Osteoartróza – civilizační nemoc

26.03.2010 14:00

Každý člověk touží po dlouhověkosti, ale zároveň by rád prožíval kvalitní život i ve vysokém věku. A k němu patří samozřejmě pohyblivost. Jenomže podle posledních průzkumů trpí jen v Evropě každý pátý člověk nějakými kloubními obtížemi.

Osteoartróza – civilizační nemoc
Foto:
Popisek:

Pokud pomineme vrozené vady a poúrazové stavy, pak nejčastější příčinou bolestí kloubů je osteoartróza, často označovaná zkráceně jako artróza. Jedná se o degenerativní prvotně nezánětlivé kloubní onemocnění, jehož příčina dodnes nebyla jednoznačně objasněna. 

Osteoartróza je do jisté míry fyziologický proces, kdy dochází ke snížení kvality kloubní chrupavky jejím stárnutím a opotřebením. Jen u nás můžeme prokázat jisté známky artrózy přibližně u 80 % lidí starších padesáti let, příznaky pokročilejšího stádia onemocnění pak u více než 90 % lidí starších sedmdesáti let. Každým rokem je v České republice voperováno přes dvacet tisíc endoprotéz, a to hlavně kyčelního a kolenního kloubu.

„Jedná se o nejčastější onemocnění kloubů. Přesněji řečeno jde o onemocnění kloubní chrupavky, kdy zprvu dochází pouze k biochemickým změnám a ztrátě vody, následně pak k opotřebení a postupné její ztrátě. To se u pacienta projeví zvýrazněním bolestí, omezením rozsahu pohybů a postupným vznikem deformity kloubu. Tu navíc doprovází i oslabení vazů a svalstva“ vysvětluje MUDr. Eduard Šťastný z ortopedické kliniky 2. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Motol. „Choroba není primárně zánětlivá, ale může při dekompenzaci procesu pod obrazem zánětu probíhat. Tvorbou kostních nárůstků dojde v krajním případě až k úplné ztuhlosti kloubu.“

Ve zdravém stavu obsahuje chrupavčitá tkáň velké množství vody, avšak spolu se stárnutím těla se zpomaluje činnost buněk (chondrocytů), obsah vody se snižuje, dochází k porušení vazeb na molekulové úrovni a dosud hladký povrch chrupavky mění svoji strukturu. Nejčastěji jako první trpí „nosné“ klouby – kyčle, kolena a hlezenné klouby(oblast kotníků). 

Víte, že...

  • jakmile skončí růst, nastartuje se přirozené stárnutí a automaticky dochází k opotřebování kloubního aparátu
  • v našem těle máme téměř 180 kloubů
  • na povrchy kloubů dolních končetin je vyvíjen tlak, který převyšuje čtyřnásobně váhu lidského těla
  • osteoartróza se vyskytuje více u žen v důsledku změn v organizmu po menopauze

 

Správná péče

Začít se zajímat o své klouby v momentě, kdy se objevují bolest a  deformita, je už pozdě. Musíme se o ně starat po celý život, třeba tím, že si dlouhodobě udržujeme optimální váhu. Jednostranná zátěž a chybná technika cvičení, dlouhodobé a nadměrné zatěžování u profesionálních sportovců nebo u lidí s povoláním jako jsou horníci a třeba tanečníci vede také k jejich většímu ohrožení. Sedavé zaměstnání, minimální pohyb a stres jsou druhým extrémem se stejným důsledkem.

 

Výživa kloubů

Kosti, chrupavky a šlachy potřebují dostatek vitaminů, minerálů a kolagenu. Z přírodních látek se doporučuje užívat rybí tuk, který obsahuje omega-3 mastné kyseliny. Není však vhodný pro lidi, kteří mají zvýšenou srážlivost krve.

Na trhu je ale k dispozici mnoho kloubních přípravků, volně prodejných jako doplňky stravy. Pro orientaci v jejich výběru je dobré vědět, že důležitými stavebními materiály pro klouby jsou kromě kolagenu i specifické polysacharidy glukosamin, chondroitin a sirná sloučenina MSM nezbytná pro tvorbu vazeb kolagenu a ke stavbě a funkci na buněčné úrovni. Kombinaci těchto účinných látek obsahuje například přípravek Proenzi 3.

V posledních letech byla ve studiích u pacientů s osteoartrózou středního a těžšího stupně prokázána vyšší účinnost u přípravků se složením jako právě Proenzi, které nabízí více účinných látek ve vzájemné kombinaci oproti preparátům obsahujících pouze jedinou účinnou složku. Charakteristický je pozvolný nástup účinku (6-8 týdnů) a jeho přetrvávání po 2-3 měsíce po ukončení užívání.

 

Autor: Eva Pavlatová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…