Od Zemana prší humor: Marku Ebene, Jakube Jando, Michale Pavlíčku, Milane Šteindlere, Michale Horáčku...

09.05.2016 19:16

Na adresu prezidenta Miloše Zemana zaznívají často nepěkná vyjádření. A mnohdy je pronášejí i známí umělci. Třeba moderátor Marek Eben na olomouckém Majálesu, kde se stal králem, řekl, že se bude starat především o ty, kteří ho volili, a pro jistotu si pořídí hned dva mluvčí, aby zvládal svou „zhovadilou“ vládu. Podobně si na konto hlavy státu – ale i jeho mluvčího – přisadil komik Milan Šteindler. „Jak se říká ve filmu Pane, vy jste vdova!, a teď parafrázuji: Milostivá paní, já bych si z toho nic nedělal. To víte, umělci, mají jinou morálku. Jsou jako ptáci...,“ reaguje teď vtipně nejen na tyto výpady pro ParlamentníListy.cz Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Od Zemana prší humor: Marku Ebene, Jakube Jando, Michale Pavlíčku, Milane Šteindlere, Michale Horáčku...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman navštívil farmu Čapí hnízdo za účasti Andreje Babiše. Při této příležitosti pokřtil samce klokana rudokrkého jménem Bimbo

Anketa

Kdo se podle vás nejvíce zasloužil o porážku Hitlera?

1%
84%
hlasovalo: 20689 lidí

Redakce ParlamentníchListů.cz vybrala několik nejdrsnějších kritických výroků nebo nadávek, které padly v posledních týdnech na adresu prezidenta Miloše Zemana, a předložila je tiskovému mluvčímu prezidenta Jiřímu Ovčáčkovi s tím, aby je s vtipným nadhledem okomentoval. A kdo tyto výroky kupříkladu říká? Třeba herec Milan Šteindler, moderátor Marek Eben, hudebník Michal Pavlíček, teolog Tomáš Halík anebo textař a podnikatel Michal Horáček.

Komik a herec divadla Sklep Milan Šteindler v pořadu DVTV.cz kromě jiného řekl: „Snažil jsem se hrát prezidenta Miloše Zemana, ale zjistil jsem, že po těch komických dvojicích – Voskovec a Werich, Suchý a Šlitr, Cimrmani – přichází další komická dvojice, Zeman a Ovčáček. A když se je snažíte parodovat, tak to vůbec není možné. Neboť nikdy té kvality a pravdivosti nedosáhnete.“

Šteindler k upřímnému humoru Zemana a Ovčáčka ještě zmínil, že obdivuje jejich autentičnost. „Málokterá komická dvojice jí dosahuje. Oni jsou přesvědčení, že říkají pravdu. A říkají to tak opravdově, že by jim to člověk věřil. Hrajte pravdu,“ podotkl Šteindler s tím, že oba muži mají jeho obdiv.

To je tedy osobitá pocta!

A co na to Jiří Ovčáček? „Jak se říká ve filmu Pane, vy jste vdova!, a teď parafrázuji: Milostivá paní, já bych si z toho nic nedělal. To víte, umělci, mají jinou morálku. Jsou jako ptáci... Ale abych byl spravedlivý, musím Milanu Šteindlerovi také poděkovat! Srovnání s Werichem a Voskovcem nebo Suchým se Šlitrem je vlastně taková osobitá pocta od umělce,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Ovčáček.

Moderátor Marek Eben se o májovém víkendu v Olomouci stal králem tamního Majálesu, „Markem prvním“. Při inaugurační řeči ironicky řekl:

„Děkuji všem za důvěru, děkuji těm, kteří mi umožnili se sem dostat. Slibuji, že ty, kteří mi pomohli dostat se na trůn, při nejbližším státním svátku vyznamenám,“ řekl Eben a prohlásil, že musí být zhovadilejší než skuteční vládci, že je to ale vzhledem k jejich činům velmi těžké.

„Zhovadilost skutečných vládců je téměř nepřekonatelná. Abych mohl dostát tomuto složitému úkolu, budu potřebovat daleko větší aparát, než mají skuteční vládci. Proto oznamuji, že si pořídím ne jednoho, ale rovnou dva tiskové mluvčí. Jeden bude hledat věci, které nemohu najít sám, protože takových věcí přibývá, bude to práce na plný úvazek. Druhý tiskový mluvčí bude odpovídat na dotazy, které jste nepoložili, a sdělovat vám své názory, na které nejste zvědaví,“ trefoval se do Ovčáčka Eben. Mluvčí Zemana to sice již stačil okomentovat minulý týden, ale teď to pro jistotu ještě zopakoval.

Tu tyč a krabičku si opravdu pořídím

„Ctím královský majestát zosobněný nově v Marku Ebenovi. Proto se raději inspiruji. A to výrokem o dvou mluvčích. Pořídím si dvě novinky, ebenovou tyč, upozorňuji, že nikoliv ebonitovou, na zlé lidi, a ebenovou krabičku na ‚moudra‘ pražské kavárny,“ zaťal mluvčí drápky do Ebena.

V těchto dnech poskytl médiím rozhovor i kytarista a skladatel Michal Pavlíček. Pro webový portál Svobodné fórum kromě toho, že se rozhovořil o vztazích v Pražském výběru, nadto pustil jedovatou slinu také směrem na Pražský hrad:

„Asi bych mluvil o vzájemné nevraživosti mezi lidmi, kterou mám taky i za zlé Miloši Zemanovi. Vezměte si jenom kauzu Peroutka, kdy prezident nepodloženě nařkne uznávaného novináře ze sympatií k Hitlerovi a za ten výrok nenese vůbec žádnou zodpovědnost. Mně přijde krajně nebezpečné, když hlava státu nerespektuje soudní verdikt. Myslím si, že jeho přístup a vnímání světa diferencují národ, a mám pocit, že rozdělovat národ na VIP galerku pražských kaváren a ‚můj věrný lid‘ je už zcela scestné. Myslím si, že je i zásadní Zemanův rozkol s intelektuální obcí, s rektory, vzdělanými a myslícími lidmi. Jeho společné vystoupení 17. listopadu s antiislamistou Konvičkou anebo návštěva Čapího hnízda se pro mnohé dá těžko skousnout. Prezident by měl lidi odlišných názorů spojovat, být morální autoritou a lidi usmiřovat, a ne je rozdělovat. Nestarám se o politiku nějak zásadně, ale některé věci mě jako občana trápí stále intenzivněji. A tahle k nim patří.“

Pavlíček se na Svobodném fóru zastal i Davida Kollera a Lenky Dusilové, kteří na předávání hudebních cen kritizovali právě prezidenta Miloše Zemana za jeho vztah k Číně.

„S Lenkou a Davidem souhlasím. Měli bychom pokračovat v polistopadové orientaci na Západ. Ruskou nadvládu jsme zažili velmi intenzivně a dodnes cítíme její dozvuky,“ uvedl Pavlíček.

To přivádí pražskou kavárnu do stavů blízkých šílenství...

A co na to Ovčáček? Ani to nenechal bez odezvy a ParlamentnímListům.cz řekl, že si velmi váží toho, že se pan prezident snaží společnost sjednocovat. „A mám velikou radost, že se mu to daří. Právě tento fakt přivádí pražskou kavárnu do stavů blízkých šílenství. A jestli se někdo pokouší společnost rozdělovat netolerancí a agresivitou, je to právě pražská kavárna,“ uvedl mluvčí.

Možnosti kopnout si do hlavy státu neododal před pár dny ani teolog a filozof Tomáš Halík. V dubnu při rozhovoru pro Českou televizi totiž uvedl, že se prezident Miloš Zeman ukazuje s těmi lidmi, kteří jsou hlavními nositeli rakoviny, tedy extremismu, a povzbuzuje toto rakovinové bujení, což je něco, co je velmi alarmující. Podle Halíka se navíc Zeman stává loutkou oligarchů, kteří sledují jen své ekonomické a obchodní zájmy.

„Vypadá silně, ale silný není. Myslím, že silní jsou ti v jeho nejbližším okolí, kteří reprezentují zájmy Číny a Ruska, kteří tam mají své obchodní zájmy, a tyto oligarchy fascinují tyto dvě východní země, protože tam existuje právní nihilismus, že tam je kapitalismus bez právního systému, a to se jim strašně líbí,“ řekl na vrub Zemana Halík.

Jiřího Ovčáčka ale ani tady neopustil vtip, a Halíkovi tak ostrý slovní šíp se stejnou razancí vrátil: „Když poslouchám Tomáše Halíka, neslyším kněze, ale ideologa a člověka prodchnutého netolerancí a vnitřní zlobou. Někdy si říkám, zda nemá k dispozici přímou linku do pekla.“

Možná by tam stačil jen fíkus

Spisovatel, textař a producent Michal Horáček se zřejmě také s ostrými slovními kopanci nijak nerozpakuje. Docela nedávno totiž Horáček v rozhovoru pro TN.cz řekl, že se všichni tři naši prezidenti – tedy Václav Havel, Václav Klaus i Miloš Zeman – dopustili během svého úřadování ve funkci chyb, které České republice neprospěly.

„Vzhledem k tomu, že prezident v našem ústavním pořádku nemá roli zákonodárce, je jeho úlohou zákony naplňovat, nikoli je vymýšlet nebo rušit. Dosavadní čeští prezidenti tento rámec překračovali, protože měli a mají určité mocenské ambice. Všichni tři polistopadoví prezidenti to nezvládli dobře,“ sdělil Horáček s tím, že problém polistopadových prezidentů je v tom, že všichni za sebou měli politickou minulost. Takže měli ve světě politiků třeba i nějaké nepřátele.

A tady má Horáček jasno: „Prezident mstitel? No, to není dobrý nápad. To se stalo teď. Protože co je mně, Horáčkovi tady z Roudnice, nebo lidem z Karviné do toho, že pan Zeman má nějaký dlouholetý osobní spor s panem Špidlou a panem Sobotkou? No nic, má nás zastupovat pěkně navenek, s úsměvem a bez těch konotací a odkazů msty a tak.“

Pravá ruka Miloše Zemana se ovšem tomu směje.

„Pokud bychom přijali vidění pana Horáčka, místo prezidenta republiky s jasnými názory a s jasnou vizí pro naši zemi by nám stačilo na Hradě vystavit fíkus,“ poznamenal Ovčáček trefně a k Horáčkovým slovům ještě dodal:

„Pokud pan Horáček nabídne v případné kampani, že se hodlá převtělit ve fíkus, bude to jistě jeho právo, ale pochybuji, že tím dokáže kohokoliv kromě pražské kavárny oslovit.“

Janda? Zapálený svazák...

Lobbista Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty má Miloše Zemana a jeho mluvčího ve své sféře zájmu také asi docela často. K Zemanově účasti na tradiční recepci při příležitosti 71. výročí konce druhé světové války, která se konala dnes na ruském velvyslanectví v Praze, nejnověji Janda vysekl: „Tak Hrad už oficiálně nazývá druhou světovou válku ‚Velkou vlasteneckou válkou‘, přesně po sovětském vzoru. Přejeme hodně alkoholu na ruské ambasádě. Klidně by tam pan prezident mohl zůstat. Ještě tak dva roky.“

A mluvčí hned přispěl svým pohotovým komentářem.

„Je to jen potvrzení faktu, že se zapálení svazáci objevují v každé složitější době,“ pronesl Jiří Ovčáček na konto Jandy, na něhož před lety prasklo, že jako zástupce ředitele nevládní organizace Evropské hodnoty, která si vytyčila za úkol zvyšování kultury v politice, natočil porno pro gaye.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…