Olomoučtí starostové se zlobí na zákonodárce. Kvůli RUD

01.12.2011 15:39

Od roku 2013 budou možná obce dostávat víc peněz z daní než dosud. Záleží na zákonodárcích, jak se postaví k novele zákona o rozpočtovém určení daní. Přibližně sedmdesát starostů z Olomouckého kraje se proto ve středu sešlo společně s několika poslanci a senátory v Olomouci.

Olomoučtí starostové se zlobí na zákonodárce. Kvůli RUD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

 Starostové o nový systém přerozdělování daní, který by obcím přidal zhruba 13, 5 miliardy korun, usilují už několik let. Sešli se proto, aby se usnesli na podpoře přijetí novely zákona o rozpočtovém určení daní z dílny Ministerstva financí, která spatřila světlo světa už skoro před půl rokem a dosud nebyla ve Sněmovně projednána. „Starostové Olomouckého kraje shromáždění dne 30. 11. 2011 v Olomouci podporují přijetí novely o rozpočtovém určení daní ve znění zákona navrženém Ministerstvem financí a žádají zákonodárce, aby podporovali urychlené přijeté této novely a při hlasování ji schválili s účinností od 1. 1. 2013," stojí v usnesení.

Števanka: Nemáme na silnice, ale skládáme se na Prahu

Starostové jsou stále přesvědčeni, že stávající systém přerozdělování daní je diskriminační pro všechna města a obce mimo Prahu, Brno, Ostravu a Plzeň.„Čtyři největší města si zvykla na vysoké příjmy. Naopak menší sídla si musela zvyknout na fakt, že nemají finanční prostředky na vybudování základní infrastruktury a musí se skládat na šestý nejbohatší region Evropy, na Prahu," vysvětluje Ladislav Števanka, starosta Domašova nad Bystřicí s tím, že zatímco Olomouc má k dispozici 1 miliardu z rozpočtového určení daní, Praha i když je jen dvanáctkrát větší, má k dispozici 37 miliard.

Více o RUD zde

„Jeden občan Prahy má tak hodnotu 29 600 korun, kdežto jeden občan Olomouce má hodnotu pouze 9 800 korun. Hospodaření Prahy navíc ukazuje, že se zbytečně plýtvá penězi, které jsou potřeba jinde. Ať už na tunelu Blanka, do kterého se lijí desítky miliard, vymýšlí se Opencard za miliardu korun, pražský dopravní podnik vyhodí ročně osmdesát milionů korun za poradce a tak by se dalo pokračovat dál," doplnil Števanka, který je zároveň členem rady Sdružení místních samospráv České republiky.

Chalánková: Podali jsme obdobný návrh poslaneckou cestou

Přesto, že svolavatelé akce oslovili všech dvanáct poslanců a čtyři senátory za Olomoucký kraj, dorazila sem pouze senátorka za ČSSD Božena Sekaninová a senátor Adolf Jílek za TOP 09. Z poslanců pak přijali pozvání Josef Nekl (KSČM), Roman Váňa (ČSSD) a Jitka Chalánková (TOP 09), která uvedla, že její strana chce dosáhnout projednání novely co nejdřív.

„Skupina poslanců za TOP 09 a STAN předložila svůj paralelní návrh téhož návrhu, který předložilo Ministerstvo financí a během urychlené poslanecké cesty se ho snaží dostat do vlády a do projednání Sněmovnou ještě během prosince. Tento návrh poběží tedy cestou poslaneckého návrhu zákona, tedy podstatně rychlejším způsobem," prozradila ParlamentnímListům.cz Jitka Chalánková (TOP 09) s tím, že pokud se k tomuto návrhu přidají další poslanci z jiných stran, bude to jen dobře.

Císař: Je tu zbytečně moc byrokracie

Starosta nejmenší obce Šléglov na Šumpersku, která má pouhých 37 obyvatel, Zdeněk Císař (TOP 09) k tomu říká: „Nám to moc nepřinese. Náš příjem se zvýší jen nepatrně, ale podporuji to proto, že to považuji za spravedlivé. Podle mě by se měli poslanci ale starat také o to, aby se snížilo množství byrokracie. Já jsem neuvolněný starosta, přitom musím vykonávat veškeré úkony, na které kolegové mají radní a odbory. Vůbec nepochybuji o tom, že hodně starostů ani neví, kolik byrokracie u nás ve státě existuje. Já to vím, protože to musím dělat všechno sám," vystoupil na jednání Císař.

K věci:
Hulinský: Rozpočtové určení daní podle TOP 09? Populismus
Onderka: Kalouskovo rozpočtové určení daní postrádá jakoukoliv koncepčnost
Primátor Svoboda: Rozpočtové určení daní narovinu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …