Odborový boss Dufek: Necouvneme. V pondělí chci blokádu silnic

11.06.2011 20:05

Právo na stávku se lidem neodvážili vzít ani komunisti, rozčiluje se šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek a dodává: Před zlovůlí vlády nesmíme couvnout, jinak nám nezbude než celý zbytek života jen pracovat a spát. I proto budou pravděpodobně odbory v pondělí blokovat silnice.

Odborový boss Dufek: Necouvneme. V pondělí chci blokádu silnic

V médiích se objevily zprávy, že stávka dopravních odborů bude, bude tvrdší, avšak v jiný den, než je pondělí. „To nemohu potvrdit, neb se stále jedná," říká pro ParlamentníListy.cz Bohumír Dufek z Asociace samostatných odborů. „Vzhledem k tomu, že zlovůle vlády pokračuje dál a my už jsme to jednou vyhlásili, jsem toho názoru, že bychom neměli couvnout z blokád."

A tak přestože není jisté, zda bude stávkovat železnice a hromadná doprava Prahy a Brna už v pondělí, silnice zřejmě zablokované budou. Dufek totiž podezřívá vládu, že se pokusí co nejrychlejším způsobem omezit práva odborů. „Za chvíli nám zbude možnost akorát tak pracovat a jít spát. Ani komunisti si nedovolili lidem zakazovat stávku," reaguje odborový předák na tiskovou konferenci vlády, kde premiér Petr Nečas vyzval ministra spravedlnosti a ministra práce a sociálních věcí, aby připravili legislativní pravidla pro to, za jakých podmínek a jakým způsobem se má stávkovat.

Situaci sledujeme ZDE
Soud zakázal stávku. Kalousek: Stávkujte a budete trestáni
Policie je připravena zakročit proti odborům. Nečas se sešel s Kubicem

Dufek: Vláda vytváří podmínky, v kterých se nedá žít

Bohumír Dufek sice připouští, že odbory mohly celé situaci předejít, kdyby již ve středu nebo ve čtvrtek vyhlásily pondělní stávku. Prý ale s ničím takovým nepočítaly. „Jde o zneužití soudu. Najednou, když jde o vládu, rozhodují soudy v řádu hodin. A tuhle stávku přeci není možné chápat jako součást kolektivního vyjednávání. Je to ryze politická stávka, kdy se snažíme hájit základní sociální a ekonomická práva nejen našich členů," rozčiluje se Dufek na soudní rozhodnutí. Připomíná tak, že na stávky za sociální a ekonomická práva se třídenní ohlašovací lhůta nevztahuje.

SLEDUJEME téma stávka

Dufek říká, že na straně odborů je ústava, která zaručuje právo na stávku. „To, co předvedl soud, je účelové ohýbání paragrafů tak, aby se to vládě hodilo."

Zda nakonec soudní zrušení připravované stávky odborářům v očích veřejnosti prospěje, či nikoliv, si zatím netroufá odhadovat. „Těžko říct, ale tohle tu vážně bylo naposledy za Zikmunda, kdy si premiér pozve odbory na jednání, aniž by s nimi o čemkoliv jednat chtěl. Tahle účelová přetvářka, ohýbání zákonů a bezohlednost vlády tu vytváří podmínky, ve kterých se nedá žít," uzavírá pro ParlamentníListy.cz Bohumír Dufek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Matěj Pálka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…