Odstraňte olovo z dětských pokojíčků: vzkazují mezinárodní organizace delegátům chemické konference v Kuala Lumpuru

24.03.2014 11:45

Odstraňte olovo z dětských pokojíčků: vzkazují mezinárodní organizace delegátům chemické konference v Kuala Lumpuru
Foto:
Popisek:

KUALA LUMPUR/PRAHA - Oproti dilematu českých rodičů, jakou zvolit barevnost dětského pokojíčku, si rodiče z jižní a jihovýchodní Asie musí klást daleko zásadnější otázky - jak se vyhnout barvě s obsahem olova a zajistit zdravý vývoj svých dětí. Koncentrace olova v testovaných barvách ze sedmi asijských zemí Bangladéše, Indie, Indonésie, Nepálu, Filipín, Srí Lanky a Thajska vysoce překračují evropské normy, a tak zůstává duševní vývoj malých dětí z jižní a jihovýchodní Asie i nadále významně ohrožen.  Vyplývá to ze studie, na které se podílelo sdružení Arnika a kterou v těchto dnech zveřejnili zástupci mezinárodní sítě nevládních organizací IPEN při příležitosti jednání o Strategickém přístupu k mezinárodně odpovědnému nakládání s chemickými látkami (SAICM).

„V České republice naštěstí olovnatými barvami pokojíček nevymalujete. Jejich prodej je u nás totiž zakázaný,“ uklidňuje hlavně rodiče odbornice na toxické látky Jitka Straková z Arniky. Ale hned dodává: „To ale neznamená, že bychom měli ignorovat to, že v Asii jsou olovnaté barvy na trhu běžně a často končí právě v ložnicích malých dětí. Studie, která mapuje výskyt olova v barvách je pouze začátek změny, která by měla být završena jeho zákazem,“ dodává Straková.

Evropské státy včetně České republiky již podnikly řadů důležitých legislativních kroků vedoucích k regulaci množství toxického olova ve spotřebním zboží a životním prostředí . Například ukončením používání olovnatého benzínu nebo přijetím evropské legislativy REACH . Asijské země zatím neměly to štěstí a dekorační nátěrové barvy s obsahem olova jsou stále široce dostupné na jejich trzích a běžně používané v domácnostech. Přestože je možné zakoupit i bezolovnaté alternativy, tak spotřebitel nemá možnost tyto barvy od sebe rozeznat. V Asii totiž neexistuje žádný certifikační program, který by barvy testoval a přidělil jim označení, podle kterého by zákazník poznal, že se jedná o barvu bez obsahu olova.

Právě zveřejněná studie mimo jiné upozorňuje na to, že běžně prodávané barvy používané na vymalování domácností obsahují nebezpečně vysoké koncentrace olova a proto ohrožují nejzranitelnější skupinu populace, a to děti v předškolním věku . Vystavení organismu olovu v takto nízkém věku může u dětí způsobit nevratné poškození mozku, celoživotní snížení  inteligence nebo neschopnost se učit. „Domácí malby se začnou časem téměř neznatelně odlupovat a odprašovat, a tak se olovo z barvy dostane do prachu v domě. Ten se pak usazuje na různých místech, nejčastěji na podlaze a nábytku. Následně ulpívá na dětských rukách, které si děti strkají do úst, a tím dochází ke kontaminaci olovem v organismu,“ vysvětluje cestu olova do lidského organismu Jitka Straková.

K bezstarostné volbě rodičů z Asie přispívá Arnika a další nevládní organizace z mezinárodní sítě IPEN rozvojovým projektem s názvem Eliminace olova v barvách . Úlohou Arniky v projektu bylo zajistit odběr reprezentativních vzorků barev a zprostředkovat analýzy v akreditované evropské laboratoři. „S partnery jsme se podělili především o zkušenosti s vedením kampaní zaměřených na snížení zátěže toxickými látkami,“ komentuje spolupráci vedoucí programu Toxické látky a odpady RNDr. Jindřich Petrlík. 

„Projekt má velkou šanci prosadit zákaz používání olova jako přísady barev v několika zemích. Například filipínská organizace EcoWaste už dosáhla svými aktivitami omezení použití těchto barev na dětských hřištích v Manile,“ dodává koordinátorka projektu Mgr. Jitka Straková z Arniky. Srílanské organizaci Centre for Environmental Justice se podařilo zajistit zpřísnění limitu pro obsah olova v barvách na 600 částic na milion (ppm).  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lívia Ševčíková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …