Odbory politicky vydírají, tvrdí Klaus

10.06.2011 16:12

ParlamentníListy.cz požádaly tajemníka prezidenta republiky Ladislava Jakla o vyjádření prezidenta Václava Klause k plánované pondělní stávce. Podle prezidenta dochází ze strany odborů k politickému vydírání.

Odbory politicky vydírají, tvrdí Klaus

Stávka odborů, jejichž protest v pondělí zcela ochromí dopravu nejen v metropoli, ale i v dalších městech, rozviřuje i situaci na české politické scéně. Do napjaté situace se vložil i prezident Václav Klaus.

Reakce premiéra Petra Nečase:
Premiér Nečas: Nepodlehneme nátlakovým akcím, které si berou občany ČR jako rukojmí

Odbory to přehnaly

Ústy svého tajemníka vzkázal, že s postojem odborů nesouhlasí.„Prezident republiky rezolutně odmítá zneužití odborů k politickému vydírání," uvedl ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz Ladislav Jakl.

Dále čtěte:
Odborový šéf: Budeme stávkovat, dokud vláda nepadne
Stávka je tady. V pondělí bude stát celá republika

Klaus se přitom vůči odborům vymezuje dlouhodobě. "Odborářští bossové nechápou, o co u nás jde. Chtějí odčinit to, že neprotestovali, když se problém našich veřejných financí na počátku tohoto desetiletí začal rozbíhat," uvedl prezident na adresu odborářů už koncem loňského roku. Právě tehdy už odboráři protestovali proti snížení mezd státních zaměstnanců.

Vydírání? Nepřijatelné, soudí Klaus

Hlava státu odsoudila ale v minulosti odsoudila i postup lékařských odborů a jejich protestní akci Děkujeme, odcházíme.

"Výzvy, aby se v některých profesích organizovaně, kolektivně a hromadně odcházelo do ciziny, jsou něčím, s čím se nemůžeme smiřovat. Je to nepřijatelné vydírání. Známá varovná slova o opouštění vlasti z básně Viktora Dyka platí i dnes ve světě mobilů a internetu," pronesl prezident v reakci na způsob, jakým lékaři bojovali za zvýšení svých platů a zlepšení pracovních podmínek.

SLEDUJEME téma stávka  

Nadcházející stávka dopraváků destabilizuje dopravní situaci už v pondělí v brzkých ranních hodinách. Znehybní tak všechny vlakové spoje po celé zemi. A nevyjedou ani další dopravní prostředky.

Dopravní kolaps v celé zemi

Zastaví se veřejná doprava ve všech větších městech, dojde i k blokaci hlavních silničních tahů. V Praze zůstane stát kompletně celá doprava včetně metra. Podobnou situaci lze očekávat také v Brně, Ústí nad Labem, Plzni, Olomouci, Opavě a dalších městech.

Podle premiéra Petra Nečase (ODS) odbory přistoupily ke kroku neadekvátnímu situaci. "Považuji za nepřijatelné, pokud takovýto protest naruší chod státu," uvedl Nečas na pátečním brífinku.

I přes potíže, které stávka dopravců Čechům přinese, kabinet ustupovat nehodlá.  "Vláda nepodlehne nátlaku odborářů, kteří si berou občany jako živý štít či živé rukojmí," uvedl důrazně premiér. Zopakoval, že jde o "závažné omezení práv občanů", se kterým nesouhlasí.

Odbory rezignovaly, kritizoval Kalousek

Kabinet je prý i přesto ochoten jednat o změně některých parametrů reforem, které navrhuje. S tímto postojem souhlasí i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). "Budeme vyjednávat, byly to odbory, kdo dopředu rezignoval na sociální dialog," sdělil v pátek.

Psali jsme:
Myslitel se zastal Nečase: I blbá vláda špatné pravice je lepší než levice
Kalousek: Podřadná práce neexistuje. Co je ostudného na zametání ulic?
Kalouskovi hrozí velké potíže. To bude průšvih, varuje ekonomka
Režisér Olmer je stále na Bártově straně. Kalousek je Mefistofeles

Stávka, ke které se zástupci odborářů uchýlili, jej ale prý nepřekvapila. "Počítal jsem s tím, slyšel jsem to už mnoho dnů a týdnů, že tady je mimořádný apetit k demonstraci síly," uvedl Kalousek. Stejně jako premiér s nátlakem ze strany odborů nesouhlasí. Ustupovat však prozatím nehodlá. "Je to otázka vkusu," zlobí se šéf státní kasy na odbory s tím, že ani oficiálně nezná jejich námitky k chystaným reformám.

"Samozřejmě, že si nedokáži představit sedmdesátiletého tramvajáka dnes, ale za čtyřicet let ano," doplnil pak Kalousek.

Více čtěte:
Stávka bude. Kalousek by radši odešel z vlády, než by ustoupil
Gigantická stávka: V létě zkolabuje země, nepojede MHD, vlaky, nic
Odborář pravici: Ulice vás dostala nahoru. Neomezená stávka vás sundá

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová, lp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…