Olejový tahák: Nejvhodnější je řepkový!

01.11.2013 0:00

Ve správně sestaveném jídelníčku je třeba minimalizovat živočišné tuky a preferovat kvalitní rostlinné tuky a oleje. Ale není olej jako olej.

Olejový tahák: Nejvhodnější je řepkový!
Foto:
Popisek:

Některé mají výhodné složení, ale nejsou příliš vhodné na vaření, jiné jsou na úpravu pokrmů perfektní, ale příliš nám neprospívají. A některé jsou výhodné jak výživově, tak co do variability  kuchyňského využití. Připravili jsme pro Vás přehled těch nejznámějších, nejpoužívanějších či nejdiskutovanějších olejů, které jsou seřazeny od nejvhodnějšího k méně výhodným.

Oleje z pohledu výživy a z pohledu variability kuchyňského využití

1. Řepkový olej
Výživa: Vysoký podíl prospěšných nenasycených mastných kyselin, poměrně vysoký obsah omega 3 a díky tomu i výhodný poměr omega 6 a omega 3.

:-) :-) :-) :-)

Kuchyňské využití: Rafinovaný je vhodný jak na studenou kuchyni, tak na tepelnou úpravu potravin a pokrmů. Díky neutrální chuti se hodí do sladkých i slaných pokrmů. Za studena lisovaný je vhodný hlavně pro studenou kuchyni.

:-) :-) :-) 

2. Olivový olej
Výživa: Vyšší obsah prospěšných nenasycených mastných kyselin, nízký obsah nasycených. 

:-) :-) :-) :-) 

Kuchyňské využití: Vhodný jak pro studenou (extra panenský), tak na teplou kuchyni (i panenský). Chuťově hodně výrazný.

:-) :-) 

3. Sójový olej

Výživa: Vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, zejména omega 6, nízký podíl omega 3, nízký podíl nasycených.

:-) :-) :-)

Kuchyňské využití: Vhodný na studenou kuchyni.

:-)

4. Lněný olej

Výživa: Převaha prospěšných nenasycených mastných kyselin, zejména omega 3.

:-) :-) :-) 

Kuchyňské využití: Vhodný výhradně na studenou kuchyni. Velice rychle se kazí.

:-)

5. Slunečnicový olej

Výživa: Vysoký podíl prospěšných nenasycených mastných kyselin, zejména omega 6, nízký podíl omega 3. Nízký podíl nasycených.

:-) :-) 

Kuchyňské využití: Vhodnější na studenou kuchyni.

:-)

6. Kokosový olej/tuk

Výživa: Převaha nasycených mastných kyselin, které bychom měli omezovat, velice nízký podíl prospěšných nenasycených mastných kyselin.

:-( :-( :-( 

Kuchyňské využití: Dobře tepelně stabilní, snese i vysoké teploty, je vhodný na teplou kuchyni. Díky své konzistenci (tuhé při pokojové teplotě) se nehodí na studenou kuchyni.

:-)

Čím více zelených „smajlíků“ z pohledu výživy, tím nutričně výhodnější. Čím více zelených „smajlíků“ z pohledu kuchyňského využití, tím větší variabilita v použití.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …