Odborník: Semelová v čele KSČM? Umí jen nosit kytky na hrob Gottwaldovi

23.11.2011 12:28

Informace o možné kandidatuře poslankyně Marty Semelové nejsou pro KSČM dobré, varuje nejlevicovější parlamentní stranu politolog Jan Bureš. Naštěstí podle něj i oslovených členů KSČM nebude mít politička, proslulá svými radikálními výroky k předlistopadovému období, ve straně příliš velkou podporu. Její poslední krok, žalobu na jednu z obětí komunistického režimu, pak její spolustraníci nechtějí příliš komentovat.

Odborník: Semelová v čele KSČM? Umí jen nosit kytky na hrob Gottwaldovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marta Semelová z KSČM na Olšanských hřbitovech

O další rozruch se postarala komunistická poslankyně Marta Semelová. Ve sboru zákonodárců KSČM je nepřehlédnutelná, říká totiž nahlas to, co si někteří starší členové partaje jen tiše myslí. I proto si vysloužila nálepku stalinistky, která obdivuje prvního komunistického prezidenta Gottwalda.

Nyní Semelová přešla od slov k činům. Zatímco jejím posledním kouskem byla řeč ve sněmovně, kdy obhajobou "statečných pohraničníků" přiměla k podpoře Zákona o třetím odboji i nerozhodnutého Vítezslava Jandáka, nyní podstatně přitvrdila. Spolu s kolegyní z poslanecké lavice Marií Nedvědovou zažalovala sestru bratří Mašínů Zdenu, která na říjnové přednášce o činnosti odbojové skupiny svých bratrů uvedla, ža nebýt jejího postižení, přidala by se k nim. Část pražské organizace KSČM si Semelovou přeje do čela strany. Předsedu si komunisté budou volit už na jaře příštího roku.

Související:


Semelová toho moc nepředvedla, soudí politolog

Právě taková volba by ale byla podle politologa Jana Bureše pro KSČM nejen nešťastná, ale dala by straně i nálepku nekonstruktivní opozice. "Šanci bych u ní neviděl moc velkou, ona má více ambicí než skutečné podpory ve straně," konstatuje pro ParlamentníListy.cz Bureš. Pro mnohé ortodoxní členy komunistů prý Semelová sice symbolizuje naději na pokračování v radikální rétorice strany, ale za výraznou poslankyní podle politologa není vidět skoro žádná odvedená práce.

A to je pro KSČM svým způsobem dobře. Nemůže si totiž dovolit ve svém čele tak radikální političku, jakou Semelová bezesporu je. "Ona by je zdiskreditovala a smazala jakýkoliv koaliční potenciál. Pokud mají komunisté přežít na politické scéně, musí zůstat radikální ve svých názorech, byť mediálně modernějším způsobem. Umírněná levice na české politické scéně už je v podobě ČSSD," upozorňuje Bureš.


Kritika i od Paroubka

Nejen ČSSD si dělá zálusk na hlasy na levici, do českých politických vod totiž vplul i nový Paroubkův politický projekt NS-LEV 21. A sám Paroubek se do Semelové a politické konkurence pustil pěkně zostra. Její případný úspěch prý nebude mít na pozici KSČM žádný dopad, protože strana sama je prý beztak mimo hru. "Komunisté nejsou schopni přehodnotit svou politiku, aby přestali být pouhou stranou protestu," sdělil redakci svůj názor expremiér a expředseda ČSSD Paroubek.

Související:


Produktivní a neproduktivní radikálové

Podle Bureše není problém v radikalitě, se kterou je poslankyně spojována. "Existuje radikalita produktivní a neproduktivní. Semelová reprezentuje druhou variantu, radikalitu zaměřenou na oslavu minulosti," vysvětluje Bureš ParlamentnímListům.cz. Byť by tedy posun ostře doleva potěšil kromě pamětníků především mladé komunisty včetně přidružených legálních i nelegálních organizací, Semelová právě tuto skupinu zaujmout nedokáže.

"Ona dokáže jen nosit květiny Gottwaldovi na hrob a nabízí alternativu v podobě nedemokratického režimu před rokem 1989. Tím nedokáže oslovit," říká Bureš. Produktivním radikálem, tedy opakem Semelové, kritizujícím zleva současnou společnost a tržní hospodářství jako takové, je podle něj například Miloslav Ransdorf. "Z jeho slov se dají vyvodit návrhy na změny demokratickou cestou, ale pláč nad Listopadem bude poslouchat jen vymírající skupina, které jsou slova Semelové adresována," dodal politolog.

Radikální ano, stalinisté ne

Na kandidaturu Semelové, šéfky pražské organizace KSČM se příliš nadšeně netváří ani její spolustraníci. "Sílu Marty Semelové nebudeme znát, dokud neproběhnou okresní konference. Nicméně si nemyslím, že jisté stalinistické reminiscence jsou cestou, kterou by se komunisté měli ubírat. Nicméně tento směr, byť výrazně menšinový, v KSČM existuje, to přiznávám," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec Jiří Dolejš.

Většina komunistů je podle něj pro výrazné distancování se od stalinismu. I mezi mladými příznivci, jejichž různé organizace často figurují na seznamech tajných služeb ve složce věnované extremistům. "Je to ale stejné jako s členskou základnou všeobecně. Ve straně máme asi 1000 mladých lidí, z nichž nějaká stovka může být organizovaná pod Svazem mladých komunistů Československa. Právě tato skupina je podle Dolejše neblaze proslulá nekritickým obdivováním Stalina.

"Zajímalo by mě, jak je napsáno trestní podání, zda Zdena Mašínová svými slovy skutečně schvalovala trestný čin. Já osobně bych takové věci řešil v rovině politické, navíc ukazuje se, že schvalování činů odbojové skupiny Mašínů nemá většinovou podporu ve společnosti. O tom, zda spáchala nebo nespáchala nějaký skutek, rozhodne soud," komentuje Dolejš žalobu komunistických poslankyň na oběť komunistického režimu.

"Nepředpokládám, že by paní Semelová uspěla, ale nějakou podporu tam očekávat přesto lze," uvedla pro ParlamentníListy.cz poslankyně Zuzka Rujbrová.


Čtěte také:



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…