Okamura: Ať Řecko padne na hubu

16.10.2011 20:08

Už minulý měsíc začaly na Wall Street demonstrace zaměřené prosti „chamtivosti“ finančních kruhů. Ty se v posledních dnech rozšířily v protesty proti politikům obou hlavních stran v zemi a podporu začaly získávat i ve světě. Nedivím se demonstrantům, tvrdí Tomio Okmura, chamtivost podle něj stojí za ekonomickou a hospodářskou krizí. Spásu pro Evropskou unii pak vidí v bankrotu Řecka. Musí padnout na hubu, aby se ostatní chytili za nos, říká.

Okamura: Ať Řecko padne na hubu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podnikatel Tomio Okamura

Ke zmíněné demonstraci na Wall Street pod názvem Occupy Wall Street (Okupujte Wall Street) se v sobotu přidaly i demonstrace proti sociální nerovnosti, které se konaly po celém světě. Celosvětová protestní akce Jednotně za změnu (United for Globalchange) probíhala po městech Austrálie, Asie i Evropy v Severní Americe. V samotném New Yorku se pak konal pochod proti chování finančních kruhů na Wall Streetu v době ekonomické krize.

Související:

Chamtivost bank a ratingových agentur může za mnohé

Že krizi ve světě, která přišla na podzim 2008, způsobila chamtivost bank a nepravdivé informace ratingových firem, to je nabíledni, o tom jsem pevně přesvědčen, To je prostě fakt," reagoval pro ParlamentníListy.cz Tomio Okamura, podnikatel v cestovním ruch a viceprezident a mluvčí Asociace cestovních kanceláří.

Další názory na akci:

„Já jsem rozhodně dalek toho nějak regulovat ekonomiku, ale v tomto případě zastávám názor, že připravovaná regulace ratingových firem v rámci Evropské unie je namístě. Vždyť ratingové firmy mají obrovskou moc, kdy podle svého uvážení a svých postupů udělují hodnocení, podle něhož se řídí ekonomické subjekty i celé státy," míní Okamura. Poukazuje přitom na to, jak do poslední chvíle měla řada bank, ale i států kladné hodnocení a pak následoval krach či velké problémy.

O mě agentura nevěděla nic, ale dala mi negativní rating

Pokud jde o rating, sám Okamura prý má velmi zápornou zkušenost, kdy si francouzský zadavatel vyžádal rating na Okamuru jako fyzickou osobu živnostníka. „Společnost Coface chtěla ratingovat fyzickou osobu, kdy nikde v obchodním rejstříku a podobně nejsou žádné údaje, ze kterých by mohla ta agentura vycházet. Zavolal mi člověk z té společnosti, v životě jsme o té firmě neslyšeli, byl hrubý a arogantní...," vypráví Okamura.

Ten odmítl poskytnout údaje po telefonu. „Protože jsme o té firmě v životě neslyšeli. A co myslíte? Tak na mě vytvořili negativní rating, že mám finanční problémy," popsal Tomio Okamura s tím, že na na tuto největší francouzskou ratingovou firmu podal trestní oznámení.

„Čili nejen zkušenosti Američanů, Evropské unie, ale i moje osobní zkušenost je, že po tom, co tady předvádí ratingové agentury bez jediné regulace, jsou tyto společnosti a banky jedním z největších původců krize, která tady je. Pakliže ty demonstrace probíhají v tomto smyslu, pak se není čemu divit," míní Okamura.

Eurovaly nepomohou, jen jednotná legislativa

Podle něj je nutné udělat přítrž tomu, aby banky a zmíněné ratingové agentury mohly neadekvátně ovlivňovat ekonomiku. „A to říkám jako v ekonomice pravicově uvažující člověk. Ale zdůrazňuji ekonomicky. Jinak já jsem hodně solidárně zaměřený, protože jsem v mládí procházel dělnickými profesemi," dodal Okamura.

Podnikatel je současně přesvědčený, že žádné takzvané eurovaly, jimiž se mají sanovat banky, Evropskou unii nespasí. Za zásadní problém eura a tedy i eurozóny považuje nejednotnou legislativu. „Projekt eura podle mě nebyl dostatečně dobře připraven. Společná měna měla nastoupit ruku v ruce s harmonizovanou legislativou jednotlivých členských zemí," myslí si Okamura.

„V každé zemi EU jsou jiné politické a společenské tlaky, každá země má jiné DPH, jiný veřejný dluh, jiné daně a podobně, ale mají společnou měnu. No to nemůže fungovat. Nenaplnila se původní idea EZ, aby byl skutečně jednotný trh s jednotnými zákony bez dotačních a jiných výjimek a  pak aby byla společná měna," hodnotí Okamura Evropskou unii.

Řecko musí padnout na hubu

Podle něj se tak původní idea EU rozplizla do partikulárních zájmů jednotlivých států, politikaření, boj o moc a podobně, že došlo k takovému pokřivení, že ti nezodpovědnější ohrožují ty zodpovědné. A z téhle pasti je podle mě jediná cesta. Okamžitě, ale okamžitě a neprodleně zcela harmonizovat legislativu členských zemí, a to bez jakýchkoliv výjimek?" zdůraznil Okamura.

Toto je však podle něj řešení minimálně se střednědobým horizontem a možná až dlouhodobým. Tím okamžitým, krátkodobým, by měl být krach Řecka. Není možné to co se děje, že národní politika Řecka se tady dotuje z peněz těch zodpovědnějších. To prostě není možné. Národní politika Řecka, která rozhazovala peníze. Ale proč by teplá křesla politiků v Řecku, v řeckém parlamentu, proč by to měl platit někdo jiný z unie?" zlobí se Okamura.

„Prostě je nutné nechat Řecko padnout na hubu, aby to bylo memento pro všechny, aby se všichni probrali, jak politici tak voliči. Politici aby neslibovali nesplnitelné a voliči aby nepodléhali slibům, které vedou jen k zadlužování," konstatoval Okamura.

EU je odkladištěm druhořadých politiků. A ti nám vládnou

Ten současně připomíná, že osmdesát procent legislativy, která je, se přijímá v Evropské unii. „Z toho mi logicky vychází, že vedoucí politici Evropské unie by měli být elitní politici z celé unie, no ne? Realita je ovšem taková, že je to odkladiště druhořadých politiků z členských zemí," prohlásil podnikatel.

Podle něj jde o politiky, kteří jsou vlastně do unie odloženi. „Ať už to byl Špidla nebo teď Štefan Füle. Kdo kdy slyšel, co ten člověk v ČR udělal dobrého.  To znamená, že místo aby tam byla elita, co rozhoduje o osmdesáti procentech legislativa, tak je to odkladiště nepotřebných protože ty relativní elity se udržují v národních politikách," uzavřel Okamura podle kterého dnešní evropské průšvihy jsou důsledkem i tohoto.

K akci:

Související:

  • Profesorka Dvořáková má strach: Lidé vyjdou do ulic. A bude to zlé
  • Odbory mají "arogantní vlády" plné zuby. Generální stávka je ve vzduchu
  • Nový Alláh nebo Hitler? Špatná nálada ve společnosti tomu nahrává

  • Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Ondřej Vaněk

    Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

    migrační pakt

    Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

    9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

    Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …