Odstartovala likvidace lokálních železničních tratí

10.01.2011 10:25

Ministerstvo dopravy v pátek zrušilo první z jedenácti plánovaných lokálních tratí. Jediným cílem této akce je uspořit co nejvíce peněz,zda se to podaří je ovšem sporné

Odstartovala likvidace lokálních železničních tratí

Ministerstvo dopravy v pátek zrušilo první z jedenácti plánovaných lokálních železničních tratí. Jde o trať z Bruntálu do Malé Morávky v Moravskoslezském kraji, informaci přinesla ČTK. Rozhodnutí ještě není pravomocné, obce a další sdružení se proti němu mohou během 15 dnů odvolat, všechny dosavadní připomínky ale ministerstvo stejně zamítlo jako příliš obecné.

Ušetří se likvidací?

Likvidací 11 lokálních tratí chce Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) potažmo Ministerstvo dopravy ušetřit co nejvíce peněz. Je ovšem sporné, zda se likvidací lokálních tratí peníze ušetří. Sdružení železničních společností totiž upozorňuje, že likvidace jednoho kilometru tratě vyjde na zhruba šest milionů korun, což vydá za údržbu na 60 let. SŽDC tato čísla označila za nepravdivá.

Pravdou ovšem je, že trať v podstatě leží ladem, neboť nákladní doprava na ní byla ukončena ještě v 90. Letech minulého století a osobní přeprava cestujících byla na této trati definitivně ukončena v roce 2009.

Související:

Bárta vrací úder: Rath cpe peníze do Hostivic, tak ať nekritizuje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…