Odborář, který zablokuje Prahu: Ožebračují lidi, musíme to udělat

26.05.2011 18:57

Hodně žhavé léto může nastat pro celou zemi, pokud vláda necouvne od podoby chystaných reforem a dopravní odbory dostojí své hrozbě, že v takovém případě vyhlásí stávku v silniční, železniční i městské dopravě. Termín ohlásí odbory z taktických důvodů až krátce před jejím vyhlášením.

Odborář, který zablokuje Prahu: Ožebračují lidi, musíme to udělat

Dva týdny si stanovily dopravní odbory jako lhůtu, ve které musí dojít k dohodě předáků odborových centrál s vládou na změně plánovaných reforem. Pokud by k tomu nedošlo, uskuteční se v červnu stávka v silniční, železniční i městské dopravě. Informoval o tom předseda odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík.

Akce by podle něj byla „velmi citelná" a zásadně by ovlivnila život v zemi. Šéf svazu dopravy poznamenal, že termín stávky zveřejní odbory až na poslední chvíli, aby nebyl „prostor ke zhacení". Stávka by se týkala dopravy na silnici, železnici i hromadné dopravy ve městech. „Centrum by bylo v Praze, další statutární města jsou v plánu," oznámil Pomajbík.

Stačí pokyn a stávka je vyhlášená ze dne na den

„Reformy by musely být zcela přepracovány a zahrnuty do nich připomínky Českomoravské konfederace odborových svazů," upozorňuje pro ParlamentníListy.cz předseda základní organizace odborového svazu dopravy Motol Jiří Zabloudil, za jakých podmínek by jedině mohl kabinet Petra Nečase hrozící stávku odvrátit.

„Stávka už je dávno přichystaná, na její přípravě se podílela skupina specialistů. Jsme schopni ji vyhlásit ze dne na den, kroky jsou naplánovány, stačí jen dát pokyn," prozrazuje Zabloudil. Přitom jsou podle něj ve hře různé varianty od jednodenní stávky přes týdenní až po časově neomezenou stávku, což by mělo být spouštěcím mechanismem vlny občanské neposlušnosti proti vládním reformám.

Dopraváci by stávkovali v zájmu lidí, ti by je neodsoudili

Při představě, jak v parném létě nefunguje v hlavním městě hromadná doprava, by asi žádnému Pražanovi závislému na tomto druhu přepravy nebylo moc příjemně. Že by se však hněv obyvatel Prahy obrátil proti dopravákům, podle odborového funkcionáře nehrozí. „Lidi nemají z čeho platit poplatky, složenky, neustále jim něco berou. Vždyť my bychom stávkovali v jejich zájmu," neobává se Zabloudil nepříznivé reakce veřejnosti.

„Už jsem zaregistrovala informaci, že by se naši zaměstnanci ke stávce také nejspíš připojili," říká pro ParlamentníListy.cz Ilona Vysoudilová, mluvčí pražského Dopravního podniku. „Až se to dozvíme oficiálně, budeme adekvátně reagovat," dodává Vysoudilová, i když jakkoli nahradit výpadek hromadné dopravy se jeví jako nepředstavitelné.

K věci:

Odborář pravici: Ulice vás dostala nahoru. Neomezená stávka vás sundá 

Gigantická stávka: V létě zkolabuje země, nepojede MHD, vlaky, nic 

Poslanci pravice o odborářích: Nenávistná lůza 

Foto - koláž: Hans Štembera

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…