Okamura: Japonci milují práci, mají tresty za přesčasy. A v Čechách...

16.01.2012 4:45

Potenciální kandidát do Senátu Tomio Okamura má připravenou celou řadu reforem. Pro řadu z nich přitom našel inspiraci v Japonsku. Základem je podle něho flexibilní pracovní trh, a proto by uzákonil nádenickou práci.

Okamura: Japonci milují práci, mají tresty za přesčasy. A v Čechách...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura na křestu jeho knihy

Pracovní právo v České republice je podle Okamury i přes vládou provedené reformy příliš svázané. „Nyní jsme v situaci, v postkrizové době, kdy zaměstnavatelé nechtějí dávat smlouvy na dobu neurčitou. Brání se tomu. Chtějí brát lidi brigádně, na dohodu práce, bojí se vyplácení odstupného,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Okamura. Všechny tyto skutečnosti nahrávají  černému trhu se zaměstnáváním, který tu prý bují. „Neobhajuji podnikatele, ale obyčejné lidi, ti jsou biti a nemají práci,“ konstatuje podnikatel a naráží na poslední údaje o nezaměstnanosti v ČR, která vzrostla na 8,6 procenta. 

Japonsko má nízkou míru korupce

Systém v Japonsku je podle podnikatele úplně jinak nastavený. „V prvé řadě tu sazba DPH činí 5 procent, což je podobná úroveň jako ve Spojených státech. Nižší daně znamenají nižší míru přerozdělování, což pochopitelně znamená i nižší míru korupce,“ vysvětluje Okamura výhody japonského systému. Japonsko se v poslední zprávě Transparency International o míře korupce v jednotlivých státech umístilo na 14. místě, Česká republika naproti tomu opět pohoršila a klesla na 57. příčku.

Japonci podle Okamury mají na rozdíl od Čechů extrémní motivaci se vzdělávat a hledat práci. „To částečně vychází i z buddhismu. Většina lidí si v tomto náboženství nastaví priority, mezi něž patří i práce,“ tvrdí Okamura. „Japonci prostě milují práci a to tak moc, že vláda kvůli tomu musela zavést osmihodinový pracovní den, neboť vysoké finanční odměny lákaly Japonce neustále k přesčasům,“ konstatuje a dodává, že tamní vláda si našla i účinný způsob vymahatelnosti práva. „Kontroloři chodí po ulicích kolem kancelářských budov a jakmile vidí, že se někde po 8. hodině svítí, okamžitě udělají razii,“ popisuje ParlamentnímListům.cz opatření Okamura.

Dodejme, že Japonsko se dlouhodobě potýká s nízkou nezaměstnaností a i v průběhu hospodářské krize se vyšplhal počet nezaměstnaných jen zřídka nad 5 procent. Nyní míra činí 4,3 procenta.

Japonci nepracují nonstop, jak si myslí Evropané

Mnoho Evropanů žije podle Okamury v iluzi, že Japonci pracují nepřetržitě bez ohledu na víkend. „Není to pravda. V drtivé většině soukromých firem je nastaven pětidenní pracovní týden, to je běžný standard. Dva dny jsou volno. Je zde početná střední třída, v podstatě všichni jsou ve střední třídě,“ uvádí na pravou míru zkreslené představy. 

Japonský důchodový systém je nastaven tak, že stát i z nízkých daní garantuje minimální důchod, aby nikdo neskončil na ulici. Kvůli nízkým daním má jedinec více prostředků pro úspory. Lidé tu mají daleko více peněz a dokáží s nimi lépe hospodařit a spoří si na důchod,“ popisuje pro ParlamentníListy.cz systém Okamura.

V Japonsku činilo v roce 2010 HDP na hlavu 34 000 USD, zatímco v ČR jen 25 600 USD.  I přes dobře fungující ekonomiku se země potýká s vysokou mírou zadlužení, která se pohybuje okolo 200 procent a v roce 2009 jí dokonce hrozil bankrot.

 Začátky Tomia Okamury u popelářského vozu

Okamura začínal jako popelář v Tokiu, potom tři a půl roku dělal prodavače v kině a doma měl velmi přísnou výchovu. "Do 18 let jsem musel být do 6 hodin doma a všechny telefonické hovory jsem musel nahrávat, aby si je tatínek mohl namátkou poslechnout. Také mi dával číst knížky o úspěšných Japoncích a já jsem z toho musel psát referáty,“ přiznal nedávno Okamura modifikaci spartánské výchovy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…