Odbory mají "arogantní vlády" plné zuby. Generální stávka je ve vzduchu

26.08.2011 6:36

Šéf odborových svazů Jaroslav Zavadil opět vstupuje do akční hry jménem odborářské protesty. Ve středu poté, co vláda oznámila, že ze svých záměrů ohledně zásadních změn v daních a dalších reformách nehodlá ustoupit, prohlásil, že Česko čeká zřejmě velmi horký podzim. To, že nebude mít nic společného s teplotami na rtuti teploměru, je více než jasné. Opět se začíná objevovat i sousloví: generální stávka.

Odbory mají "arogantní vlády" plné zuby. Generální stávka je ve vzduchu
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Demonstrace

"Vláda jde naprosto nevhodnou cestou a lidem už začínají ty dopady docházet. Mám ty ohlasy nejen od odborářů, ale i široké veřejnosti. A dokonce se staví proti všem těm plánovaným změnám už i lidé, kteří představitele současné vládní koalice volili,"  řekl pro ParlamentníListy.cz šéf odborů svazu KOVO Josef Středula.

Čtěte také:

Podle jeho slov budou odboráři jasně vědět, jak budou postupovat dál, po polovině září - tedy po zasedání tripartity. "Pokud nebudou náznaky nějaké snahy, dohody či kompromisu, dá se hovořit o tom, že přijdou zcela určitě protiakce. A podotýkám, že v takovém případě není dopředu žádná možnost toho, o jakou protiakci půjde, vyloučena. Ve hře tak je tedy samozřejmě i generální stávka. Dějí se tu v zemi totiž přece zásadní změny a nikdo nezkoumá dopady na lidi. Když jsme se zeptali, proč nebyla udělána analýza těchto dopadů plánovaných reforem, bylo nám arogantně a vyhýbavě odpovězeno, že analýza byla zpracována už někdy v roce 2007. To není příliš přesvědčivé pro tak zásadní kroky. Přitom pozorujeme v mnoha oblastech, jak moc se společnost radikalizovala," pokračoval dále v odůvodnění toho, proč se dají na podzim očekávat další vlny demonstrací a protestních akcí Středula.

SLEDUJEME téma: Odborářské protesty


Podle Josefa Středuly je celkem paradoxní situace, kdy před několika dny odmítli členové jedné strany přijít na vládu v rámci protestu. "Je zajímavé, že právě tato strana odbory velmi kritizovala za protestní akce a rozhodně si u toho častokrát ani nebrala servítky. A najednou udělá protestní akci i ona a je to v pořádku? To je asi známka toho, že tu si jsou někteří lidé rovnější?" uzavřel Středula pro ParlamentníListy.cz.

SLEDUJEME téma: Vládní reformy


I Bohumír Dufek, šéf Asociace odborových svazů, potvrdil ParlamentnímListům.cz to, že je potřeba udělat vše, aby došlo ke zvrácení plánovaných změn a reforem v podobě, jaká je nastíněna a jak prošla vládou. "Uvidíme, jak se k tomu postaví ještě poslanci ve sněmovně, protože ti definitivně rozhodnou. Pokud by prošly změny i jimi, je třeba skutečně využít i generální stávky, aby protesty měly smysl," řekl Dufek s tím, že slyší skutečně ze všech stran i on výraznou nespokojenost. "Začátkem září stanovíme na našem předsednictvu další postup, po zářijovém jednání tripartity budeme vědět víc. To, že bude však skutečně zřejmě horký podzim, se dá očekávat i z mého pohledu," uzavřel pro ParlamentníListy.cz Bohumír Dufek.

Čtěte také:


O plánované generální stávce se mluví přitom v návaznosti na protestní akce odborářů proti navrhovaným vládním reformám již dlouho. Zatím však nikdy nepadl nějaký konkrétnější termín, i když sem tam na veřejnost nějaký neověřený pronikne. Podle informací ParlamentníchListů.cz z června tohoto roku, by se měla generální stávka uskutečnit hned po dovolených - tedy v září. A mohla by údajně i být provázena řadou skutků souvisejících s občanskou neposlušností.

Ke generální stávce je potřeba masívní podpora občanů. A ta dosud není

Háček, který generální stávce dosud zřejmě bránil, je jediný. Podle šéfa Asociace samostatných odborů Bohumila Dufka lidé v Česku totiž dosud nejsou připraveni na to, aby vyšli do ulic či byli schopni se do generální stávky masivně zapojit. To by se však mělo během několika týdnů změnit.

"Je třeba lidi však přesvědčit o tom, aby změnili své postoje, protože situace je velmi vážná. Uděláme tedy v nejbližší době pro to maximum," řekl ParlamentnímListům.cz již dříve Dufek. 

Čtěte také:


"Ano, je třeba mít maximální podporu veřejnosti. K tomu, aby se generální stávka vyhlásila, je třeba, aby o ní byli přesvědčeni lidé v co největším množství. My víme, že poslední průzkumy veřejného mínění ukazují, že nás podporuje až 70 procent Čechů, ale pokud padne dotaz na to, zda by se do protestních akcí byli ochotni zapojit, je to číslo nižší - zatím kolem 20 procent. A to je na generální stávku málo. Přitom lidé nechtějí připustit to, že je to zcela legitimní nástroj toho, jak vyjádřit nesouhlas - v mnoha zemích naprosto běžný," dodal další odborář z ČMKOS Václav Pícl.

Jak ale doplnil, o zapojení PR agentury do toho, aby lidé změnili svůj postoj ke generální stávce, však prý dosud odbory neuvažují. Možná i proto, že jde o drahou záležitost, jak si mohli ověřit odboráři při protestní akci lékařů Děkujeme, odcházíme. Ta je vyšla na tři a půl milionu korun.

Čtěte také:


Ilustrační foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …