Oranžový, obviněný Hala: Lžete o mojí oslavě narozenin. Takže tak...

01.03.2012 12:58

Média mystifikují na základě úniku informací z policejních zdrojů. Tak by se dalo shrnout prohlášení obhájce někdejšího vrcholového manažera Ředitelství silnic a dálnic Michala Haly. Ten je od Vánoc držen ve vazbě za přijetí úplatku. V prohlášení, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici, se Halův advokát obává, že po účelové kampani je Michal Hala v očí veřejnosti už předem vinen. Bez procesu, bez obhajoby, a především bez důkazů.

Oranžový, obviněný Hala: Lžete o mojí oslavě narozenin. Takže tak...
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

„V tuto chvíli je zřejmé, že úkony orgánů činných v trestním řízení a mediální kampaň jsou úzce propojeny,“ tvrdí se v prohlášení. Jinak si podle právníků nelze vysvětlit, že se v médiích objevují informace, kterými disponuje pouze policie a které nejsou dosud součástí spisu a obhájci je tak nemají k dispozici.

Žádná opulentní oslava! Charita!

Mlčet už nehodlá Halova obhajoba k médii tolik prezentované „opulentní oslavě narozenin“ Michala Haly, která prý ho stála tři čtvrtě milionu korun. „Byla to společenská charitativní akce, která vynesla 400 tisíc korun ve prospěch dětí trpících cukrovkou,“ uvádí se v prohlášení.

„Na organizaci akce přispěl klient (M. Hala) částkou 100 tisíc korun, což doložil smlouvou,“ uvádí se v prohlášení s dodatkem, že částka naprosto odpovídala majetkovým poměrům a příjmům Michala Haly.

Lži...

Jako ukázku fabulace s fakty právník uvádí před nedávnem zveřejněnou „bombastickou“ zprávu, že u Haly byly nalezeny diamanty v hodnotě mnoha milionů korun. Skutečnost je prý jiná: „Byl zajištěn jeden kus investičního diamantu ve vlastnictví klienta. Spolu s ním však byla vystavena faktura a doklad o proplacení této faktury převodem z účtu klienta,“ tvrdí advokát.

A jakou že cenu diamant měl? „Pořizovací cena diamantu byla několik stovek tisíc korun,“ tvrdí se v prohlášení s tím, že částka představovala Halovy úspory a diamant pak zajištění proti znehodnocení vkladu.

Investice do diamantů? Ne! Investice do diamantu

Připomeňme, že před pár týdny přišel deník Právo se zprávou citovanou i v jiných médiích, že „detektivové z protikorupční policie získali další důkazy o nákladném životě, který vedl zatčený vlivný exmanažer Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Michal Hala podezřelý z mnohamiliónových úplatků při pronájmech dálničních odpočívadel“.

„Během domovní prohlídky totiž u Haly doma našli mimo jiné i dokumenty prokazující, že Hala investoval do diamantů, a to ve stejném roce, v jakém uspořádal opulentní oslavu svých narozenin za 750 tisíc korun,“ uvedl deník Právo.

V prohlášení rovněž advokát Ján Szewczyk vyjadřuje podiv nad bombastickou kampaní vedenou kolem údajných seznamů korumpovaných osob, které měla policie najít u Haly při domovní prohlídce a které měly být následně tajemně uzavřeny v trezoru vyšetřovatelů.

Kde se vzaly nemovitosti za miliony?

Ostře Szewczyk odmítl i v médiích tolik propírané Halovo vlastnictví nemovitostí v hodnotě mnoha milionů korun. „Klient vlastní toliko nemovitosti nabyté darem od rodičů v řádové hodnotě statisíců. Pořízení podílu v bytovém družstvu pak financoval klient úvěrem, který dodnes splácí,“ tvrdí advokát.

A jde dál: „Obhajoba ani klient se nadále nebudou vyjadřovat k údajnému vlastnictví dalších hodnot, neboť od doby čarodějnických procesů ctí civilizovaný svět zásadu, že nelze věrohodně prokázat něco, co není.“

„Korunní" svědectví z doslechu

Szewczyka překvapuje, že přestože jsou mediální výstupy plné zaručených zpráv a jejich „zasvěcených“ výkladů, sama podstata trestního stíhání je médii nepovšimnuta. „Klient je stíhán pro údajné přijetí úplatku, přičemž dosud jediným důkazem je tvrzení svědka, získané z doslechu od blíže neidentifikované třetí osoby,“ konstatuje advokát.

Ten poukazuje na to, že svědek vystupuje ve skryté identitě. Vyslýchán byl asi šest hodin a za tu dobu zodpověděl pouhé čtyři otázky, kdy odpovědi zabraly dvě strany formátu A4.

Dvojjedinný policista?

Výslechu se navíc účastnil pouze jediný policista, který se navíc podle jiného dokumentu ve spise nacházel v době výslechu u jiného úkonu. „Byl tak po určitou dobu na dvou místech současně, což bylo dosud považováno za nemožné,“ konstatuje se v prohlášení Halova obhájce ironicky. Stejně tak prý média ani vyšetřovatele „neudivuje, že svědek si na historku s úplatkem vzpomene po pěti letech, aniž by v době údajného páchání trestného činu tuto skutečnost oznámil."

„Vzpomene si navíc příhodně v době, kdy se politická reprezentace netají touhou „konečně někoho zavřít“ a svou výpovědí legalizuje teatrální zákrok Policie ČR,“ dodává Szewczyk s odkazem na Halovo vánoční zatčení.

Teď už se budeme bránit!

Advokát dále zpochybňuje časový sled událostí, které by měly nasvědčovat, že se Hala choval korupčně, a dodává: „Na jednotlivé výpady proti klientovi nebude nikdo z obhájců reagovat a dotknou-li se cti klienta, budeme se bránit právní cestou.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…