Oleje z pohledu výživy a z pohledu variability kuchyňského využití
1. Řepkový olej
Výživa: Vysoký podíl prospěšných nenasycených mastných kyselin, poměrně vysoký obsah omega 3 a díky tomu i výhodný poměr omega 6 a omega 3.
:-) :-) :-) :-)
Kuchyňské využití: Rafinovaný je vhodný jak na studenou kuchyni, tak na tepelnou úpravu potravin a pokrmů. Díky neutrální chuti se hodí do sladkých i slaných pokrmů. Za studena lisovaný je vhodný hlavně pro studenou kuchyni.
:-) :-) :-)
2. Olivový olej
Výživa: Vyšší obsah prospěšných nenasycených mastných kyselin, nízký obsah nasycených.
:-) :-) :-) :-)
Kuchyňské využití: Vhodný jak pro studenou (extra panenský), tak na teplou kuchyni (i panenský). Chuťově hodně výrazný.
:-) :-)
3. Sójový olej
Výživa: Vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, zejména omega 6, nízký podíl omega 3, nízký podíl nasycených.
:-) :-) :-)
Kuchyňské využití: Vhodný na studenou kuchyni.
:-)
4. Lněný olej
Výživa: Převaha prospěšných nenasycených mastných kyselin, zejména omega 3.
:-) :-) :-)
Kuchyňské využití: Vhodný výhradně na studenou kuchyni. Velice rychle se kazí.
:-)
5. Slunečnicový olej
Výživa: Vysoký podíl prospěšných nenasycených mastných kyselin, zejména omega 6, nízký podíl omega 3. Nízký podíl nasycených.
:-) :-)
Kuchyňské využití: Vhodnější na studenou kuchyni.
:-)
6. Kokosový olej/tuk
Výživa: Převaha nasycených mastných kyselin, které bychom měli omezovat, velice nízký podíl prospěšných nenasycených mastných kyselin.
:-( :-( :-(
Kuchyňské využití: Dobře tepelně stabilní, snese i vysoké teploty, je vhodný na teplou kuchyni. Díky své konzistenci (tuhé při pokojové teplotě) se nehodí na studenou kuchyni.
Čím více zelených „smajlíků“ z pohledu výživy, tím nutričně výhodnější. Čím více zelených „smajlíků“ z pohledu kuchyňského využití, tím větší variabilita v použití.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Redakce