Odborář Dufek promluvil o tom, co přijde příští rok. Raději nečíst

16.12.2011 12:17

Odborář Bohumír Dufek je bojovníkem, který před časem přiznal své zklamání z toho, že jeho snahy o zastavení vládních reforem, není schopno v Česku podpořit dostatečné množství lidí. I proto řekl, že protestní akce zastaví do doby, než lidé pochopí skutečně všechny důsledky a pocítí dopady reforem na vlastní kůži. ParlamentníListy.cz však tohoto šéfa Asociace samostatných odborů požádaly o jistý pohled na příští rok - co nás čeká a jaké cesty by volil ke zmírnění nepříjemných okolností on.

Odborář Dufek promluvil o tom, co přijde příští rok. Raději nečíst
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Bohumír Dufek, předseda Asociace samostatných odborů

Vize do příštího roku nejsou příliš optimistické. A ani podle Dufka se nedá těšit na to, že bychom vstoupili do roku blahobytu.

„Toto byl poslední rok, kdy bylo relativně dobře. Myslím, že to bude trvat dalších minimálně pět až šest let, než se to zase trochu ustálí. Má to totiž souvislost i s volebními obdobími.  Všimněte si, že ty problémy v Evropě se totiž točí podle toho, jak kde mají volby. A protože Evropa má šestiletý cyklus, tak si myslím, že ten problém tady bude až pravděpodobně možná až do roku 2020. Znásobí se to vše, dokud se nesrovnají dluhy minimálně na těch  80 procent dluhové služby. Stále bude prostě ta nedůvěra.  Je to totiž otázka dluhů, které jsou státní, ale pak si musíme ještě říct, že i těch, kdo ty dluhy kupoval. To byly banky. Takže si musíme říct, že to jsou a budou problémy i těch bank. Je to takový začarovaný kruh. Protože ta banka, když půjčí státu, dostává se do problémů taky,“ řekl hned v úvodu pro ParlamentníListy.cz Bohumír Dufek.

A varuje, že by se snad dokonce dalo říci, že nejvíc mohou mít potíže bonitní banky. „Protože ty nebonitní – u těch je jasné, že si na nich nikdo nic nevezme. Takže může začít stahovat peníze z trhu, což už se začíná skoro dít. Ty bonitní banky, které zajišťovaly tu prosperitu, aspoň nějakou, se dostávají také do problémů. A tam mířím já, když říkám, že pokud stát neví, co s tím, tak by měl navýšit prostředky exportní bance.  Aby se dalo vyvážet i na jiné trhy, než jsou trhy Evropské unie,“  pokračuje Dufek.

Podle něj, kdyby se u nás udělala razantní změna daňového systému před lety, někdy kolem let 2000 až 2003, tak to bylo daleko méně bolestivé.  Finančně jsme totiž  v té době byli jak u nás, tak i v Evropě a ve světě stabilizovaní.  „Dalo se s tím dělat víc. Ty velké skoky trh nikdy dobře nenese.  A nyní, když je tak rozkolísaný…,“ podotýká Dufek.

Důležité bude udržet zaměstnanost - a to i za ceny ústupků

Na otázku, jaký hlavní cíl si jako odborový šéf ASO klade pro příští rok, pak jeho odpověď  padla bez delšího přemýšlení.

„Našim krédem do příštího roku bude jednoznačně udržet zaměstnanost. I za cenu určitých malých ústupků. Protože stále platí, že ten, kdo má práci, tak ty jeho ruce mají nějakou hodnotu. Když nemá práci, získají ty ruce pouze hodnotu sociální záchranné sítě toho státu. A ta je u nás úplně šílená. Já věřím, že se to podaří, protože je tady ještě jedna možnost, jak to udržet.  Měli bychom konečně stát zhodnotit a pustit do řady projektů soukromé peníze. Využiju i toho, co říká Jan Mládek (stínový ministr financí ČSSD). Ten říká, že je třeba vzít  a pracovat i  s máloobrátkovými věcmi . Souhlasím , ale navíc si myslím, že by stále měla být i ta možnost staveb dálnic, vodních děl. A hlavně těch služeb, které by pomohly cestovnímu ruchu, protože naše země má co nabídnout. To je opravdu jedna z cest, kde se dají  pracovní místa vytvořit a udržet zaměstnanost.  Protože kde je zatím díra, to jsou právě ty služby. Tam by mohly jít ty peníze. Stát by na to měl pamatovat  i za  cenu toho, že má dluhy a dluhy dělá dál, a investovat.  Když jsme u těch dluhů, je dobré připomenout, že letos se bavíme  o 105 miliardách. A nikdo zatím neřekl, že je začínáme už splácet…“ konstatoval dále pro ParlamentníListy.cz Dufek.

I proto by on osobně peníze do nových projektů pustil.  „I za cenu toho, že bych některým firmám odpustil daňovou zátěž.  Pro stát je to totiž daleko jednodušší, než když by se pak musel starat o vysoký počet nezaměstnaných. Jeden nezaměstnaný podle propočtů stojí stát kolem 18 tisíc korun měsíčně. (úředníci, sociální dávky, služby  atd.)  Někdy je tedy skutečně lepší odpustit tuto daňovou zátěž a nechat je na „hrbu“ zaměstnavatelům. A tady bych se přikláněl ještě k hledání inspirace toho, jak to dělají v Německu. Tam totiž když zaměstnanec řekne, že chce snížený pracovní úvazek, tak mu ho zaměstnavatel musí dát. U nás je to spíš obráceně. Spousta lidí by přitom uvítala i nabídku toho jít na zkrácenou pracovní dobu, jen proto, aby si udržela pracovní místo,“ myslí si odborářský šéf.

Vše graduje, lehké to nebude pro nikoho

Závěrem pak konstatuje, že příští rok nebude jednoduchý pro nikoho.

„Vše totiž dál velmi silně graduje. A nebude to lehké ani pro vládu, ani pro nás a ani pro zaměstnance,   OSVČ a všechny ostatní.  Myslím si opravdu, že se nám totiž zhroutí rozpočet, opravdu si to myslím,. Je tu totiž tak velký zásah do výběru daní včetně změn třeba ve výběru daní na jediném inkasním  místě. Dělá se to v nevhodné době. Mělo se to udělat v době, kdy byl klid. V téhle době například i vyvádět peníze z důchodového systému, když nevíte, jak vůbec výběr daní dopadne, je nesmysl,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz svoji vizi na příští rok Bohumír Dufek, šéf Asociace samostatných odborů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…