Odborníci: Nechte je vyblbnout. Ať lidi vidí, co jsou zač

30.11.2010 11:12

Zasedací místnost pražského zastupitelstva se stala bitevním polem, které opanovali odpůrci koalice ODS a ČSSD. Podle politologa Doležala je rozumnější dát protestům volný průchod.

Odborníci: Nechte je vyblbnout. Ať lidi vidí, co jsou zač

Ve složité situaci se ocitli zastupitelé zvolení do magistrátu hlavního města Prahy. Jejich ustavující zasedání narušují odpůrci koalice ODS a ČSSD, kteří toto povolební uspořádání považují za podvod na voliče a skandováním se dožadují nových voleb. Demonstrující přišel podpořit i bývalý prezident Václav Havel. Kvůli hlasitému pískání a křiku protestujících muselo být jednání opakovaně přerušeno.

SLEDUJEME téma pražská koalice

„Klidně bych je nechal vyblbnout do večera," reaguje pro ParlamentníListy.cz politolog Bohumil Doležal na otázku, zda je rozumnější dopřát demonstrantům volné pole, nebo nechat zjednat pořádek a vynutit si klid pro jednání násilnou formou. Rozhodně je přesvědčen, že časem by to protestující přešlo, i kdyby to mělo trvat více dnů.

Zásah proti demonstrantům jen kdyby tam něco zapálili

„Je lepší dát průchod energii těch nespokojenců, než proti nim násilně zasáhnout. Navíc jakýmkoli násilným vynucováním pořádku by jim ještě dělali reklamu," míní Doležal, který sám patří mezi kritiky koalice ODS a ČSSD na pražské radnici. „Něco jiného by bylo, kdyby to tam zapálili," uvádí politolog, co by mohlo zásah proti demonstrantům jedině ospravedlnit.

Stejného názoru jako Doležal je i lektor VŠE a bývalý ředitel Asociace mediálních agentur Jiří Mikeš. „Aspoň lidi uvidí, jací to jsou křiklouni a hulváti," zdůvodňuje mediální odborník pro ParlamentníListy.cz, proč by doporučil zastupitelstvu zachovat klid. Na rozdíl od Doležala by ale s demonstranty neměl trpělivost bezbřehou.

Po nějaké době by mělo na adresu křiklounů zaznít: Děkujeme, odejděte

„Pokud by po čase sami neodešli, nebo se nezklidnili, tak by jim měli říct, že mají hodně bodů k projednávání. Že je nechali vykřičet, ale teď musejí jednat, a to v zájmu všech Pražanů, ne jen té skupiny, co se tam sešla. Měli by jim říct ´Takže děkujeme, odejděte´ a pokud by to nerespektovali, měli by požádat městskou policii, aby vůči nim zakročila a umožnila tak zastupitelům jednat," doporučuje Mikeš.

K věci:

Pokřiky "Mafie, mafie" a vylamování oken. Pražská politika zablokována 

Slabá tisícovka křiklounů je k smíchu, tvrdí Kotrba 

Dosud nejtvrdší hádka v Show Jana Krause. Politik málem odešel 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…