Oranžový Havel přizvukuje Nečasovi. Zasáhl prý do černého

02.06.2011 23:13

V souvislosti s avizovaným koncem německého jádra se v Česku ozývají odlišné hlasy. Jedni tvrdí, že se kvůli tomuto kroku i v tuzemsku radikálně zdraží elektřina, druzí uklidňují, že jde o plané výhružky a lobbismus.

Oranžový Havel přizvukuje Nečasovi. Zasáhl prý do černého

Pokud ČR včas nezareaguje na plánované vypnutí jaderných elektráren v Německu, může zde elektřina podražit až o 30 procent. To alespoň tvrdí premiér Petr Nečas (ODS). Naopak šéf Strany zelených Ondřej Liška kontruje. Vláda prý zbytečně straší a jde na ruku elektrárenské skupině ČEZ.

Ekonom a europoslanec Jiří Havel (ČSSD) ale netypicky dává za pravdu Nečasovi. "Premiér tentokrát zasáhl do černého," řekl ekonom ve čtvrtečních 20 minutách Radiožurnálu.

Liškovi lidé tleskají. Ale...

"Prohlášení pana Lišky je velmi krásné, chápu, že mu řada lidí zatleská, ale plyne z neznalosti," zkritizoval naproti tomu postoj Zelených.

Byť jsou podle Havla diskuze o nebezpečích souvisejících s jádrem a fukušimskou havárií na místě, stále má čerpání energie z těchto zdrojů nejvíce výhod. "Fotovoltaika je dvanáct až osmnáctkrát dražší než energie z jaderných elektráren. Ty jsou nejlevnější a nejspolehlivější," tvrdí ekonom. I přesto však připouští i možnosti jiných zdrojů.  "Alternativní a obnovené zdroje jsou i naším cílem," uvedl.

Ohledně uzavírání německých jaderných elektráren ale Havel zůstává opatrný. Země prý už několikrát skoncováním s jádrem hrozila, svou hrozbu ale nikdy nesplnila.

Dojde k black-outu?

Pokud ale jaderné elektrárny skutečně uzavře, hrozí podle ekonoma vážné problémy. A to nejen pro Německo. "Může dojít k black-outu, totálnímu výpadku, který přináší škodu i množství nebezpečných situací," připomněl v rozhlase ekonom.

Více čtěte:

Temelín dostavíme. I přes německé stop jádru, slíbil Roman

Co ještě uniklo: VV chtějí, aby Temelín dostavěla firma z USA

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …