Odboráři slibovali vládě horký podzim. Generální stávka ale nebude

17.10.2011 9:53

Horký podzim avizovali odboráři již od léta, spolu s ním padala i silná vyjádření o generální stávce. Podzim již nastal, protesty, jež se uskutečnily, se však zatím svojí razancí nicčím neliší od těch předcházejících. Přesto to neznamená, že by odbory i jisté kruhy veřejnosti v něčem povolily či rezignovaly. Zatímco o uplynulém víkendu proběhly ve více než 500 městech světa protesty proti finančníkům a vládám, jejichž organizátoři si zakládali na tom, že jsou apolitické, Česko čekají protesty další - lokální a "jen" proti své vlastní vládě.

Odboráři slibovali vládě horký podzim. Generální stávka ale nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti vládě

Další protest proti české vládě, reformám a korupci se uskuteční již 22. října na pražském Náměstí Republiky. Již dopředu je jasné, že ho významně podpoří opoziční politici - zejména z řad ČSSD.

"Ano, považujeme to za naši povinnost," řekl na toto téma ParlamenntímListům.cz senátor Zdeněk Škromach. Stejný názor sdílí i předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. O své podpoře této akce infomuje již několik dnů i na svém profilu na sociální síti.

Chybět nebude sdružení ProAlt, stejně tak i zástupci různých odborových svazů sdružených ČMKOS. Absenci však přiznává šéf Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek.

Čtěte také:
Profesor Valtr Komárek: Češi umí žít chudě, do ulic se nehrnou
Pravičák Ivan Mládek: Češi se mají skoro nejlíp na světě. A stejně nadávají

"Je to prosté - nebyli jsme pozváni. I proto jednáme o protestu, který bude organizován námi, podle našeho scénáře. Termín je již známý - 25. listopadu. Dopředu nevylučujeme to, že může být i poněkud razantnější, ovšem vše bude záležet a vyvíjet se podle toho, jak budou vypadat další vyjednávání. Proto po mě nechtějte detaily, ostatně i blíže uvedenému termínu bych vám přesné kroky možná ze strategických důvodů neřekl. Jisté je jen jedno. K tomu, aby se k nám přidaly ostatní odborové svazy i organizace či občanská sdružení, včetně těch studentských, vyzýváme a vyzveme všechny, kteří budou mít o to zájem," řekl ParlamentnímListům.cz Dufek. Protest se má skládat ze zhruba 45-minutového mítingu a posléze protestního pochodu Prahou směrem k Poslanecké sněmovně.

Generální stávka v nedohlednu. Běh na dlouhou trať, připouští už i odboráři

Zároveň přiznal, že slova, která zaznívala na jaře ohledně generální stávky, zatím na "úrodnou půdu" nepadají. "Lidé opravdu zatím nejsou připraveni, nemáme dostatečnou podporu. Za takovýchto okolností generální stávka nepřipadá v úvahu. Musí se ten tlak vytvářet postupně," připustil s tím, že i jejich odborový svaz se v těchto záležitostech radí u odborářů z Anglie i Francie, kde mají přece jen daleko větší zkušenosti. 

Čtěte také:
Další protest odborů na konci listopadu. Budou tvrdší, varuje Dufek


Na to, zda mají odbory reálnou šanci vůbec něco změnit, odpověděla ParlamentnímListům.cz i odborářka Radka Sokolová. Je tak do jisté míry přímým důkazem toho, že odborář není prototypem pouze určité skupiny lidí - tedy postarším bojovným mužem. I ona připustila, že současná situace v zemi není vůbec růžová.

"Sametová revoluce byla pro většinu národa obrovskou nadějí lepší budoucnosti. Nyní, po více než 20 letech, je mnoho lidí zklamáno, svobodu a demokracii si představovali jinak. Rozhodně ne tak , že v této zemi budou rozhodovat především finanční magnáti a že díky předchozím nesprávným rozhodováním vlád budou tolik oslabené příjmy státního rozpočtu, že v Česku vzroste korupce," řekla Sokolová.

Psali jsme:
Svět vyšel do ulic. ODS a Hrad: Anarchie, smrt demokracie
Lidi nejsou zboží, hanba Západu. Prahu zasáhne Světová revoluce

Nemůžeme si myslet, že jsme bezmocní, říká členka vedení odborů Sokolová

A dodala, že připravované vládní reformy, „které mají tuto situaci napravit", přinesou lidem jen obrovské finanční problémy. "Kdybychom si ale mysleli, že jsme bezmocní, že není šance nic ovlivnit, určitě bychom nepřipravovali řadu analýz, nepřicházeli s vlastními návrhy na tripartitní jednání," připomněla to, že jsou odboráři skutečně často neprávem kritizováni, že jen protestují, ale nepřinášejí řešení.

Podle Sokolové se pak i odboráři potýkají uvnitř členských základen s vážnými problémy. Nejen s postupným ubýváním členů, ale i s tím, že je jejich mediální obraz účelově zkreslován. I to jim pak může škodit v prosazení jejich návrhů, bez debaty pak i u toho, aby realizovali generální stávku, o které hovoří již několik měsíců.

Sledujeme téma Odbory

Děti slyšejí kolikrát i ve škole, že jsou odbory škodlivé

"Čas od času se potkám se studenty, kteří si ze školy odnášejí informace o škodlivosti odborů. V neposlední řadě i po 20 letech je řada lidí přesvědčena, že odbory jsou ROH. Na cestě ke členství v odborech tedy leží celá řada bariér, které lze překonat zejména komunikací. Mladí lidé jsou vedeni především k tomu, že každý se má postarat sám o sebe. Odborů se začínají dovolávat, až když se v zaměstnání dostávají do vážných problémů," uzavřela Radka Sokolová, která je jedinou ženou ve vedení ČMKOS v pozici místopředsedkyně, svůj názor pro ParlamentníListy.cz.

Čtěte také:
Odborům věří každý druhý Čech. Nadstranické však nejsou

Odborář Olejár bez diskuzí: Generální stávka bude. V září


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …