Originální Rathova rada: Nemáte peníze? Darujte orgány. Zvrhlíci

27.01.2012 18:47

Česká republika se možná přiřadí k některým nejchudším asijským, africkým a latinskoamerickým státům. Chudí totiž dostanou možnost darovat ledvinu, či jiné orgány a dostanou za to zaplaceno.

Originální Rathova rada: Nemáte peníze? Darujte orgány. Zvrhlíci
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Server Vasevec.cz upozornil na to, že to zákonitě povede ke kupčení s orgány. Středočeský hejtman a bývalý ministr zdravotnictví David Rath nad tím jen kroutí hlavou a tvrdí, že nám vládnou zvrhlá individua.

Od srpna příštího roku budou mít dárci orgánů pro transplantace možnost si vydělat.  Za poskytnutí ledviny, části jater, plic nebo slinivky vyinkasují desetitisíce. Takový je návrh novely transplantačního zákona, který připravilo ministerstvo zdravotnictví.



U ledviny, části jater, plic nebo slinivky ministerstvo zdravotnictví navrhuje bolestné do výše průměrného platu, tedy 24 tisíc jako kompenzaci za ušlý zisk a čas.

Vládnou tady zvrhlá individua

Podle středočeského hejtmana Davida Ratha, lékaře a bývalého ministra zdravotnictví, se jedná o výplod chorých mozků a hrozí, že lidé, kteří budou mít hmotnou nouzi, darují orgány kvůli penězům. V nejchudších zemích světa se to běžně děje. Bohatí si připlatí za nadstandartní péči, chudí darují ledvinu.

„Vláda se předhání v šílených návrzích. Jako by lidem říkala – jste chudí a sebrali jsme vám dávky, tak si vydělejte tím, že prodáte nějaký svůj orgán. Mám pocit, že nám vládnou zvrhlá individua. Pro lidi v zoufalé situaci se stane dárcovství orgánů přechodným východiskem,“ řekl pro ParlamentníListy.cz David Rath.

Zděšen je i první místopředseda ČSSD Michal Hašek. „Jedná se o další absurditu Nečasovy vlády a její politiky v plné nahotě,“ uvedl pro Parlamentnílisty.cz Michal Hašek.

Dárci jsou většinou příbuzní

„Při prodeji i nákupu orgánů by byli znevýhodněni nejchudší obyvatelé – jednak by byli nuceni řešit svou svízelnou situaci na úkor svého zdravotního stavu a jednak by neměli peníze na „nákup“ orgánů.

„Chudí by jen přispívali na snadnější život bohatých,“ přiznává  Pavel Březovský, ředitel českého Koordinačního střediska transplantací.

Véčkař Štětina: To bude dobrý

Poslanec za Věci veřejné Jiří Štětina si naopak nemyslí, že by hrozilo nějaké kupčení s orgány ve velkém. Sám pracoval před zvolením poslancem jako primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení v nemocnici v Hradci Králové a s transplantacemi má zkušenosti.

„Sám jsem transplantace ledvin dělal. To, že by měl někdo ledvinu od někoho neznámého je velmi řídky případ. Mezi dárcem a příjemcem musí být shody. Není to tak, že si koupíte ledvinu a v nemocnici vám ji vymění jako chladič u auta. Dárci jsou v naprosté většině případů rodinní příslušníci příjemců. Rozhodně si nemyslím, že by se rozmnožily případy, že lidé budou kvůli penězům orgány prodávat,“ odmítá Štětina názor, že komu budou chybět peníze, zajde do nemocnice prodat ledvinu.

Praxe je taková, že živí dárci mohou darovat párové orgány, etdy ledviny nebo obnovitelné tkáně, případně část plíce, jater nebo slinivky nebo regenerující tkáň – kostní dřeň. Zmíněné orgány lidé zpravidla věnují svým příbuzným nebo blízkým. Zvláště u kostní dřeně je shoda raritní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…