Odvážný senátor: Seberte Cikánům dávky

06.08.2011 15:51

Problémy s romskou menšinou budou jedním z nosných témat předvolební kampaně Severočechů.cz a to, že chce ministr práce zpřísnit vyplácení sociálních dávek, je správnou cestou, řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz senátor uskupení Severočeši.cz Jaroslav Doubrava.

Odvážný senátor: Seberte Cikánům dávky

„Romská problematika bude jedním z našich hlavních volebních témat. Ne snad kvůli tomu, že bychom trpěli nějakou xenofobií, ale je to věc, která zejména u nás na severu začíná být velmi palčivá a je potřeba s tím něco dělat. Je potřeba docílit stavu, kdy zákony budou platit pro všechny a musí být vymahatelné. Aby se nestávalo to, co jsem zažil. Potkal jsem jednoho známého policistu, jak někam pospíchá a já se ho ptám, kam běží. On odpověděl: ´ale kousek je nějaký problém mezi Cikánama a já nechci být označený za rasistu, tak raději co nejdál od toho," řekl ParlamentnímListům.cz senátor Doubrava.

Psali jsme: Byl členem KSČM. Tvrdě kritizuje Romy, Havla a Sudeťáky

Jen ať Drábek flákačům sebere dávky

Doubrava také upozorňuje na to, že někteří lidé sice nahlásí krádež, ale již se bojí jít k sepsání protokolu, aby se Romové nepomstili jim nebo rodině. „Vezměte si krádeže na tratích, to přece nemůžeme posuzovat jako normální krádež, to je přece obecné ohrožení a může to skončit velmi tragicky smrtí mnoha lidí," varuje Doubrava.  

Přestože se senátor Doubrava hrdě hlásí ke svému levicovému ideovému zázemí, souhlasí s tím, aby ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek zpřísnil vyplácení sociálních dávek, neboť je zneužívají právě Romové.

K tématu: Senátoři se pustili do "cikánů". Nepracují a řádí

„Je velmi málo věcí, ve kterých mohu souhlasit s naší vládou, ale tohle je jedna z nich. Drábkovi držím palce, aby to prosadil a když budu mít možnost, tak mu pomohu při prosazení takových opatření. Všechno se opět točí kolem Romů. To je komunita, která práci považuje za nejstrašnější způsob obživy. Nadělají si 10, 12, 15 dětí a žijí z těch přídavků a podpor," říká pro ParlamentníListy.cz k návrhu ministra Drábka senátor.

Napsali jsme:
Kdo je v nouzi a chce peníze, bude pracovat. Hlásí ministr Drábek

Podpora slušným rodinám

Senátor je pro podporu rodin, ale ne tím způsobem, že se na dítě vyplatí nějaká částka, ale že za každé dítě se buď sníží o několik procent výše daně či příspěvek do sociálního pojištění. Tak se pomůže lidem, kteří vytváří nějaké hodnoty a „flákačům" se přestane vyplácet rodit děti jak na běžícím páse a nechodit do práce, neboť pokud nebudou pracovat a platit daně, nebude se jim moci ani nic odečíst z daní.

Čtěte také: Echt pravičák: Vláda jde proti rodině. Obrovská chyba

V současné době vypadá situace tak, že o voliče v levicovém Ústeckém kraji, v němž senátor Doubrava působí, se utkají ČSSD, KSČM, Severočeši.cz a možná i nová strana Jiřího Paroubka.

Paroubek nemá šanci

„Já si nemyslím, že by budoucí strana Jiřího Paroubka měla mít či bude mít nějaké rozhodující slovo. Paroubkova osobnost bude brzdou pro úspěch této strany. To si myslím, že mnohem větší šanci má Suverenita Jany Bobošíkové. Paní Bobošíkové si velmi vážím pro její vlastenecké cítění a obezřetný postoj k EU a Lisabonské smlouvě. Paroubek sice vykřikuje, že se bude ucházet o pozici hejtmana Ústeckého kraje, ale já si nemyslím, že by měl reálnou šanci," říká o expremiérovi Doubrava.

Psali jsme: Dlouholetý komunista pronikl do Senátu, za Severočechy

Senátor Doubrava by byl rád, kdyby Severočeši.cz a Suverenita spolupracovali v krajských volbách například společnou kandidátkou. Již v minulosti třeba jemu Suverenita pomohla s jeho senátní kampani.

Spolupracujme se Suverenitou. Máme šanci

„Podle těch programových principů, které si vytýčili na ustavujícím sněmu, tak je to strana, se kterou nemám žádný problém spolupracovat," míní Doubrava. Ten se domnívá, že Severočeši.cz i Suverenita mohou podchytit řadu zklamaný hlasů, které by připadly například KSČM, ale je trochu handicapem, že obě strany jsou relativně mladé a nejsou zatím tolik v povědomí lidí.

Psali jsme: Všechno špatně. Bobošíková nenechala na vládě nit suchou

„Pokud tyto strany přesvědčí, že jsou alternativou, tak ty hlasy přijdou. Nemusí to být ale jenom hlasy levicové. Řada voličů pravice je také zklamaných z činnosti ODS, TOP 09 a VV. Prostor je i zde. A já bych byl za takové hlasy rád. Opravdu zklamání z činnosti téměř bych řekl této zločinné trojice je tak velké, že hlasy mohou přijít Suverenitě a Severočechům.cz. My se od jiných levicových subjektů budeme lišit tím, že budeme mnohem více akcentovat problematiku Romů a obhajobu národních zájmů a vlastenectví," prozradil ParlamentnímListům.cz senátor.

ČSSD i KSČM zapomněly na sliby

Další věcí podle něho je, že sice strany mají mnohdy podobné programy, ale jen některé je hájí. „V krajském zastupitelstvu jsou čtyři subjekty, tři z nich měly v programu zachování provozu na regionálních tratích: ČSSD, KSČM a Severočeši. Přišly volby a jediný, kdo stále háji provoz na regionálních tratích, byli Severočeši.cz. Sociální demokraté na své sliby jaksi zapomněli a komunisté si je nechtěli rozzlobit, tak se k nim přidali. Lidé vidí, že my v rámci svých možností se program snažíme plnit. Dalším bodem našeho programu bylo vytahovat kostlivce ven a ukazovat, jak se na kraji hospodaří, a to myslím plníme na sto procent," říká Doubrava.

Severočeši.cz jsou i proti přijetí eura. „To, že nejsme v eurozóně, pomáhá korigovat dopady hospodářské krize na náš stát. A je to jedna z věcí, ve kterých souhlasím s Václavem Klausem. Tuto věc vysvětlil naprosto perfektně. Jsem přesvědčen, že krize byla vyvolána uměle, protože Spojené státy nemohou potřebovat silné protihráče," říká senátor.

Více: Česku hrozí ztráta 250 miliard. Senátoři chtějí zablokovat Lisabon

Důchodová reforma - největší zločin vlády

Za největší zločin Nečasovy vlády považuje Doubrava důchodovou reformu. „Jak mě může někdo nutit, abych své peníze dával soukromému subjektu? Nikdo mi negarantuje, že ty peníze nakonec dostanu. Obrovské množství peněz má pak ten subjekt jako svůj zisk. Mě by také bavilo takhle podnikat, aby mi příkazem někdo garantoval příliv peněz. Velmi mě bude zajímat, kdo je v těch fondech interesován a s kým z politiků bude mít kamarádšafty. Není to jen tohle. Třeba i zdravotnictví. Ta jejich reforma - nereforma je jedna lumpárna vedle druhé," říká Doubrava.

Čtěte také: Pravicový filozof o vládě: Slaboch Nečas, hloupý účetní Kalousek

„Pan Kalousek, který se o převratu nějakým způsobem účastnil všech vlád snad kromě jediné, dnes přijíždí div ne jak blanický rytíř na bílém koni jako zachránce národa, přitom ty vlády, kde byl, republiku mále přivedly na buben. Pikantní je, že chemik se staví za nejlepšího ekonoma republiky. Opravdoví ekonomové mu ale říkají, že to, jak si to představuje on, ale nefunguje. Navíc tak důležitá věc, jako je důchodová reforma, by měla být přijata konsensem všech stran, jinak až se to obrátí, to další vláda zruší," dodal Doubrava. 

Čtěte také: Ekonomové proti Kalouskovi: Nezvedejte daně, hledejte úspory

Aktivity sudeťáků

Doubrava též varuje před aktivitou některých sudetoněmeckých organizací či jednotlivců. „Nejstrašnější věcí, kterou v tomto směru vidím, je možnost prodeje půdy cizincům. Jeden čas se mi stávalo, že mi chodily na radnici požadavky odsunutých Němců na vydání majetku. Nesouhlasím s odhalením pamětní desky na mostě Edvarda Beneše v Ústí nad Labem údajným obětem masakru Němců po výbuchu muničního skladu v Krásném Březně. Zapomínáme na to, že události je potřeba interpretovat v kontextu doby. Nezpochybňuji, že k nějakým obětem došlo, ale určitě to nejsou tak velké počty, jak prezentují sudetští Němci," míní Doubrava.

K tématu: Proti sudeťákům se postavil Paroubek. Drzost. Ať mlčí, zlobí se

Tomu se také nelíbí různé srazy sudetských Němců například v Ústí. „Když začnou pochodovat městem s pochodněmi, tak to nevyvolává zrovna hezké asociace a vzpomínky. Nasvědčuje je to tomu, že se začínají aktivovat. Nerozumím tomu, že premiér Nečas přijme delegaci, v níž je předák sudetských Němců Posselt, který patří k největším provokatérům," míní Doubrava.

Největší zločin u Havla

Senátor silně zkritizoval exprezidenta Václava Havla. „Ale největší zločin vidím u Havla, protože on je přesně člověkem, před kterým Beneš varoval. Beneš tehdy psal, že přijdou lidé, kteří budou relativizovat zločiny Němců a budou se jim chtít omlouvat. Škoda, že nepožadoval omluvu po sudetských Němcích za to, že chtěli náš národ vyhladit a zotročit. V roce 1938 vyháněli Čechy s pohraničí mnohdy i bez těch 50 kilogramů, které si mohli odnést oni. Ale za co se jim omlouval? Bylo to rozhodnutí vítězných mocností," uvedl senátor.

Doubrava je bývalý komunální politik, který v letech 1978-2010 působil na postu uvolněného tajemníka národního výboru obce a později starosty obce Telnice, v roce 2010 vystoupil z KSČM. V loňských senátních volbách se stal senátorem za volební obvod Ústí nad Labem, když druhé kolo vyhrál se ziskem 56% procent hlasů a vyřadil tak dosavadního senátora ODS Pavla Sušického.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…