Ostravská demonstrace skončila dříve než začala. Změny platů nebudou

22.09.2011 16:57

Ostrava žila začátkem tohoto týdne výhradně očekáváním demonstrace. Moravskoslezský kraj totiž zvažoval zavézt ve svých krajských nemocnicích nové pásmové odměňování, které by však většinu středního zdravotnického personálu poškodilo. Místo dosavadních 12 stupňů, které zohledňují odpracované roky se mělo podle návrhu kraje zavézt jen pět a pro dělnická povolání dokonce jenom dva.

Ostravská demonstrace skončila dříve než začala. Změny platů nebudou
Foto: Archiv
Popisek: Demonstrace zdravotníků v Ostravě

Zaměstnavatel by měl podle tohoto návrhu zároveň právo snížit základní platy a odebranou částku převést do odměn, které jsou vždy spíše nejisté. Podle vyjádření zdravotníků by tak ti nejzkušenější a zároveň s nejmenším vzděláním přišli až o 3 tisíce korun měsíčně.

Odboráři v hojném počtu

To vyvolalo značnou nevoli a už před 16 hodinou se před budovou krajského úřadu začali shromažďovat odboráři z Opavy, Frýdku-Místku, Karviné a Třince, aby vyjádřili protest proti tomuto rozhodnutí. Těsně před 16 hodinou přišel mezi demonstranty hejtman MSK Jaroslav Palas (ČSSD), který oznámil, že původní tarifní odměňování zůstává a nic se měnit nebude. Překvapení odboráři využili situace a začali s hejtmanem diskutovat a uvádět konkrétní příklady.

Více o Moravskoslezském kraji ZDE

Vladimír Suchomel z Třince argumentoval: „Chcete nám vzít peníze ze základní mzdy, kterou máme, a to co nám vezmete, nám chcete dát na naši motivaci. Ale to žádná motivace není. Měli byste jako zástupci voleni námi a zástupci strany, která má ve svém logu sociální politiku, dělat všechno proto, aby se peníze našli, aby se v nemocnicích nekradlo, aby si firmy neúčtovaly obrovské sumy. Například akumulátorová vrtačka stojí v OBI 2500 korun a u nás v nemocnici 250 000 korun. A je to jedna a ta samá vrtačka, která se dá sterilizovat. Firmy si účtují obrovské marže, které my dotujeme tím, že nemáme na platy. Nejsou peníze ani na materiál. Nemáme rukavice, ručníky..."

Internetové nákupy znamenají úsporu

Hejtman Palas souhlasil, že je potřeba najít a optimalizovat ceny nákupu materiálu. „My jsme udělali kroky, které k tomu směřují. Zavedli jsme internetové nákupy, abychom ceny maximálně srazili dolů. A ukázalo se, že takto dokážeme ušetřit až 30 procent. Po našem nástupu jsme si udělali analýzu a zjistili jsme, že jsou obrovské rozdíly v cenách energií. Takže jsme provedli společné nákupy energií nejenom v nemocnicích, ale ve všech zařízeních, ve kterých jsme zřizovateli. Takto postupujeme, abychom z těch peněz, které ušetříme zbylo, co nejvíce peněz na vaše mzdy. My jsme v určité schizofrenní situaci, protože ministerstvo zdravotnictví určí tabulkové mzdy na vaše odměňování ale pak nám jako zřizovateli zdravotní pojišťovny ty peníze nepošlou. Takže my se dostáváme do kleští a prostě ty peníze nemáme."

Evu Matlochovou z Třince zajímalo, koho myšlenka na pásmové odměňování napadlo: „Já osobně jsem volič ČSSD, ale příště budu skutečně velmi rozmýšlet, zda vám svůj hlas dám. Protože to je úplně jedno. Když by to udělala ODS, alespoň si řeknu, je to pravicová strana, která bohatým dává a chudým bere."

Odboráři nesouhlasili ani s hodnocením vrchních sester svých podřízených. „Na dobrou anebo špatnou sestru se neptejte vrchní sestry, ptejte se pacientů. Dobrou sestru ohodnotí pacient. Ale hodnocení vrchních není nikdy objektivní," řekla jedna ze sester.

Dále odboráři upozorňovali jak je možné, když práci odvedou, pojišťovny nemocnici nezaplatí. Vladimír Suchomel zdůraznil, že zdravotníci vždy pacienta ošetřit musí: „Nemůžeme pacientovi říct, běžte pryč, protože vaše pojišťovna u nás má už vyčerpané letosd nasmlouvané výkony."

Na každého jiný metr 

Podle Evy Matlochové pokud pojišťovna neplatí, je ji třeba zrušit: „Když normální člověk neplatí, přijde exekutor a majetek mu vezme. Proč to samé neplatí pro pojišťovny? Proč máme platit za to, že někde nahoře je nepořádek. My taky musíme jíst, máme děti, které chodí do školy, všechno zdražuje, zvedá se DPH."

Dagmar Žitníková, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR, připomněla slib ministra Hegra, že by se v příštím roce měly zvýšit platy střednímu zdravotnickému personálu. „My teď budeme s ministrem Hegrem opakovaně jednat a budeme chtít, aby dodržel svůj slib, který dal. Není možné, aby nám jedna kategorie zaměstnanců takovým způsobem odskočila od ostatních kategorií. A samozřejmě budeme chtít, aby garantoval, že peníze na to budou. Není možné donekonečna řešit, že v systému nejsou peníze. V této chvíli je nejdůležitější, aby zůstalo zachováno alespoň to co máte. Myslím si však, že se musí jednat o budoucnosti. Ale ne na úrovni kraje, ale na úrovni celostátní a na úrovni politické. Děkuji vám za to, že jste přišli vyjádřit svůj názor."

Více o platech lékařů ZDE

Náměstek hejtmana Karel Konečný nám po skončení demonstrace řekl, že ředitelé jednotlivých nemocnic měli připravené své návrhy na pásmové odměňování, každý nějaké jiné. Kraj však chtěl tyto návrhy sjednotit, aby ve všech krajských nemocnicích platila stejná pravidla. „Nechtěli jsme připustit, aby se to v každé nemocnici rozjelo jinak," řekl náměstek Konečný. Kraj však podle jeho slov nemá žádnou možnost přitlačit na pojišťovny: „Obávám, že v této chvíli je to skutečně záležitost centra. A to především parlamentu a ministerstva, protože pokud znám situaci u pojišťoven, například u VZP, tak ta vůbec není dobrá. Vždyť platba za státní pojištěnce je už pět let na stejné úrovni. Ovšem za tu dobu se výrazně zvýšili nálady na léčbu a zrovna toto jsou ti pojištěnci, kteří nejvíce vyžadují zdravotní péči. Děti a důchodci. Tam se rozevírají nůžky a nastolují se otázky, na které není snadné najít odpověď.

Veřejný sektor je prý diskriminován

Je tu ještě jeden důležitý moment. Kolik lůžek je skutečně optimální pro Moravskoslezský kraj. Náš kraj je totiž trošku specifický v tom, že má vedle krajských nemocnic a fakultní nemocnice poměrně silný soukromý sektor. Všichni čerpají finanční prostředky od zdravotních pojišťoven a ne každý má stejné podmínky. Já se domnívám, že naše krajské nemocnice, ten veřejný sektor je vůči soukromému diskriminován," řekl pro ParlamentníListy.cz náměstek Konečný.

Podle slov Vladimíry Bučkové, předsedkyně krajské rady regionálních odborů s pásmovým odměňováním přišlo několik ředitelů nemocnic. Kromě ředitele z Frýdku-Místku, také ředitel karvinské nemocnice, který to prý chtěl zpustit už od 1. září a dokonce jenom se dvěma stupni pro všechny zaměstnance. Na otázku co nejvíce pomohlo, aby mzdy zdravotníků krajských nemocnic zůstaly beze změn odpověděla: „Já bych řekla, že to bylo více faktorů. V prvé řadě média, která velice rychle reagovala a dostalo se to mezi lidi, což bylo fantastické. Za druhé jsem informovala zdravotní výbor, který vůbec o ničem nevěděl. Na dnešním dopoledním kulatém stole ještě byly spíše diskuse o tom, proč to nechceme, že nechceme ohodnotit ty lepší pracovníky a my jsme argumentovali. Vznikla ostrá diskuse ale i podnikatele se k nám na dnešním odpoledním jednání tripartity přidali. Oni chápou, že všude je důležitá motivační složka, že musí ohodnotit zejména ty dobré pracovníky. Ale ta motivační složka je vytvořena z něčeho jiného a ne ze základních platů," uzavřela Vladimíra Bučková.

Více čtěte:

Hegerův protiútok: Za platy v nemocnicích zodpovídají kraje

Hašek: Ministr Heger mate veřejnost a eskaluje napětí mezi lékaři

Foto: Anna Vidiševská

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…