Odborníci zavrhují plán na zdravotnické nadstandardy

06.11.2011 18:39

Přední čeští lékaři nesouhlasí s plánem ministerstva zdravotnictví, které chce zavést poplatky za takzvanou nadstandardní péči. Resort Leoše Hegera (TOP 09) se v posledních dnech snaží stanovit hranici mezi službami, které nemocnice pacientům poskytnou zadarmo,a těmi, za které si připlatíme.

Odborníci zavrhují plán na zdravotnické nadstandardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

Podle dvou českých předních českých lékařů je však zaváděný systém postavený na hlavu. „Myslím si, že to není dobrá cesta. Například u umělých srdečních chlopní existují asi tři osvědčení dodavatelé, jejich ceny jsou si víceméně podobné. Nikdo přece nebude chtít riskovat a použít levnější materiál dovezený například z Indie," řekl v dnešních Otázkách Václava Moravce šéf kliniky kardiovaskulární chirurgie v pražském IKEM Jan Pirk.

Podobný názor zastává i profesor Pavel Pafko, který řídí III. chirurgickou kliniku Fakultní nemocnice v Motole. Ten zavedení nadstandardu v materiálech označil za hloupé. Zároveň uvedl, že jím vedená Česká chirurgická společnost ministerstvu nepředloží požadovaný seznam standardních a nadstandardních služeb.

Příplatky? Možná za zručného chirurga

Oba lékaři, špičky ve svém oboru, přitom souhlasí se záměrem ministerstva přinést do zdravotnictví více peněz. Za jedinou možnou formu nadstandardu však považují zákrok povedený zkušeným operátorem. "Současná situace nahrává jedině tak úplatkům. Podívejte se, když někdo přijede do nemocnice autem za tři miliony, tak si už přece i dnes chce vybrat, kdo ho bude operovat," zdůvodnil svou situaci Pafko.

Obavy některých pacientů, kteří tvrdí, že by v takovém případě schopní chirurgové operovali pouze ty, kteří si to mohou dovolit, označili oba lékaři za plané. "Přednostové klinik a nejzručnější operatéři se samozřejmě nebudou věnovat jenom lehčím zaplaceným případům. Kdo operaci provádí, je jasně stanovené její náročností. Takže k nejtěžším zákrokům nepůjde někdo bez zkušeností," uklidňoval občany Pirk.

Čtěte také:

Reforma je ve třetině. Teď budeme rušit lůžka, zavelel Heger 

Zdravotnictví se lepší. Už dluží jen pět miliard 

Nečas (SPOZ): Jakým způsobem se mají nadstandardy ve zdravotnictví vlastně tvořit? 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…