Okamura protestuje proti nařčení z netransparentní kampaně. Ukazuje na Fischerovy kmotry

04.12.2012 17:10

Organizace Transparency International v úterý oznámila, že Tomio Okamura má nejméně transparentní kampaň ze všech prezidentských kandidátů. To vedlo pracovníky jeho kampaně k ostrému prohlášení, ve kterém obvinili TI, že mnoho let přihlížela rejdům kmotrů a i nyní velkoryse toleruje pochybné sponzory kampaně Jana Fischera.

Okamura protestuje proti nařčení z netransparentní kampaně. Ukazuje na Fischerovy kmotry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Nejméně transparentní kampaň má z 11 prezidentských kandidátů senátor Tomio Okamura, následuje jej Jana Bobošíková. Naopak nejvíce otevřené financování předvolebních akcí má bývalý premiér Jan Fischer. Vyplývá to z průběžného hodnocení uchazečů o Hrad, které dnes novinářům představil šéf neziskové organizace Transparency International ČR (TIC) David Ondráčka.

Organizace hodnotí míru transparentnosti na základě 13 kritérií. Vychází přitom z informací zveřejněných na webových stránkách kandidátů, jejich oficiálních profilů na sociálních sítích nebo odpovědí na otázky, které jim TIC položilo. Sledovaný je rovněž způsob komunikace jednotlivých kandidátů s veřejností.

"V rámci projektu bude TIC průběžně zpracovávat odhady skutečných nákladů na pořádání volebních akcí, na inzerci v médiích a na billboardech," uvedla Ondráčka. Tyto odhady pak bude porovnávat s reálnými příjmy a výdaji uchazečů až do samotných voleb. Aktualizované hodnocení kandidátů bude dostupné na webu. Lidé zde najdou také odkazy na životopisy kandidátů a členů jejich týmů, které zpracovalo občanského sdružení Naši politici.

Při sledování nákladů na volební kampaně jednotlivých kandidátů výrazně pomáhá zákonná povinnost zřídit transparentní účet. "Účty sice nemohou poskytnout kompletní obrázek a odpověď na otázku financování kampaně, ale je to minimálně dobrý začátek, jak donutit politiky skládat účty voličům a široké veřejnosti," podotkl k tomu Petr Vymětal z katedry politologie VŠE v Praze a člen TIC.  

„Financování Tomiovy kampaně nehalí žádná mlha - pouze se stalo jediné - odmítli jsme spolupracovat s organizací, která léta zavírala oči nad zlodějnami politiků,“ uvedl v tiskovém prohlášení šéf Okamurovy kampaně Jaroslav Novák Večerníček. „Odmítli jsem povýšenou žádost, aby nás kontrolovali lidé, které jsme opakovaně prosili o spolupráci a kteří si nedali práci buď odpovědět nebo nás odmítli,“ vysvětloval. Následně vypočítal několik případů, kdy se Tomio Okamura snažil TI zmobilizovat k aktivitě, ale protikorupční organizace nic nedělala.

Okamurova kampaň je podle Nováka transparentní a všechny příspěvky jsou na transparentním účtu. Jsou však v řádu tisíců, neboť drtivou většinu výdajů kampaně si senátor platí ze svého. „Prosím Vás, novináře, ptejte se Transparency veřejně se mnou - co konkrétně není na Okamurovi transparentní - jakou metodikou došli k takové blbost,“ píše se v tiskovém prohlášení. „Tomio peníze řádně vydělal, zdanil a pak je použil na zaplacení firmy, která nám pomohla sesbírat podpisy. Potisklo se pár triček a to bylo vše,“ upozorňuje. Mnohem spíše by se TI prý měla zaměřit na Fischerovy kmotry a desetimiliony, které v jeho kampani létají vzduchem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…