Osm stran o jednom ministrovi. Začíná hon na Johna?

18.11.2010 19:44

Fascinací předními politiky Věcí veřejných trpí už od květnových voleb týdeník Reflex. Tentokrát věnoval jejich předsedovi Johnovi uvnitř čísla osm stran a titulní navrch. Navíc dvě strany komixu. Neobvyklé, kroutí hlavou mediální odborník Böhm.

Osm stran o jednom ministrovi. Začíná hon na Johna?

Životní příběh ministra Radka Johna připomíná už třicet let komunistický propagandistický film - vše se dařilo, vše šlo snadno. Teď přichází pád, píše týdeník Reflex a věnuje šéfovi vnitra vedle titulní i osm stran uvnitř nejnovějšího čísla. „To je neobvyklé, očekával bych tak čtyři strany," poznamenává Tomáš Böhm, bývalý generální ředitel společnosti Ringier ČR, která Reflex vydává, ke skutečnosti, že desetina časopisu patří životnímu příběhu jediného člověka.

„Na tom, že by se média věnovala politikovi a zveřejňovala detaily z jeho života, samozřejmě jinak nic mimořádného není. V jeho případě jde navíc o kombinaci známé tváře z dob televizního působení a nejostřeji sledovaného člena vlády," vysvětluje vzápětí Böhm pro ParlamentníListy.cz, že na výběru Reflexu až na jeho rozsah nic překvapivého není.

Slovenský protějšek se Johna nedočkal, stejně jako hasiči jeho podpisu

Naopak obvyklé už tolik není, že z celkového počtu osmi fotografií je na šesti z nich zachycen John se sklenkou vína. Reflex ho nešetří ani když cituje názor kolegy z vlády: „Je to tragéd, vůbec nepochopil, co řízení ministerstva obnáší. Je zcela mimo." Nebo informací, že hasičský záchranný sbor ČR čeká tři měsíce na podepsání smluv, které může podepsat jen ministr. John si je sice prostudoval, ale protože jim nerozuměl, tak je zatím nepodepsal.

Do rámce těchto sdělení zapadá i týden stará příhoda, kdy se John měl v sídle českých hasičů setkat se slovenským ministrem vnitra Danielem Lipšicem. Vůbec ale nedorazil a nakonec musel jet Lipšic za ním. „Na mě to působí tak, že má někdo zájem, aby se na pana Johna něco našlo. Možná to souvisí s ideovou konferencí Věcí veřejných," odhaduje mediální odborník, že v pozadí může být i debata, na níž se bude za tři týdny probírat fiasko strany v senátních i komunálních volbách.

Takto podané informace mohou poškodit Johnovu pozici ve VV i na vnitru

K tomu přispívají i další zveřejněné výroky, které mají posílit dojem, že předseda Věcí veřejných na svou politickou ani vládní funkci nestačí. „Dostal nás nahoru, a když se mu nedaří, tahá nás logicky dolů," zní z nitra VV. „Radek se podle mě v podstatě hroutí. Řítí se ve své politické kariéře ke dnu. Neustál to," uvádí pro Reflex jedna jeho bývalá přítelkyně.

„Jeho pozici mohou takové informace v rámci ministerstva i Věcí veřejných poškodit. Ale jde také o to, jak si je lidé přeberou," poukazuje Böhm na to, že u některých lidí může být šéf VV vnímán jako oběť mediální štvanice.

S pobavením či naopak se zlobou lze pak pohlížet i na dvoustránkový Johnův komiksový životopis. V něm ho například nepřiznaná nemanželská dcera, uvězněná v bedně na peřiny, srovnává s Fritzlem a při seznámení s Vítem Bártou si oba muži dávají ruku na to, že lidem slíbí, že vše kromě jejich kont a milenek budou Věci veřejné.


K věci:

John je slaboch se sklenkou vína, propral lídra Reflex 

Jestli je Barták vinen, jsem zvědav na Kalouska, varuje dopředu John 

Ministr John: Náš etický kodex by měla přebrat celá státní správa 

Reprofoto: Reflex

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…