Odborář Engel vyhrožuje, že bude v cizině pomlouvat vládu

05.12.2011 22:33

S budíky nařízenými na pět minut po dvanácté se pět minut po dvanácté sešlo v Plzni pod sochou T. G. Masaryka 20 představitelů zdravotnických a lékařských odborů ke společnému happeningu Zdravotnické trojky v rámci kampaně „Zůstáváme, splňte sliby." Jednalo se již o 13 happening v českých městech. Ten poslední se uskuteční v úterý v Praze a očekává se bouřlivý průběh.

Odborář Engel vyhrožuje, že bude v cizině pomlouvat vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Engel

"Mrzí nás, že pan ministr zdravotnictví po devíti měsících zapomněl na to, co podepsala vláda, tedy zvýšení platů od ledna příštího roku o 10 procent. Pan ministr si nyní zvýšení platu o 10 procent vykládá jako zvýšení o 6,25 procenta, navíc ani to není finančně zajištěno," řekl na happeningu šéf lékařských odborů Martin Engel.

Česká vláda nedodržuje, co podepsala

"Ještě jsme se nedohodli, co budeme dělat v případě, že se platy nezvýší tak, jak bylo domluveno. Do Vánoc jsme si řekli, že nebudeme nic podnikat, po novém roce svoláme zástupce všech odborových organizací z oblasti zdravotnictví a budeme se radit, jakým způsobem budeme v protestu pokračovat. Zřejmě se budeme snažit upozornit na současnou situaci i mezinárodní struktury, chceme jim sdělit, že vláda ČR není korektní partner a že nemají věřit ani tomu, co je podepsané," vyhrožoval Martin Engel.

„Je až neuvěřitelné, že naši politici nemají vůbec žádnou sebereflexi, že si neuvědomují, jak jsou postradatelní, nahraditelní, nedůležití. Troufnou si nedodržovat dané sliby, ohrožovat tím lékaře a další zaměstnance zdravotnictví, kteří jsou nepostradatelní, nenahraditelní a pro pacienty životně důležití," zdůraznil předseda Lékařského odborového klubu-Svazu českých lékařů Martin Engel. „V Memorandu se ministr Heger lékařům písemně zavázal ke zvýšení platů o deset procent a lékaři od něj nyní nepožadují nic jiného, než aby svůj závazek splnil," dodal Engel.

„Zvýšení platů o 10 procent slíbil všem zaměstnancům ve zdravotnictví sám ministr Heger a oni se splněním tohoto slibu počítají. Aby se peníze dostaly až k těmto lidem, musí se zvýšit úhradová vyhláška. Současné tříprocentní zvýšení úhrad ale žádné peníze na platy a mzdy nepřinese, nemocnice prostředky použijí na pokrytí dopadů zvýšené DPH. Některé nemocnice už dokonce varovaly, že budou muset platy snižovat," vysvětlila Ivana Břeňková, místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…