Odborník uhodil na dotace: Český systém nefunguje

28.03.2013 18:01

O problémech s eurodotacemi v ROP Severozápad přišel hovořit do pořadu Dvacet minut Radiožurnálu expert na finanční řízení Lukáš Wagenknecht. Uvedl, že hádky Ministerstva financí s kraji by vůbec neměly existovat, ale každý by měl nést svou část zodpovědnosti.

Odborník uhodil na dotace: Český systém nefunguje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

„Skoro každý může mít nějakou pravdu,“ okomentoval Wagenknecht přetahování krajů s Ministerstvem financí o zodpovědnost za peníze. „Český systém tak úplně nefunguje,“ myslí si. Nebyly zachyceny chyby, což se podle odborníka stát rozhodně mělo.

Ať na chyby nedoplatí občané

Je podle něj důležité dívat se na osobní úroveň – tedy na to, kdo za co může - a zároveň na systém. „Máme moc operačních programů, moc subjektů nebo je tu Pandořina skříňka – definice střetu zájmů,“ říká Wagenknecht.

„Já doufám, že se politici dohodnou tak, aby ty projekty jely nějakým způsobem dál. Postavené akvaparky nebo sportoviště město asi jen tak někomu neprodá,“ prohlásil expert s tím, že by bylo nespravedlivé, aby na špatný systém rozdělování peněz dopláceli občané.

Vláda by podle něj měla vnímat i fakt, že kraj je právnická osoba, ve kterém žijí lidé – a těm nakonec bude chybět něco jiného, pokud kraj bude muset platit 2,5 miliardy. „Máme drahý systém, dobře. Ale proč nefunguje perfektně?“ ptá se Wagenknecht.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: joh

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…