Okamurův bič na zloděje: Krutý návrh, revoluce. To nemají ani v USA

24.10.2012 6:25

Máte velký majetek, u něhož nedokážete doložit původ? V takovém případě by měl být zabaven. Zákon o majetkovém přiznání i se zpětnou platností chce předložit nově zvolený senátor Tomio Okamura. Podle politologa Zdeňka Zbořila to ale nebude tak jednoduché. ParlamentnímListům.cz vysvětlil, proč.

Okamurův bič na zloděje: Krutý návrh, revoluce. To nemají ani v USA
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Tomio Okamura oznámil svou kandidaturu do Senátu v pivnici Malostranská beseda

Tomio Okamura dlouhou dobu mluví o potřebě prosadit zákon o majetkovém přiznání, který by podle něho působil jako účinný bič na zloděje v politice. „V tuto chvíli má takový zákon zpracovaný ČSSD - hovořil jsem o něm s jedním z předkladatelů, panem Tejcem. To, co chci já, je změnit v něm jen pár vět - jejich návrh zákona chce kontrolovat majetek nabytý v budoucnu. Na majetky získané do účinnosti zákona by se majetková přiznání nevztahovala. Já navrhuji i zpětnou platnost, jako to například platí v USA,“ uvedl nedávno už jako senátor pro ParlamentníListy.cz.

„A navrhuju také, aby zákon byl plošný, tj. aby od určité výše byla zákonná povinnost majetek překontrolovat finančním úřadem. Což není nic složitého - finanční úřad má o našich příjmech přehled, takže lehce zjistí, kolik jsme vydělali za celý život, kolik a co zdědili či vyženili, a co nám tu prostě nesedí, a pokud se zjistí, že nesedí deset milionů korun, měl by to být pro dotyčného problém,“ dodal Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

S retroaktivitou prý bude problém

„Myslím, že ta retroaktivita není vůbec možná a dokonce i ta konfiskace majetku jako sankce také podle mě není možná, nicméně by to měli zhodnotit právníci. Podle mě ale nelze prosadit ani jednu z těch věcí,“ hodnotí pro server ParlamentníchListů.cz doktor Zbořil.

K možné konfiskaci by se podle něho případně musel přijmout speciální ústavní zákon o vyvlastňování a konfiskacích. „V USA to pokud vím řeší formou enormních pokut, to se mi ale příliš nezdá. Kdyby se to objevilo třeba jako nějaká opsaná norma, tak by to snad prošlo,“ doufá politolog.

„Ale řekl bych, že by to doznalo mnoho změn v okamžiku, kdy by to narazilo na legislativní proces. Dá se předpokládat, že něco jiného je samozřejmě rozhodnutí soudu o náhradě škody, která vzniká z nějakého úmyslného trestného činu. Za neplnění přihlašovacích povinností se mi to na české poměry zdá moc prudké,“ vyjadřuje skepsi Zdeněk Zbořil.

Revoluce, jinak to rychle neprojde

Ten předpovídá, jak to se zákonem v parlamentu nejspíš dopadne. „Dovedete si představit, když něco takového předloží? Objeví se pozměňovací návrhy, které to zcela rozmělní. Jde tam také o to, že Okamura v tom je sám a samozřejmě ti sociální demokraté, kteří mají převahu, si něco podobného nenechají vyfouknout a rozhodně na to mají víc právníků, než pan Okamura,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz.

„S něčím podobným by sociální demokracie jistě ráda přišla, ale byl by to jejich zákon. Tomio Okamura sice říká, že o tom s některými socialisty mluvil, ale to bych viděl spíš jen jako sondáž a úvahy, to nelze nikomu upřít,“ míní politolog.

Přiznání majetku je podle TOP 09 šikana

„Pokud ta cesta k tomu není revoluční, tak než se něco takového podaří prosadit, bude velmi dlouhá,“ dodal redakci doktor Zdeněk Zbořil.

Podobný zákon již koncem minulého roku ve sněmovně předkládala právě ČSSD a z řad vládní koalice za to sklidila kritiku. „Každý odpovídá za to, co předkládá daňovému úřadu. Finanční úřady mají dostatek pravomocí, zejména i po změnách, které provádí tato vláda, aby odkrývaly případně všechny nepravosti, které souvisí s porušením zákonů," uvedl tehdy poslanec za TOP 09 Stanislav Polčák s tím, že jde o zbytečnou šikanu.

O totéž se letos v září pokusila i KSČM, která si navíc před časem stěžovala, že jí socialisté tento bod ukradli z programu, jelikož to komunisté prosazují už dávno.

KSČM: Ať vláda řekne, proč to nechce!

„Podstata toho návrhu je stále stejná, čili buď chceme povinné majetkové přiznání pro majetné osoby, nejenom pouze pro politiky nebo některé vybrané kategorie, anebo nechceme. A pokud ho nechceme, tak musíme nahlas říci, proč ho nechceme a nevymlouvat se na problémy legislativního či jiného charakteru, protože ty nepochybně se dají řešit v následujících čteních, popřípadě ti, kteří přicházejí s podobnými iniciativami, mohou se navzájem inspirovat a dovést tento boj do úspěšného konce. Zkrátka ten, kdo chce, hledá způsob. Ten, kdo nechce, hledá důvod. Je to staré, ale platí to,“ řekl po neúspěšném jednání letos v září poslanec KSČM Jiří Dolejš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…