Ostravané se vrhli do víru povánočních slev. Ceny neřeší

29.12.2011 15:29

REPORTÁŽ Plné parkoviště aut, to je klasický obrázek, který je pro tyto dny typický pro každý větší supermarket v Ostravě. Lidi do obchodů lákají avizované slevy. Kromě plného parkoviště to také znamená spoustu nakupujících či prohlížejících uvnitř obchodů. Na své si přijdou také kavárny a restaurace.

Ostravané se vrhli do víru povánočních slev. Ceny neřeší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Žena nakupující potraviny v supermarketu

„Dostala jsem od rodičů peníze, chci si ve zdejších buticích vybrat nějaké oblečení. Zatím nemám jasnou představu, ale chtěla bych džíny a nějaká trička, zkrátka něco pěkného na sebe," řekla pro ParlamentniListy.cz jednadvacetiletá studentka Pavla, která přijela do ostravského nákupního centra na Rudné ulici s kamarádkou. „Já jdu jen poradit při výběru, jinak nemám v plánu nic kupovat," uvedla.


Oslava Silvestra na chatě vyžaduje pořádné zásoby


Dva mladí muži tlačí plný vozík potravin, alkoholu a nealkoholických nápojů. „Odjíždíme zítra brzo ráno s partou na chatu do Jeseníků, kde budeme slavit Silvestra, proto jsme přišli nakoupit. Ceny ani moc neřešíme. Máme to tady z domova asi nejblíž, a potřebujeme se zásobit natolik, abychom až do druhého ledna nemuseli nikam," uvedl jeden z nich.


„Chci koupit tiskárnu se skenerem k počítači, ale nevím, zda koupím dnes. Rád bych se podíval, jaká je nabídka a poradil se s prodavači. Něco jsem si nastudoval na internetu, ale mám rád, když to vidím před sebou a někdo mi to vysvětlí," řekl pro ParlamentniListy.cz pětapadesátiletý Pavel z Vřesiny a dodal: „Jen jsem si asi vybral blbý den, dnes je tu strašně moc lidí."


„Jdu na běžný nákup potravin a drogerie, nic zvláštního. Možná se projdu také po nákupní galerii, ale počítám spíše s tím, že daleko větší slevy budou v lednu. Takže cíleně přijedu nakupovat až snad v prvním lednovém týdnu," uvedla Renáta Neumanová z Ostravy.


Také kina jsou brána útokem


Rovněž nákupní centrum na Novinářské ulici v Ostravě praská ve švech. Venkovní parkoviště je docela plné a také v podzemí zbývá dostatek volných míst jen po okrajích celé parkovací plochy. K návštěvě tohoto nákupního centra navíc láká také Cinestar se svými osmi promítacími sály. V době, kdy v Ostravě není sníh, a muselo by se za ním jet docela daleko, nabízí kino možnost zajímavě stráveného času nejen pro dospělé ale také pro rodiny s dětmi.  Zejména odpoledne, v hodinách, kdy končí promítání jednotlivých filmů, proudí ze Cinestaru davy lidí, které se pak rozpouštějí do přilehlých uliček nákupního centra s obchody a restauracemi.


„Jdu se podívat po slevách, ale nemám nějaký vyhraněný cíl. Zkrátka, když mne něco zaujme a nebude to drahé, koupím. Chci se podívat na nějaké oblečení a boty. Ale klidně se může stát, že nekoupím vůbec nic," řekla pro ParlamentniListy.cz Pavla z Ostravy Přívozu.
„Mne se na nic neptejte, já tyhle velké obchoďáky nesnáším. Já tady nenakupuji, protože mi vadí davy lidí a také to, že v nich nemohu nic najít a když se chci zeptat, nikde nikdo není. Jsem tady jenom proto, že jsem se domluvila s kamarádkou z Opavy na sváteční posezení u kafíčka a ona nikde jinde než tady do zdejší kavárny nechtěla. Já jsem se vlastně obětovala," uvedla starší paní. Své jméno říct nechtěla.


Zákazníci sázejí na vstřícnost obchodníků


„Dostala jsem od manžela pod stromeček bundu, ale nějak neodhadl velikost, tak se chci v obchodě, kde to koupil, zeptat, zda by mi ji nevyměnili. Loni jsem koupila svetr synovi, který nesedl a v obchodě mi vyšli vstříc, tak snad dobře pochodím i tentokrát, " usmívá se čtyřicetiletá Ivana, která se vede za ruku s manželem. Ten jenom krčí rameny: „To víte, ty velikosti jsou pro mne španělská vesnice, myslel jsem si, že se utrefím. Příště ježíšek-neježíšek, věci na oblečení nakupovat sám nepůjdu," uvedl pro ParlamentníListy.cz.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…