Ochrnutí loketního nervu - Paresa nervus ulnaris

12.03.2014 2:18

Ochrnutí loketního nervu - Paresa nervus ulnaris
Foto: shutterstock.com
Popisek: ilustrační foto

Popis:
Paresa nervus ulnaris, jinak ochrnutí loketního nervu, může být způsobeno jeho přerušením úrazem nebo postupným poškozením v místech přirozených úžin. Pak hovoříme o kompresivním syndromu. Loketní nerv může být tištěn v úrovni lokte a na zápěstí.

Na lokti prochází tunelem, jehož dno tvoří žlábek na kosti loketní a strop vazivová nebo svalová vrstva, tlakem mohou působit i okolní tuhé tkáně. Toto onemocnění se proto nazývá syndrom kubitálního tunelu. Je druhým nejčastějším útiskovým syndromem po syndromu karpálního tunelu a představuje 90% všech afekcí loketního nervu. Častěji postihuje muže.

Na zápěstí jde o úžinu s názvem Guyonův kanál, což je úzký prostor mezi dvěma drobnými kůstkami zápěstí, spojenými tuhým vazem, který kryje procházející nerv, ale může na něj i tlačit.

Příznaky:
Obtíže většinou nastupují plíživě. Začínají bolestmi na loketní hraně předloktí, které vycházejí od lokte a střílí až do IV. a V. prstu. Objevuje se brzy brnění a oslabení kožního čití až necitlivost IV. a V. prstu, loketní hrany ruky a zápěstí.

Tyto obtíže se stupňují a v pozdějších fázích pacienta budí v noci. Musí se pak ulevit proklepáním ruky. Současně se projevují změny motorické - nešikovnost a oslabení svalové síly při úchopu.

Postupně ochabují drobné svaly ruky, lehké přirozené vyklenutí na hřbetu ruky se oplošťuje, IV. a V. prst má drápovité postavení a malíček trvale odstává bez schopnosti aktivně jej přitáhnout.

Příčiny onemocnění:

Nerv je poškozován tlakem okolních tkání v úžině nebo i zevním tlakem na končetinu - tlačící sádra při otoku, opakované nevhodné polohy končetiny...

Nejčastější příčinou je mechanické přetěžování těžkou prací, ale i napínáním nervu tahem okolních tkání, který je způsoben pohybem končetiny - ohnutím v lokti (brusiči skla). Pak bývá častěji postižena dominantní končetina.

Úraz - pouhé těžké zhmoždění může poškodit nerv přímo a vyvolat útisk s okamžitým nástupem příznaků. Po poranění se může vyvíjet i postupné poškození nervu vlivem otoku, jizvení. Ke zhoršení mohou přispívat některá celková onemocnění - cukrovka, onemocnění štítné žlázy, borreliosa, stavy spojené s větším otokem.

Diagnostika:
Vycházíme vždy z obtíží pacienta - z jejich charakteru, délky trvání a souvislosti s přetížením nebo úrazem.
Útisk potvrdí EMG vyšetření nervu - vyšetření jeho vodivosti, které provádíme při každém podezření na poškození nervu.
Určí nám i místo útisku.

Léčba:
Začínáme konzervativně - zklidněním končetiny v ortéze nebo na dlaze, omezením zátěže, zlepšením prokrvení a omezením otoku některými léky. Nemá-li tento postup efekt, operujeme.

Provádíme uvolnění nervu v místě útlaku - v anatomické úžině protnutím tísnících tkání. V úrovni lokte můžeme navíc nerv přenést do polohy dopředu nebo snést drobný kostní výběžek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…