Oni tou kampaní lidi provokují, zlobí se profesorka Dvořáková. A odkrývá tajemství Babiše

10.10.2013 12:29

POLITOLOGOVÉ Podle politoložky Vladimíry Dvořákové jsou billboardy hlásající 'spravedlivou odměnu za práci' tak trochu výsměchem občanům, kteří tady žijí. Určitě prý přemýšlejí při přečtení těchto slov, za co tedy že dostala spravedlivou odměnu Jana Nagyová a proč jiní jsou odměňováni za práci tak málo. Pohovořila i o tom, kam se možná přikloní nyní pravicoví voliči.

Oni tou kampaní lidi provokují, zlobí se profesorka Dvořáková. A odkrývá tajemství Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

Politické hnutí Andreje Babiše ANO si podle průzkumů stojí již na druhém místě. Zdá se tedy, že má velkou šanci na úspěch v kvapem se blížících předčasných volbách. Podle řady analýz bere voliče hlavně pravicovým stranám – ODS a TOP 09. Znamená to tedy, že má lepší předvolební kampaň?

„To nikoli – znamená to, že voliči vědí, co ty dvě předchozí strany v minulosti předváděly, a proto jim už nedůvěřují. U Andreje Babiše a ANO tu zkušenost nemají, a proto se přiklánějí více k němu,“ uvedla nejprve na otázku ParlamentníchListů.cz profesorka politologie na pražské VŠE Vladimíra Dvořáková.

A přidala i další důvody toho, proč se tak děje.

Dříve raketa, nyní fajfka - to lidi obsahem asi nenadchne...

„Říká se, že v Praze by kdysi vyhrála volby klidně tenisová raketa. Nyní se zdá, že jde v těch šlépějích svojí kampaní TOP O9, když nabízí fajfku Karla Schwarzenberga. To ale přece není nic tak přesvědčivého, je to bezobsažné, proč by to mělo voliče oslovit? A ani ODS nenabízí nic geniálního, vše, co můžeme vidět, navíc nepůsobí důvěryhodně. Ovšem je třeba dodat, že to neznamená, že je kampaň Babiše tak velkolepá, i když samozřejmě ty prostředky, které do ní mohl vložit, jsou obrovské. Jemu nahrává hlavně právě to, jak jsem uvedla, že lidé nemají s působením jeho hnutí zatím žádnou zkušenost. Je třeba ale říci, že zároveň to může být i minusem,“ pokračovala dál politoložka s tím, že je ale skutečně pravděpodobné to, že ANO osloví hlavně bývalé voliče TOP 09 a ODS.

„ANO Andreje Babiše je hnutím, které nyní preferují ti voliči, kteří jsou hrdí na to, že se uživí sami, svojí prací, že k tomu nepotřebují nějakou podporu. Může jít i o drobné živnostníky, kteří ale nechtějí stát dlouhé hodiny ve frontách, když si chtějí zaregistrovat auto, jen kvůli nefunkčnosti státní správy nebo nějakých registrů. Odmítají jednat s neprofesionály, kteří jim jejich práci zbytečně komplikují a ztěžují,“ popsala Dvořáková skupinu občanů Česka, kteří zřejmě budou zvažovat hlas hnutí Andreje Babiše. A rýpla si do sloganů, které se objevují u kampaně ODS.

Copak si ti tvůrci kampaní myslí, že lidé nemají paměť nebo jsou hloupí?

„Pokud zrovna oni si dají jako předvolební heslo: ‚Spravedlivou odměnu za práci‘, tak to na lidi musí působit snad skoro směšně nebo jako provokace. Vždyť pokud si ty strany a tvůrci jejich kampaní myslí, že jsou lidé hloupí nebo nemají paměť, velmi se pletou. Lidé při čtení toho sloganu musí zákonitě začít přemýšlet, jakou spravedlivou odměnu za práci že to dostávala Jana Nagyová na Úřadu vlády, jak spravedlivě jsou finančně ohodnoceni třeba vysokoškolští pedagogové a mnozí další?“ konstatovala politoložka Dvořáková dále pro ParlamentníListy.cz.

Podle ní je hlavním problémem dříve silných pravicových stran – ODS a TOP 09 – že nedělají žádnou sebereflexi, ale naopak vystupují tak, že na ně byl někdo ošklivý a ubližoval jim. A občané to, po zkušenostech s jejich vládnutím, mají "prokouknuté".

Zmínila se pak dále o tom, že nejdisciplinovanější voliče přitom vedle komunistů (KSČM) měla v minulosti právě ODS. Nyní přijde podle politoložky zřejmě zvrat.

Spíše než na útoky na politické rivaly by se měly strany soustředit na to, aby jejich voliči dorazili k urnám

„Zdá se, že k volbám tentokrát přijde a bude volit jen to jádro ODS – ti ostatní se zřejmě rozmělní anebo kvůli znechucení k volbám nepřijdou. Víme, že například strana KDU-ČSL má také své věrné jádro, které jí pravidelně dává své hlasy, ale z minulosti už také víme, že to jim k tomu, aby se dostala  do Poslanecké sněmovny, nestačí. Klíčovým úkolem teď v té finální fázi před volbami bude to, aby ty strany přivedly své voliče opravdu až k urnám. Domnívám se, že by tomu měly věnovat podstatně více snah a energie než na to, jak znemožnit politické protivníky,“ domnívá se Vladimíra Dvořáková.

Jak ještě dodala, obavy z toho, že jsou volby v termínu, do kterého zasahuje státní svátek a školní prázdniny, nejsou přitom prý zcela na místě.

„Horší by bylo, kdyby se ty volby vyhlásily v termínu prodlouženého víkendu třeba v červnu – tam už by ty pochybnosti byly asi zcela na místě. V říjnu, kdy už se brzy stmívá a lidé by museli odjíždět v pátek ze svých domovů na chalupy, kde by je čekalo zatápění a další nezbytnosti spojené s chladným počasím a v týdnu neobývanými objekty, většina rodin raději odjíždí až v sobotu. To znamená, že pokud budou chtít jít k volbám, stihnou to. Navíc vzhledem k tomu, že se krátí dny, přece jen vyjíždí na venkov méně lidí než v letní dny. Takže já osobně se domnívám, že takto zvolený termín velkou roli v účasti voličů hrát nebude,“ uvedla Dvořáková.

Fragmentovaný Parlament? Pro některé záměry dobrý Parlament

Reagovala i na to, nač upozorňuje také řada komentátorů – tedy, že Česko bude po volbách čekat velmi pestrý Parlament složený z nebývale velkého počtu stran. Někteří komentátoři to spojují i se snahami prezidenta Miloše Zemana, který by údajně měl být takovýmto rozložením sil spokojený.

„Fragmentovaný parlament je vždy dobrý a výhodou, pokud je snaha o to posilovat objektivně pozici prezidenta. Silný parlament by tuto roli dobře nesehrál,“ shrnula politoložka Dvořáková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…