Ódésačka ze zoufalství pobije desítky ptáků. Dluží statisíce

04.11.2011 8:26

PŘÍBĚH Káňata, pávy, holuby a další zvířata. Ty prý bude přinucena vybít vedoucí záchranné stanice na kopci u pražských Jinonic Věra Přibylová. Přestože se o zvířata starala celý život a zaplatila za to podlomeným zdravím, je stanice plná voliér ve výpovědní lhůtě, bojuje s tragickým nedostatkem peněz a má mnoho jiných potíží. I tak každý den přebírá zvířecí marody. Magistrát nad tou bídou zavírá oči a může dojít k tragédii.

Ódésačka ze zoufalství pobije desítky ptáků. Dluží statisíce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

„Dnes je stanice v tak zoufalé situaci, že se nachází v roční výpovědi, a vůbec nevíme, jak dál. Jsme odstřiženi od financí. Praha už nechce nic slyšet o tom, že by něco přispěla na zvířata s trvalým poraněním. Přestože jsou všechna přihlášená na mě, čímž je chráním, budu je asi donucena zabít. Na magistrátu vědí, že bez peněz stejně přijdu žebrat o jejich zabití, aby se netrápila. Běhá vám mráz po zádech? Ale to je zdejší realita," stěžuje si vedoucí záchranné stanice v Jinonicích Věra Přibylová. Ač jí pomoc sliboval kdejaký politik, zvláště v posledních letech je situace stanice kritická. O jejích slovech se ParlamentníListy.cz přesvědčily přímo na místě.

Další autentické příběhy čtěte ZDE
Místo rohlíků gumy. Děkujeme, odcházíme, vzkazují vládě už i pekaři
Nejsme zboží ze sekáče. Všechno nám berou, zvedli hlas důchodci
Vozíčkářka je na dně. Kvůli škrtům EU prý přijde o smysl života
Zpověď sestry Mašínů. Pomýšlela na sebevraždu, ale zachránil ji manžel

Zvířata na odpis a záchranářce ubývá sil

Na kopci u Jinonic, kam valná většina Pražanů míří na víkendové procházky, stojí oplocená záchranná stanice. Menší ptačí voliéry stojí v několika řadách. Pobíhají v nich pávi, čápi, dravci a další ptactvo.  V jiných poletuje poraněná drobotina. Ve velkých voliérách přebývá nespočet káňat lesních. Věra Přibylová, taková máma zdejších zvířátek, se belhá mezi klecemi a ukazuje, co kterému zvířeti chybí. „Většina káňat má natrvalo poraněná křídla. Čáp Kamil se narodil mezi lidmi a dodnes si myslí, že je příslušníkem jejich druhu, takže by na svobodě nepřežil," stýská si. Trvale poraněných zvířat je na stanici kolem dvou stovek.

OBRAZEM Odésačka a ptáci

Foto: Jan Rychetský

Šéfka Přibylová udržuje stanici při životě skoro devětadvacet let. Za dost krutých podmínek ji musela v roce 2005 přestěhovat sem. I před tím měla potíže, ale dnes je stanice takřka na odpis. Nicméně i osud Věry Přibylové věrně kopíruje historii stanice, na které stále bydlí v maringotce. Při stěhování těžce omarodila, přihlásil se starý zánět sítnice, a na jedno oko oslepla. V současnosti má potíže i s druhým okem a neměla by nosit nic těžkého. Nicméně s jediným pracovníkem na stanici si moc vyskakovat nemůže, takže některé práce stejně zbudou na ni.

Dále čtěte:
Krachující podnikatel: Stát to hraje na velké firmy. Já nemám šanci
Podnikatelka z lázní je na dně. O sílu i peníze ji připravili Rusové a spol.

Holub se zlomeninou a peněz pomálu

Najednou se Přibylová chopí mobilu a šine si to ke vchodu. Tam už na ni čekají dvě ženy, přičemž jedna z tašky vyndává poraněného holuba. „U nás na sídlišti v Dejvicích pořád ztřeštěně poletoval, ale těžce se hýbal. Až teď jsme ho chytili. Má něco s nohou, zimu by asi nepřežil," podává ho jedna šéfce stanice. Ta holoubka prohlédne a konstatuje, že má zlomenou nohu, ale protože nebyla zafixována, konce kosti zůstaly odděleny. Ve skladu krmiva, v jehož jedné části se nachází nespočet klecí, mu Přibylová nohu omyje a položí ho do volné klícky. Prý se na to musí podívat veterinář. Před několika hodinami takhle přijala poraněného ježka. Na stanici se tak vystřídá až 2000 zvířat ročně, přičemž jsou do volné přírody puštěna, až když se zcela zotaví.

Po celou dobu existence žije záchranná stanice z ruky do huby. Někdy přijdou dotace, ale ty se hned promění v krmivo nebo opravy nekřiklavějších závad. Sama Přibylová do stanice vložila nemalé peníze. „Od táty jsem získala nějaké peníze, ale ten před deseti lety zemřel. Prodala jsem rodinný domek a všechny peníze padly do údržby stanice. I maminka do toho vrazila přes tři sta tisíc, ale teď je po operaci rakoviny prsů v lázních. Přesto i z důchodu pořád finančně pomáhá," vysvětluje s tím, že dnes má stanice asi tři čtvrtě miliónu dluhů a už skoro neví, kde získávat další, i nepatrné částky.

Plíživý nepůvab byrokracie a svérázná ochránkyně

Byrokracie je dost neúprosná a stanici neustále zužují nové a nové kontroly. Navíc má Přibylová potíže s některými jinými ochranáři a důležitou roli hraje i nevraživost s další záchrannou stanicí. Praha má totiž kromě Jinonic ještě záchrannou stanici Merlin v pražských Cholupicích. „Pouze my máme smlouvu s kafilerkou, ale lejstra musíme ukazovat pořád. Navíc třeba chtěli, abychom pro nově přijaté ptáky vybudovali karanténu někde v kilometrové vzdálenosti od voliér. To nikde v Česku nemají. Prostě samá úřední šikana," na to Přibylová, které kritici vytýkají přeneseně řečeno i nos mezi očima.

Nutno dodat, že si Věra Přibylová nadělala na úřadech i mezi ochránci přírody svým občas neústupným, občas svérázným chováním řadu nepřátel. „Když dlouho dostávám z někoho odpovědi, pravda, nemůžu si odpustit poznamenat, že takovou rychlostí zhruba vznikala fosilní paliva," podotkne. „Národní síť záchranných stanic se rozhodla nabídnout stanici v Praze Jinonicích praktickou pomoc a zabránit tak utrácení či hladovění zvířat, které vedoucí záchranné stanice Věra Přibylová avízovala v tisku. Všechna zvířata volně žijících druhů jsou připraveny okamžitě převzít sousední záchranné stanice a poskytnout jim komplexní péči," píše se třeba na stránkách Českého svazu ochránců přírody Zvíře v nouzi. Podle Přibylové však trvalé handicapy, jak se říká natrvalo poraněným zvířatům, nikdo nechce.

Členka ODS a sliby politiků

Přes sedm let je členkou ODS, ale podle vlastních slov jí byli nápomocni pouze bývalý primátor Prahy Pavel Bém, který je dnes z rozhodovacího postu pryč, a minulý ministr zemědělství Petr Gandalovič, jenž je za oceánem v USA českým velvyslancem. „Pražský primátor Bohuslav Svoboda je i pro členy své strany nedostižný. Několikrát jsem mu posílala mail i smskovala. Jednou přislíbil schůzku, pak ji zase odřekl. Pak přestal brát telefon," stěžuje si. Po mailu oslovila řadu poslanců i z jiných partají, někteří přislíbili pomoc a zase nic.

Do jinonické záchranné stanice navíc chodí řada exkurzí ze škol anebo z různých organizací. „Nedávno se zde stavil neohlášen i Radek John. Provedla jsem ho. Asi nejvíc mě, ale překvapila návštěva jeho kolegyně Kateřiny Klasnové. Věděla jsem, že má ráda zvířata, ale tady předvedla, že je i dobře zná. Jako jediná z politických návštěv poznala všechna zvířata, včetně třeba luňáka, stehlíka či rehka," sděluje Přibylová. Všichni se o stanici živě zajímali, ale skutek utekl. Přitom jak zvířecí máma Věra Přibylová, tak i záchranná stanice v Jinonicích, melou z posledního.

Ilustrační foto: Hans Štembera

Dále čtěte:
Zadlužila se, aby pomohla druhým. Podporu nachází u Boha
Sociolog nemá práci. Prchá do Holandska. Drábek: Smutný to případ
Drábek ohromil levicovou ekonomku: Jen krůček k totálnímu nasazení

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …