Okamura a Michálek v Senátu. To snad ne! zděsil se politolog. A řekl proč

20.10.2012 16:16

POLITOLOGOVÉ Do Senátu se kromě zavedených politiků dostala i řada nových tváří. Třeba podnikatel Tomio Okamura, nebo Libor Michálek, který proslul snahou odhalovat korupci. Politolog Rudolf Kučera je jejich úspěchem šokován. Naprosto nechápe, kde tolik hlasů vzali.

Okamura a Michálek v Senátu. To snad ne! zděsil se politolog. A řekl proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Lomnici nad Popelkou účinkovala pojízdná show Tomia Okamury

Druhé kolo senátních voleb nepřineslo žádné zásadní překvapení. Kromě úspěchu sociálních demokratů a komunistů, který se vzhledem k výsledkům prvního kola dal čekat, byly předvídatelné i úspěch nezávislých kandidátů.

Ve Zlíně zvítězil dle očekávání nezávislý podnikatel Tomio Okamura, v Praze 2 pak s velkou převahou vyhrál Libor Michálek proslulý snahou o odhalování korupce.

Tomio? Nechápu

Ač se úspěchy politikou dosud nedotčených osob daly čekat, pro politologa Rudolfa Kučeru je to velké překvapení. "Jsem velmi zaskočen tím, že může vyhrát někdo jako Okamura. Neprokázal žádné politické schopnosti, lidé neví nic o jeho samostatných politických názorech, netuší, co od něho čekat," řekl ParlamentnímListům.cz šokovaný politolog. Podobně zaskočen je i velkou převahou Libora Michálka, který se v Praze 2 do Senátu dostal se ziskem více než 75 procent hlasů, když porazil Stanislava Křečka z ČSSD.

"Michálek je známý na základě jedné kauzy, nic to o něm nedokazuje, lidé o něm také téměř nic jiného neví," podivuje se Kučera.

Dvořáková: Média to Okamurovi vyhrála

Podle jeho politologické kolegyně, Vladimíry Dvořákové, ale nejde v případě nezávislých kandidátů o nic překvapivého. "Třeba Tomio Okamura je velmi známý z médií, dost často se k čemukoliv vyjadřoval. Lidé ho volili proto, že hledají jiné alternativy než velké a etablované strany. Stejně tomu bylo i u Michálka," vysvětlila úspěchy nových tváří pro ParlamentníListy.cz Dvořáková.

Pražané se zmobilizovali: Dolejš vyhrál. A pak prohrál

Kromě nich bylo ve druhém kole senátních voleb zajímavé sledovat také souboj v Praze 8.  Rudý Jiří Dolejš (KSČM) zde ve druhém kole nastoupil proti stávající senátorce, občanské demokratce Daniele Filipiové. V prvním kole senátních voleb, které se konalo minulý týden, Filipiová prohrála. A to i přesto, že Praha bývala vždy považována za pomyslnou baštu pravice.

Druhé kolo voleb do Senátu ukázalo, že rudí ještě v Praze takovou baštu nemají. Daniela Filipiová Dolejše suverénně porazila. Měla tak prý nakonec velké štěstí, že nevyhrála už v prvním kole. To by se totiž možná do Senátu naopak nedostala. 

"Možnost, že by v Praze zvítězil komunista, určitě mnoho lidí vyděsila. Stálo za to se zvednout a dojít k urnám, aby v Praze zástupce rudých nevyhrál," řekl ParlamentnímListům.cz Kučera s tím, že pokud by Dolejš v prvním kole nezvítězil, možná by vyhrál právě v tom druhém. "Svou výhrou si de facto uškodil," dodal politolog.

Co se týče souboje Dolejš vs. Filipiová, Dvořáková se s Kučerou shodla. "Lidi se zmobilizovali. Kdyby v prvním kole místo Dolejše vyhrál Martin Potůček, paní Filipiová by zřejmě neuspěla," dodala pro redakci Dvořáková. 

Podle Jiřího Peheho nelze vítězství Filipiové vnímat jako prohru Dolejše. "Porážku Dolejše bych neintepretoval jako vítězství pravice, ale zřejmě zafungoval spíše většinový systém," uvedl v České televizi po volbách Jiří Pehe.

Bývalý poradce premiéra Roman Joch soudí, že volby jsou vítězstvím levice. Poté, co se podle něho ta dostane do vlády, situace v Senátu se otočí a horní komora parlamentu zmodrá.

Výsledky voleb ukázaly, že levice dostala tolik hlasů, že v Senátu bude mít ústavní většinu. To ale oslovené politology nepřekvapilo.

Druhého kola senátních voleb se zúčastnilo 18, 6 procent voličů.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …