Ostravský primátor: Vím, jak státu ušetřit miliardy. Některým se to ale nehodí

05.02.2012 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Ostravský primátor Petr Kajnar si pochvaluje, že má ve svém okolí štěstí na lidi, kteří se dokáží věnovat sociálně vyloučeným, a i proto se město nepotýká s takovými problémy jako například Karviná, Havířov nebo severočeská města. Stínový ministr průmyslu a obchodu je přesvědčen, že Česká republika má na mnohem větší růst, který by ji dostal mezi první desítku zemí světa.

Ostravský primátor: Vím, jak státu ušetřit miliardy. Některým se to ale nehodí
Foto: rep
Popisek: Primátor Ostravy Petr Kajnar

Co byste dělal, pokud bychom Vám dnes o půlnoci nezavolali?

Spal bych, a to tvrdě. Téměř pravidelně chodím spát kolem jedenácté. Bez ohledu na to, jestli je víkend, Silvestr nebo cokoli jiného.

Určitě ale nastanou výjimky. Jak často se stane, že jste touto dobou ještě na nějaké společenské akci?

Stane se to, když je nějaká akce od města, nebo když se protáhne nějaké společenské setkání. A čas od času se stane, že se zapomenu na Stodolní, probudím se, podívám se na hodinky a jsou čtyři ráno. To se občas stane, ne moc, tak jednou do roka.

Tento týden jsme uveřejnili reportáž o hodně drsném soužití a konfliktech mezi Romy a majoritou v Karviné a Havířově. Čím to, že vy se s takovými problémy zdaleka nepotýkáte?

Ke mně se dostala spousta lidí – je to snad štěstí, náhoda, nebo v Ostravě takoví lidé jsou – kteří se sociálně vyloučeným věnují velmi dlouho. V Ostravě je řada služeb, programů, asistencí, výchovy a všeho možného, díky čemuž se s těmi sociálně vyloučenými pracuje. Navíc my se scházíme každých čtrnáct dnů s Policií ČR, městskou policií i hasiči a řešíme problémy z hlediska bezpečnosti, ale i možných konfliktů jakoby bezpečnostních mezi sociálně vyloučenými a majoritou. Monitorujeme to a řešíme nejen následně, ale domlouváme i preventivní kroky. Jsme proto připraveni, kdyby se někde stupňovalo napětí nebo problém, tak policisté mají vyjednavače, kteří umějí zasahovat. Dáváme 350 milionů ročně na městskou policii, v níž máme asi sedm set lidí, a ti se tomuto problému intenzívně věnují. Ve skutečnosti suplujeme stát, protože do města se stahuje nejen sociálně slabá populace, ale přímo kriminální živly a různí extremisté, a to všechno musí městská policie řešit víc než kde jinde.

Další půlnoční rozhovory ZDE

Myslíte si proto, že se situace s problémovými občany dá řešit a je naděje, že ve zmíněných lokalitách to v budoucnu bude k normálnímu žití?

Je třeba si uvědomit, že celý systém postrádá dlouhodobý rozměr a komplexitu. To znamená, že je třeba řešit vše, čím sociálně vyloučení trpí. Především to je práce, vzdělání a bydlení. To jsou tři základní faktory, ale k tomu je třeba přičíst práci s dětmi ve volném čase, doučování rodičů, otázky zdraví, motivaci k lepšímu životu. Zhruba před rokem a půl jsme se pustili do projektu s cílem komplexně pokrýt všechny tyto oblasti. Navštívili jsme Brusel, podívali jsme se v Evropě, jak to dělají. A teď od 1. února jsme spustili dlouhodobý desetiletý projekt, kterým budeme zastřešovat všechny tyhle oblasti. Během těch deseti let by to mělo být zaměřeno asi na šest tisíc Romů.

To vypadá nadějně, ale kde na to vezmete peníze?

Také začínáme pouze s prvními pěti rodinami, protože momentálně nejsme schopni komplexně získat peníze z evropských fondů. Takhle ty programy nejsou napsány. Nikdo v České republice si neuvědomuje, že pokud se máme sociálně vyloučeným věnovat, tak aby to mělo úspěch, tak se nemůžeme věnovat jen volnému času dětí nebo bydlení nebo čemukoli jinému. To musí být komplexní proces, který zachycuje všechny jejich problémy od té chvíle, co se ráno vzbudí, do té chvíle, kdy si jdou v noci lehnout. A to minimálně po jednu generaci, aby si na to zvykly děti ze sociálně vyloučených lokalit, jejichž rodiče nepracují a živí se tím, že někdo něco ukradne, že se nechodí do školy, proto neumí číst a psát. Čili jde o komplex věcí, který je dlouhodobý, a my jsme teď začali jako první v republice s jedním z nejkomplexnějších projektů v Evropské unii.

Ekonomická krize se projevuje nejen v hospodaření států, ale i měst. Co pro Ostravu znamená, že musíte už několikátý rok po sobě vystačit s menšími příjmy?

My jsme přišli zhruba o miliardu v rozpočtu, každý rok máme méně. Přizpůsobili jsme tomu tedy výdaje města. Na druhou stranu to má i pozitivní dopad. Rozjeli jsme asi před rokem a půl projekt nákupního portálu a dneska nám to šetří sto milionů ročně. Je to komplexní systém nákupu z veřejných prostředků, který kdyby se nasadil celorepublikově, tak by tenhle systém, který máme nasazený a je funkční i použitelný všude, tak by přinesl úspory miliard pro Českou republiku. Otázka je, proč se toho zatím nikdo nechopil. Já znám i odpověď. Protože se to strefuje do zájmu různých lidí, kteří při nakupování z toho můžou mít něco bokem.

Pokud by ČSSD sestavovala ať už po předčasných či řádných volbách vládu, upřednostnil byste pozici ministra průmyslu a obchodu před funkcí ostravského primátora?

V regionu se mi podařilo spolu s ostatními politickými silami, že Moravskoslezský kraj je v posledních letech nejrychleji rostoucí region v republice. Myslím, že totéž lze dokázat s Českou republikou. Pokud by se podařilo, že by se ve vládě sešli lidé, pro které by byla tahle myšlenka vlastní a kteří by  tomu byli oddáni, tak si dovedu představit, že lze nastartovat skutečně velký růst České republiky. Měli bychom směřovat mezi prvních deset zemí na světě dlouhodobě, ta naše pozice někde na třicátém místě je velká ostuda předchozích dvaceti let vládnutí.

Jste členem stínové vlády, nemáte ambici se stát členem nejužšího vedení ČSSD a nevadí vám, že je často kritizováno za svou nevýraznost ve srovnání s předchozím předsedou Jiřím Paroubkem?

Je ideální, když máte vůdce, který je charismatický, skvělý ekonom, laskavý a mírný k lidem. Zároveň ale i dostatečně tvrdý, když je to třeba, pohledný, naprosto čestný, ale takový neběhá po světě téměř nikde. Naučil jsem se ve svém životě, že lze dělat dobrou politiku s nedokonalými lidmi. Jenom je potřeba, aby se našlo dost lidí, kteří pochopí, jaké věci jsou zásadní pro rozvoj České republiky, o které stojí za to usilovat. A to, že to budou prosazovat ti, kteří nevypadají úplně jako výrazní, nevadí. Důležité je mít vizi a umět ji realizovat. Vůdcové typu, o kterých bychom všichni snili, se nerodí každý den, a je jich nedostatek v každé straně.

Závěrem od politiky ke sportu. Jak moc vás mrzí mizérie fotbalového Baníku, který byl pro mnohé místní jedním z důvodů, proč být na Ostravu hrdý?

Docela mě to rozčiluje. Ale podle informací, zatím nejsou oficiální, které ale mám a doufám, že se potvrdí, má Baník v nejbližších dnech změnit majitele. A nový majitel je podle mých zákulisních informací i oddaný tomu, aby Baník udržel v první lize, a chtěl by zase vidět hrát Baník o titul mistra. Takže já myslím, že mizérie se už blíží ke konci a že nastanou pro Baník lepší chvíle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…