Osteoporózou trpí v ČR každá třetí žena po padesátce

08.04.2014 17:30

Osteoporózou trpí v ČR každá třetí žena po padesátce
Foto:
Popisek:

Osteoporózou neboli řídnutím kostí, trpí v České republice po padesátém roce věku každá třetí žena a každý pátý muž. Nejvíce rozšířeným rizikovým faktorem je strava s nízkým obsahem vápníku. Doporučeného denního příjmu vápníku NEDOSAHUJE podle průzkumů 78 % českých žen. Osteoporóza vede k mnoha komplikacím. Nejzávažnější z nich je zlomenina krčku kosti stehenní, po níž cítí zdravotní omezení až 80 % pacientů.

Osteoporóza je označovaná jako tichý zloděj kostí a vzniká důsledkem nedostatku vápníku jako stavebního kamene kostí. Podle doporučení Světové zdravotnické organizace je pro evropské ženy po menopauze minimální denní příjem vápníku stanoven na 1 300 mg denně. „U českých žen se však průměrný příjem vápníku ze stravy pohybuje pod 500 mg denně, tedy pod stanovenou minimální hranicí,“ uvádí doc. MUDr. Václav Vyskočil, Ph.D., vedoucí Osteocentra Fakultní nemocnice Plzeň – Bory.

U 48 % populace se vyskytují 2-3 rizikové faktory pro vznik osteoporózy

 

K rozvoji osteoporózy vede několik rizikových faktorů. Tím nejvíce rozšířeným je právě nedostatek vápníku v potravě. Obecně se udává, že ženy a muži nad 45 let by měli denně vypít alespoň 0,5 litru mléka nebo sníst 100 g polotučného sýra. Podle výzkumu agentury STEM/MARK provedeného na podzim roku 2013 však toto dodržuje pouze asi třetina populace.

Mezi další rizikové faktory patří například předchozí prodělaná zlomenina (42 % populace starší 45 let), dále kouření více než 3 cigaret denně (31 %), nebo každodenní konzumace alkoholu (20 %). Touto konzumací se rozumí více než 3 malá piva, 1 dcl vína nebo malého panáku tvrdého alkoholu denně.

Každých 26 minut přibyde v ČR pacient se zlomeninou krčku kosti stehenní v důsledku osteoporózy 

Zlomenina krčku kosti stehenní patří k nejzávažnějším důsledkům osteoporózy. Pouze 20 % pacientů po zlomenině krčku se plně zotaví a jsou zcela samostatní. Ostatní pociťují omezení menšího či závažnějšího charakteru – neschopnost řízení, samostatného oblékání, mytí, přípravy stravy. Kolem 40 % pacientů není již nikdy schopno normální chůze a až 21 % pacientů na následky úrazu zemře.

Prevence osteoporózy spočívá v dostatku vápníku a vitaminu D

Zodpovědným přístupem ke zdraví je možné řídnutí kostí a tím i riziko vzniku osteoporózy zpomalit. Pokud nejsme schopni přijmout dostatek vápníku ve  stravě, je potřeba ho doplňovat pomocí volně prodejných léčivých přípravků. Mezi ty patří i volně prodejný lék Caltrate PLUS. Toto léčivo od originální firmy přináší kombinaci sedmi složek důležitých pro prevenci osteoporózy. Obsahuje nejdůležitější kostní stavební kámen – vápník. Dále vitamin D, nezbytný pro zabudování vápníku do kostí, a 5 důležitých kostních minerálů (hořčík, zinek, měď, mangan a bor), které všechny hrají zásadní roli v budování a obnově kostí a chrupavek, jejich pevnosti a pružnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: red

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…