Okamura k amnestii: Něco tak odporného, pane Klausi... Přijde trest

07.01.2013 9:09

Novoroční amnestie prezidenta Václava Klause stále budí vášně svým rozsahem. Přicházejí ale i odvetné kroky. Skupina senátorů v čele s Alenou Dernerovou navrhne Ústavnímu soudu, aby se zabýval zrušením části amnestie. A senátor Tomio Okamura dokonce s právníky probírá možnost, že podá Senátu návrh na obžalování prezidenta pro vlastizradu.

Okamura k amnestii: Něco tak odporného, pane Klausi... Přijde trest
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Velká nespokojenost s rozhodnutím prezidenta Václava Klause vyhlásit tak rozsáhlou amnestii nekončí jen hromadnými podpisy na petici proti ní, jejichž počet už přesáhl tři sta tisíc. Hlasitě se ozývají i zákonodárci, z nichž někteří jsou přesvědčeni, že hlava státu zastavením velkých hospodářských kauz znemožnila poškozeným, aby se domohli náhrady škody.

Skupina senátorů v čele s Alenou Dernerovou hodlá navrhnout Ústavnímu soudu, aby se zabýval zrušením části amnestie. Konkrétně chtějí napadnout článek II amnestie. V něm prezident Václav Klaus zastavuje kauzy delší osmi let, u nichž viníkům hrozí maximálně deset let vězení. Z toho je zřejmé, že kvůli tomu budou muset soudy zastavovat i velké hospodářské kauzy.

Poškození lidé už se svých nároků nedomůžou

Tento článek prezidentské amnestie by se mohl mohl kauz vytunelovaného fondu Trend, konkursů kolem soudce Jiřího Berky či vytunelovaného H-Systemu. Podle senátorky Aleny Dernerové, zvolené za Severočechy.cz, tento článek odporuje Listině základních práv a svobod, protože znevýhodňuje jednu skupinu proti druhé.

Senátorka už oslovila signatářku hnutí Veřejnost proti korupci, právničku Hanu Marvanovou, aby spolu s dalšími kolegy zkoumala, zda to připadá v úvahu, za jakých podmínek a s jakým odůvodněním. Právník Milan Hulík v České televizi upozornil, že lidé poškození v kauzách se už nikdy nebudou schopni domoci svých nároků. Kvůli zastavení kauz hrozí žaloby do Štrasburku. Přitom právě před nimi Václav Klaus varoval.

Plivanec do tváře policistům, žalobcům i soudcům

K plánu skupiny senátorů se přidal i Tomio Okamura. „Rozhodl jsem se připojit svůj podpis pod ústavní stížnost v souvislosti s amnestií prezidenta Klause. Mimo jiné totiž hrozí, že se oběti kriminálníků již nikdy nebudou schopni domoci toho, co jim bylo ukradeno. Že se stane něco tak odporného jako tato amnestie by mě ani ve snu nenapadlo,“ napsal zlínský senátor na svém facebookovém profilu.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Už předtím označil pro ParlamentníListy.cz amnestii za plivnutí do tváře všem slušným a poctivým lidem. „Prezident řekl natvrdo: ´Zavřete oči a zapomeňte na zloděje.´ Nevinně odsouzení ve vězení zůstanou a velcí zloději si odteď mohou dopřát nerušený klid. Je to i plivanec do tváře policistům, státním zástupcům, soudcům. Dokazování mnoha kauz stálo společnost mnoho peněz – tahle investice je nadobro zmařená,“ upozornil pro ParlamentníListy.cz Tomio Okamura už krátce po vyhlášení amnestie.

Okamura navrhne Senátu podat žalobu pro vlastizradu

„Navíc nyní s právníky probírám možnost, že podám Senátu návrh na obžalování prezidenta pro vlastizradu. Ústava totiž vlastizradu definuje i jako čin závažného narušení demokratických principů fungování státu. A to se jeho amnestií stalo. Žalobu pro vlastizradu může na prezidenta podat jen Senát, bohužel proto tuším, že to Senátem většinově neprojde, nedovolí si to,“ uvedl Tomio Okamura na Facebooku.

Celé vyjádření senátora Okamury na Facebooku:

Rozhodl jsem se připojit svůj podpis pod Ústavní stížnost v souvislosti s amnestií prezidenta Klause. Mimojiné totiž hrozí, že se oběti kriminálníků již nikdy nebudou schopni domoci toho, co jim bylo ukradeno. Že se stane něco tak odporného jako tato amnestie by mě ani ve snu nenapadlo. Navíc nyní s právníky probírám možnost, že podám Senátu návrh na obžalování prezidenta pro vlastizradu. Ústava totiž vlastizradu definuje i jako čin závažného narušení demokratických principů fungování státu. A to se jeho amnestií stalo. Žalobu pro vlastizradu může na prezidenta podat jen Senát, bohužel proto tuším, že to Senátem většinově neprojde, nedovolí si to.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…