlouhý prý zničil české hutě
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Bývalý generální ředitel kladenských hutí Vladimír Stehlík trvá na tom, aby jeho bývalí kolegové a zaměstnanci z Poldi Kladno byli odškodněni za nucený odchod z podniku. Kdysi věhlasný kladenský podnik by chtěl navíc obnovit.

„Záchrana Poldovky je bezpodmínečně nutná, neboť Poldovka je nyní vykradená a téměř zničená. Mně zůstala práva a budu bojovat, dokud nepadnu," svěřil se Stehlík ParlamentnímListům.cz.

Chce totiž podat žalobu na německé Kruppovy závody a odkoupit od nich to, co kdysi stát tomuto německému holdingu velmi levně prodal. Německá konkurence měla podle něj totiž zájem na likvidaci hutí v Česku. „Zásadní roli v tom hrál exministr průmyslu Vladimír Dlouhý," podotkl k tomu.

S Němci také jednal

„Pikantní na celé věci je, že tehdejší představitelé vlády nevěděli, že i já s těmi Kruppovými závody sepsal smlouvu o vzájemné spolupráci a kooperaci ve výrobě. Takže ten krok, to převzetí od německé konkurence, navíc za pakatel, tak to byl totální nesmysl," upozornil někdeší průmyslník.

„Chci i svým bývalým zaměstnancům dát, co jim patří, a proto jsem vyzval ministerstvo spravedlnosti k náhradě škody vzniklé nesprávným úředním postupem ve výši jedné miliardy a čtyř set šesti milionů korun. Jde o to, že těm našim lidem nedoplatili mzdy a hlavně jim nedali odstupné ve výši čtyř měsíčních platů, což už jen to dělá 400 miliónů korun," zmínil.

„Co se týče správkyně konkurzní podstaty Bohemia Art, Jarmily Veselé, tak na tu jsme podali několik trestních oznámení, neboť prodala Bohemia Art, která měla hodnotu přes miliardu, za 113 miliónů. Další problém je v tom, že Veselá prodala i soukromý majetek, který ji nepatřil," řekl dále Stehlík.  

"Jestli to ti správci konkursní podstaty takto zmatlali, tak to mají smůlu. Oni budou muset teď prokázat, jak s těmi finančními prostředky naložili," upozornil.

Zakládá politickou stranu Vlastenecká unie

Zdůraznil, že skutečně založí politickou stranu. O té totiž již hovořil začátkem roku. Tehdy však médiím sdělil, že  ponese název Hnutí za české národní zájmy a práva občanů, ParlamentnímListům.cz nyní prozradil, že se bude jmenovat Vlastenecká unie. A s ní chce kandidovat v nejbližších řádných parlamentních volbách. "Všichni mí příznivci mají u mne dveře otevřené. Mohou se kdykoliv hlásit, " poznamenal k tomu.

Stehlík se už přitom o senátorské křeslo ucházel v roce 1996. Tehdy získal 17 procent hlasů, ale krátce poté byl obviněn z tunelování Poldovky. I počátkem letošního roku si umanul, že bude kandidovat do Senátu a to na místo po zesnulém Jiřím Dienstbierovi. Nakonec ale svou kandidaturu stáhl.

Související:

Na aktivity Stehlíka upozornily Haló noviny. Stehlík totiž uspořádal v pondělí tiskovou konferenci, ale podle jeho slov moc novinářů na ní nepřišlo. „Na novináře jsem pak narazil až v restauraci poblíž akce. Jako by se báli ukázat se na té tiskovce. Bylo to humorné. Mnozí z nich ani nevěděli o Poldovce nic," podotkl k tomu Stehlík pro naši redakci.  

Haló noviny pak informovaly i o tom, že bývalý majitel Poldi Kladno odhaduje celkový rozsah škod, způsobených nesprávným úředním postupem v průběhu privatizací, okolo dvou miliónů korun na každého občana České republiky.  

Byli dlouho ve vazbě, Marko byl odsouzen 

Stehlík továrnu Poldi Kladno koupil tři roky po revoluci, kdy koncern, který dával práci 20 tisícům lidí, byl ztrátový a pracoval na zlomek kapacity. Poldi koupil prostřednictvím firmy Bohemia Art. I se svým synem Markem byl ale v roce 1996 obviněn a to za to, že neodvedli 25 milionů korun na zdravotní pojištění zaměstnanců a daň ze mzdy. Kladla jim za vinu také to, že poskytovali své firmě Bohemia Art bezúročné půjčky, čímž ocelárny utrpěly škodu kolem 67 milionů korun. Další škoda za zhruba 113 milionů korun vznikla podle policie kvůli neoprávněnému vložení majetku oceláren do nově založené společnosti Poldi Steel. Oba muži kvůli tomuto obvinění byli dlouho ve vazbě.

Několikaleté trestní stíhání Vladimíra Stehlíka ale bylo přerušeno v roce 2008 kvůli nemoci. Jeho syn Marko byl jako někdejší výkonný ředitel kladenských hutí Poldi odsouzen na dva a půl roku vězení, propuštěn z výkonu trestu byl počátkem léta.

"Ten Marko seděl ve vězení zcela zbytečně. Kdyby chtěli soudci zjistit, jak to opravdu vše bylo, tak by si to jednoduše zjistili ze všech materiálů a dokumentů. Jenže něktreé z nich se podivně ztratili.... Je to jen soudcovská mafie," dodal exprůmyslník.

Chce ale Stehlík opět podnikat v ocelářském průmyslu? "Je mi už 67 let, ani ne. Ale chtěl bych očištění, aby lidé věděli, že jsem nikdy nic neukradl a aby ´mí´ zaměstnanni dostali po letech to, co jim patří," svěřil se nakonec Stehlík.

Areál jeho "Poldovky" v současné době jen pramálo připomíná hutního giganta tak, jak vypadal, když ho Stehlík vedl. Některé budovy jsou totálně zničené, další již úplně zmizely a pozemky jsou rozděleny mezi několik vlastníků. Část patří od roku 1999 německé firmě Scholz a.s. Budovy nejen chátrají, ale také je poničily požáry a části byly rozkradeny zloději kovů.

Dvořáková: Má špatnou pověst a nemá charisma

Jak by si ale Stehlík vedl jako "nový" politik? „Moc šancí získat voliče podle mne nemá. Ta rovina hraní si s vlastenectvím a podobným diskursem, do toho prostoru už vstupuje hodně lidí. Ani si nemyslím, že osobnost toho zakladatele by se vyznačovala vysokou mírou charismatu, což je také hodně důležité," řekla pro ParlamentníListy.cz politoložka Vladimíra Dvořáková.

Podle ní Stehlíkovo uskupení, jestli bude opravdu kandidovat, získá stěží jedno procento voličů. „Dá se ale nyní těžko odhadovat, jak by se jeho strana marketingově uvedla, ale projekt nové politické strany není vyloučen. Ovšem řadila bych ji z hlediska názvu i osobnosti, mezi marginální strany, které sotva získají jedno procento. V tomhle případě nevidím moc šancí," dodala.

Ekonom: Ocelářský průmysl je někde jinde

„Tohle není ani tak ekonomická otázka, jako spíš morální. Jestli je pan Stehlík přesvědčen o své nevině a chce po letech očistit své jméno, tak proč ne," zmínil na aktivity Stehlíka ekonom Pavel Neset z Vysoké školy obchodní.

Ocelářský průmysl je podle něj už někde jinde, než v devadesátých letech. „Ty vztahy mezi průmyslníky jsou někde jinde. Dnes se ti lidé daleko více v tomto byznysu znají, ten trh se i daleko více vykrystalizoval a ti klíčoví hráči jsou daleko víc čitelnější, zatímco v devadesátých letech tomu tak nebylo. V tom je ten obrovský rozdíl," zmínil dále.

„Pokud je v tomto byznysu vaše jméno poškozeno, tak jakýkoliv kontrakt se uzavírá daleko hůř. Ti partneři se na to dívají s daleko větší nedůvěrou," poznamenal Neset a dodal, že docela chápe, že chce Vladimír Stehlík své jméno očistit a to už proto, pokud by chtěl v podobném oboru opět podnikat.

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) je přesvědčen o tom, že už se do toho velkého světa průmyslu Vladimír Stehlík těžko kdy může vrátit. Jeho politickým ambicím se jen směje. „Stále ještě žijeme v demokracii, ať si pan Stehlík založí co chce, pokud to bude vyhovovat všem zákonům téhle země. Voliči rozhodnou o jeho osudu. Pokud ale chce založit stranu jen kvůli očištění svého jména, tak to je cesta k neúspěchu," dodal pro ParlamentníListy.cz. Sobotka.

Čtěte také:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…