Očkování proti klíšťové encefalitidě

01.12.2013 12:12

Očkování proti klíšťové encefalitidě
Foto:
Popisek:

Český paradox v proočkovanosti proti klíšťové encefalitidě
Vždy jsme byli národem s nejlepší proočkovaností na různé choroby. Vymýtili jsme u nás díky tomu už v roce 1961 dětskou obrnu, stejně tak pravé neštovice, očkujeme kojence proti tetanu, záškrtu, dětské obrně, černému kašli, příušnicím, spalničkám, zarděnkám, žloutence typu B a hemofilu. Přesto máme v rámci Evropy nejnižší proočkovanost proti klíšťové encefalitidě. Nejzávažnější průběh mívá onemocnění u starších osob, nejvíc se onemocnění vyskytuje u lidí ve věku 50-65 let a paradoxně nejrizikovější skupiny jsou očkovány nejméně. Ve věku od 50 do 59 let pouze 12 %, nad 70 let jen 7 %, avšak nejvíce jsou očkované děti, které mívají průběh onemocnění nejmírnější.

Celkově je u nás na klíšťovou encefalitidu očkováno pouze 16 % obyvatel, zatímco v sousedním Rakousku je při obdobném výskytu klíšťat očkováno vakcínou FSME-IMMUN téměř 90 % obyvatel a v Německu, kde se nakažená klíšťata nacházejí pouze v jeho jižní části, především v Bavorsku, je očkováno 27 % obyvatel.

Onemocnění klíšťovou encefalitidou
Inkubační doba klíšťové encefalitidy trvá 7 – 14 dní, někdy až měsíc. Nemoc probíhá ve dvou fázích, ale u jedné třetiny pacientů první fáze zcela chybí.

Nejprve připomíná lehkou chřipku s tradičními projevy, jako jsou bolesti hlavy, únava, horečka, nevolnost, bolest svalů a kloubů. Poté zpravidla následuje období jednoho až dvou týdnů bez příznaků a u některých pacientů dokonce dojde k úplnému uzdravení.
Ve druhé fázi nastupují silné bolesti hlavy provázené horečkou a třesavkou. Nemocný je světloplachý, přidává se nevolnost a zvracení, při poškození nervového systému dochází ke ztuhlosti svalů na šíji, závratím, nervové obrně, poruchám spánku a paměti. U dospělých a starších osob bývají následky onemocnění vážnější než u dětí.

Pokud virus postihne mozkové pleny, má nemoc lehčí průběh. Jestliže je napadena mozková tkáň, hrozí i trvalé následky, mezi něž patří obrna horních končetin, chronické bolesti hlavy, poruchy koncentrace a intimní oblasti zvláště u mužů a deprese. Ve výjimečných případech může dojít i k úmrtí.

Očkování je účinou prevencí
Nikdo se nemusí očkování bát. Neživá vakcína umožňuje očkovat i lidi s poruchou imunity, s cukrovkou, chronickými nemocemi ledvin, prostě ty, kteří jsou oslabeni a u nichž by onemocnění probíhalo s největšími riziky.

Vzhledem k tomu, že je u nás proočkováno každoročně průměrně 36 % dětí, je patrné, že k jejich zdraví a životu máme alespoň trochu zodpovědný přístup. Stejný by tedy měli zaujmout i rodiče a prarodiče vůči sobě. Pokud vezmeme v úvahu cenu jedné vakcíny, která činí okolo 500 korun, tak po základním očkování třemi dávkami nás ochrana před vážnou chorobou bude stát pouhých 8 Kč měsíčně!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…