Okamura: Novináři lynčují Davida Ratha. Je to odporné

18.05.2012 13:24

Podnikatel a možný kandidát na prezidenta Tomio Okamura se zlobí na média. Kauza poslance a bývalého hejtmana Davida Ratha se ho totiž dotkla. Především jej ale rozlítila média, neboť ta, aniž by měla důkazy a dokonce přesné informace, už předem v mediálním lynči odsoudila člověka, který je zatím jen obviněn. A to se Okamurovi hrubě nelíbí.

Okamura: Novináři lynčují Davida Ratha. Je to odporné
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Lomnici nad Popelkou účinkovala pojízdná show Tomia Okamury

Není snad v Česku nikoho, koho by případ a obvinění Davida Ratha nechaly klidným. Na jedné straně se politici předhánějí v názorech na to, proč by měl Rath složit co nejrychleji poslaneckou funkci, na druhém břehu pak stojí novináři, kteří předkládají čtenářům možné vysvětlení celé korupční kauzy. Ovšem právě média děsí Tomia Okamuru.

„Média, aniž by měla důkazy a dokonce přesné informace, už předem v mediálním lynči odsoudila člověka, který je zatím jen obviněn. Není to ale poprvé, co dochází k mediálnímu lynči. Způsob referování o obviněném je odporný, i kdyby v dané kauze vinen byl - pokud je náhodou nevinen, tak je to ještě horší,“ svěřil se pro ParlamentníListy.cz Okamura.

Celé odpovědi Tomia Okamury ParlamentnímListům.cz čtěte ZDE

Nelíbí se mu hlavně to, jak bonmoty Ratha zvláště z parlamentní půdy zneužily české televize. „Úžasné byly v televizích ukázky hulvátství hejtmana Ratha, kdy se střídaly jeho invektivy s invektivami ostatních na jeho adresu. Jeho relativně noblesní špičkování bylo v kontrastu s nadávkami třeba pana Kalouska,“ zmínil dále Okamura.

Vždyť uměl pojmenovat zlodějny!

Možné vysvětlení všeho je ale podle něj nasnadě: Ukončení projektu IZIP, k němuž se Rath často mediálně vyjadřoval.

„Ostatně co hýbalo veřejností poslední týden? Ukončení IZIPU, projektu který jako tunel veřejných peněz použilo pár gaunerů mimo jiné i z ODS. Hlavní nepřítelem, kritikem a tím, kdo se také zasloužil o konec tunelu, byl ale právě hejtman Rath. Vnímal jsem zápory pana hejtmana a poslance, ale neunikla mi jeho schopnost vidět a pojmenovat mnohé zlodějny. I proto by bylo pro mne obrovské zklamání, kdyby se obvinění vůči němu potvrdila,“ poznamenal Okamura smutně.

O on je ale přesvědčen o tom, že v celém případu zatčení něco nehraje. A to již z toho důvodu, že Rath neměl zapotřebí krást.

Jen blázen by se takto choval

„Vydělával si velice slušně, neměl dluhy a byl po všech stránkách zabezpečený. Chybí mi motiv. Jen blázen by se ve stále zostřujícím se dozoru nad veřejnými penězi a v houstnoucí atmosféře proti korupci pokoušel manipulovat veřejné zakázky a brát úplatky. Je to mimo moje chápání. I proto se mi tomu nechce uvěřit. Takhle by se nechal uplácet jen blázen,“ smýšlí.
 

Přesto by byl Okamura nadšený, kdyby víc a víc politiků bylo kvůli korupčnímu jednání odhaleno. Přesto mu v tomto případě bliká kontrolka. „Mám na paměti několik případů z minulosti, kdy policie a další byli zneužiti k likvidaci právě prostřednictvím nastrčených peněz. Ale chápejte mě správně - neobhajuju korupčníka, jen se bojím kohokoli odsoudit na základě pomatených zpráv z médií,“ zopakoval pro ParlamentníListy.cz podnikatel znovu svůj strach z toho, že by se tady mohl někdo setsakramentsky mýlit.

Jestli však tady může jít o politicky motivovaný útok ve jménu diskreditace opozice, ani na to by si však Okamura nevsadil. „Pokud je to opravdu dobrá práce policie, pak gratuluju a připomínám, že tady běhají ještě stovky tunerů, co rozkradli veřejné peníze,“ připomněl v této souvislosti a uvedl, že si však nemyslí, že by kauza teď vystrašila jiné politiky.

„Například případ Drobil  - jak vidíme - vyšuměl stejně jako majetky pana Palase. Nikoho nezajímají gauneři okolo Škody Plzeň a ČEZ a jejich kumpány v dopravních podnicích a zřejmě i v Českých drahách. I kdyby byl pan Rath vinen, pak odsouzení jen jeho kauzy nic nemění. Může to být jen signál: když nekradeš s námi, kradeš proti nám a my tě sekneme přes ruce. Bát se politici budou až v momentě, kdy každý podezřelý veřejný činitel bude mít za zadkem protikorupční policii. A to se zatím neděje. Jiné kauzy se naopak permanentně odkládají,“ dodal Okamura pro ParlamentniListy.cz.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, rp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…