Ombudsman Varvařovský: Pokud mne nevyslyšíte, rezignuji

07.06.2012 13:24

Veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský je na poslance pěkně nabroušen. Dokonce jim pohrozil rezignací na funkci ombudsmana. Poslanci totiž opakovaně ignorují jeho doporučení úpravy zákonů. „Pokud by ten trend měl pokračovat, budete si muset na konci roku najít nějakého jiného veřejného ochránce práv," pohrozil zákonodárcům Varvařovský.

Ombudsman Varvařovský: Pokud mne nevyslyšíte, rezignuji
Foto: hns
Popisek: Ombudsman Pavel Varvařovský

Ombudsman Pavel Varvařovský dnes předstoupil před poslance, aby jim sdělil některé body  z výroční zprávy o činnosti jeho kanceláře za loňský rok. Jenže poslancům kromě toho i pohrozil.

Vadí mu totiž například, že sněmovna v úterý prosadila přes jeho nesouhlas i veto Senátu zákaz pobytu za vybrané přestupky. Doufá, že Ústavní soud to na popud chystané stížnosti senátorů "bez mrknutí oka zruší".

"Pokud jde o další mé výhrady, dobře víte, že těžce nesu systém, kterému se říká DONEZ, neboli tzv. kontaktní místa České pošty. Žádnému člověku žádnou službu směřující k zprostředkování zaměstnání neposkytují, mají to i na svých webových stránkách. A pravidla, jak se kdo do tohoto systému dostane, jaké jsou jeho povinnosti v právním řádu kupodivu nenajdete. Najdete to opět jenom v jakých webových informacích a v metodických pokynech," řekl dále ombudsman.

Varvařovský na tento nešvar upozorňoval již v minulosti. "Dostavovat se na místo, kde neposkytnou žádnou asistenci v získání zaměstnání, je svého druhu zvrhlost," uvedl jen před pár měsíci.

Touto docházkou nezaměstnaných (DONEZ) chce ministerstvo práce zamezit práci načerno, ale ombudsman míní, že tato povinnost odporuje lidské důstojnosti.

"Takže mám-li skončit, byl bych rád, kdybychom malými krůčky přece jenom postupovali tak, že co veřejný ochránce práv doporučuje, nečiní tak, aby někoho rozčílil či naštval, není veden žádnými politickými ambicemi. Čili tak, jak slíbil, nezávisle a nestranně. Sděluji vám bez hněvu a zaujatosti, že pokud by ten trend v oslyšení a nikoli vyslyšení mých doporučení měl pokračovat, budete si muset na konci roku najít nějakého jiného veřejného ochránce práv,"  řekl poslancům Varvařovský. Podobnou pohrůžku vyslovil i loni, tehdy před senátory, kteří schvalují prezidentovi kandidáta na ombudsmana.

Je to diskriminace

I na samotného Varvařovského  se ale sesypala vlna kritiky. Třeba místopředsedkyně školského výboru sněmovny Jaroslava Wenigerová (ODS) sepsula způsob zjišťování kanceláře ombudsmana k počtu romských žáků ve speciálních školách.

„Aby byly rozeznávány děti, jejich etnické složení, podle vizualice nebo podle toho, jak se jmenují a v jaké lokalitě žijí, je velmi nešťastné," řekla Wenigerová s tím, že výsledky průzkumu nepokládá za relevantní.

"Jakými faktory se vedle vzhledu, podtrhuji vedle vzhledu, můžete při identifikaci řídit? Příjmení, to znamená, jestliže je Čonka, Vagaj, Červeňák, je to tedy signál. Rodový původ a příbuzenství, kultura v širokém pojetí zahrnující jazyk, hudbu, literaturu, sociální kontext, například bydlí v sociálně vyloučené lokalitě, a jazyk - ovládá žák nebo rodiče žáka romský jazyk. Rodiče o tomto výzkumu neměli vědět, také nevěděli, až se o tom dozvěděli. Jsou velice rozhořčeni," upozornila Wenigerová,

Varvařovský ale na to řekl, že uvedl, že si stojí za výsledky výzkumu. Ten naopak ukázal, že v bývalých zvláštních školách je až 35 procent romských žáků. A to je prý diskriminační vzhledem k tomu, že zastoupení romské populace v české společnosti je mnohonásobně nižší.

„Jestli se vám nelíbí, jak to naše kancelář dělá, můžete zřídit něco jiného," dodal k tomu.
 



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…