Ostravu čeká obrovská dopravní komplikace

07.01.2012 14:11

Jeden z nejdůležitějších uzlů, který spojuje výpadovku na Opavu a čtvrť Ostrava-Poruba s centrem města a ostatními jeho obvody, Svinovské mosty, čeká náročná a dlouhá rekonstrukce.

Ostravu čeká obrovská dopravní komplikace
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

 

Už v neděli 9. ledna se na posledním kontrolním dni rozhodne, zda to celé o týden později vypukne. ParlamentnimListům.cz to sdělil náměstek primátora města Ostravy Aleš Boháč (ČSSD), podle jeho slov už začátkem týdne došlo k zúžení komunikace tak, aby se připravil prostor pro vybudování provizorních zastávek hromadné dopravy, která jediná bude spojovat obvod Poruba s ostatní částí Ostravy.

Velké přípravy začnou už o příštím víkendu

„Vše by mělo začít v pátek 13. ledna ve dvacet hodin, kdy bude zcela uzavřena automobilová doprava z Ostravy-Poruby do centra města. V průběhu víkendu 14. a 15. ledna bude osm firem pracovat s velkým nasazením tak, aby z dvoukolejní udělali jednokolejní trasu pro tramvaje. Předělají trakční vedení a sloupy. V této době už bude na úseku Svinovských mostů výluka a místo tramvají budou jezdit autobusy. Chceme využít víkendu, protože přece jenom je o víkendu poptávka po dopravě menší. Pokud v neděli 14. ledna rozhodne drážní úřad, že je všechno připraveno, tak se po jednokolejní trati rozjede tramvajová doprava oběma směry. Zároveň bude upraven silniční pruh z centra do Poruby tak, aby vznikly dva jízdné pruhy pro hromadnou dopravu. Musí se upravit dopravní značení a nejvyšší povolenou rychlostí bude padesátka," vysvětli ParlamentnimListům.cz náměstek Boháč.

Podle něj si už v neděli začnou řidiči hromadné dopravy zvykat na protisměrný pruh a místní lidé na uzávěru. V průběhu rekonstrukce Svinovských mostů bude totiž tato trasa do centra Ostravy pro individuální dopravu zcela vyloučena. Boháč předpokládá, že i přes uvedené dopravní komplikace by tramvaje neměly mít větší zpoždění, než dvě minuty.

Nesmí být větší zima než mínus deset stupňů

"Počasí zatím silničářům nahrává, takže doufám, že to opravdu všechno v termínu rozjedeme. Bouracím pracím ani větší mrazy nevadí. Ale vadí to přípravě výluky, kde se musí navést do země ovládací kabely a další jiné zařízení. Při manipulaci s tímto zařízením a s kabeláží nesmí být větší zima než mínus deset stupňů," řekl náměstek Boháč. Podle jeho slov je velká škoda, že se díky rozhodnutí bývalého ministra zastavily výstavby dalších částí komunikací ve městě, které by dopravní situaci v době, kdy se rekonstruuje tak důležitá průjezdná část Ostravy, vyřešily. 

Vyděláváme státu, ale zpět nedostáváme

"Moravskoslezský kraj patří mezi čtyři největší odevzdavatele DPH a daní ve státě, zdaleka však zpět nedostává adekvátní část, jako jiné kraje, které nemají více než 200 až 300 tisíc obyvatel," posteskl si Boháč. Podle něj se však letos podařilo díky sdružení, které usiluje o dokončení silnice I/11v úseku Mokré Lazce, nalézt nějaké finance.
"Na tento rok máme 400 milionů korun na pokračování Mokrých Lazců, a dalších 170 milionů korun jako příslib pokračování výstavby Místecké ulice, kde by se hlavně měli dodělat sjezdy z ulic Hornopolní a Českobratrské. Kdyby to už bylo hotovo nyní, problém rekonstrukce Svinovských mostů by byl vyřešen, protože lidé by se do centra dostali bez problémů. Takto to bude bohužel dokončeno až na konci roku 2012," řekl pro ParlamentniListy.cz náměstek Boháč.

Sice těžce, ale na výkup pozemků peníze seženeme

Podle jeho slov však tím úsilí města Ostravy o lepší komunikační síť ve městě a jeho okolí nekončí. "Budeme usilovat o dokončení Místecké číslo 3, protože tam je třeba spravit úsek, kde se nám v jednom místě cesta zužuje do dvou pruhů a pak se zase rozšiřuje. Dále intenzivně spolupracujeme s ŘSD, chceme začít dělat výkupy na prodlouženou Rudnou. K dnešnímu dni se nám podařilo oslovit všechny majitele pozemků. Z toho máme příslib 50 procent z nich, že by nám byli schopni prodat pozemky za vyšší cenu, než jim nabízel stát, což bylo 98 korun za metr čtvereční. Ostrava jim nabízí stejnou cenu, jaká je v Porubě, to znamená 660 korun. Jsme schopni na to, sice těžce, ale najít prostředky ve výši 39 milionů korun, tak aby nebylo překážkou majetkové břemeno. Takže doufáme, že stát tuto komunikaci co nejdříve dostaví," uvedl Aleš Boháč.

I tato komunikace by výrazně podle jeho slov napomohla řešit dopravní situaci ve městě, a to nejenom při tak velké rekonstrukci Svinovských mostů. "Pokud doděláme všechny přivaděče, dálnice se stane nedílnou součástí rozvoje Ostravy, a umožní lidem dostat se z jedné strany města na druhou mnohonásobně rychleji, efektivněji a pro životní prostředí šetrněji," řekl devětadvacetiletý náměstek primátora, kteří patří mezi aktivní mladé sociální demokraty v Ostravě.

Od ledna se na dálnici v Ostravě jezdí bez známky

Od ledna je také dálnice D47 průjezdná na území města Ostravy až po polskou hranici bez poplatku. V době od začátku rekonstrukce Svinovských mostů se bezplatnost dálnice protáhne až na přivaděč v Klimkovicích.

"Počítáme s tím, že pokud někdo pojede po ulici 17. listopadu o čtyři kilometry dál až do Klimkovic, odlehčí ostatním objízdným trasám směrujícím do centra města," řekl Boháč s tím, že podle příslibu ministra dopravy by měla být dálnice v Ostravě bezplatná 2 až 3 roky, podle toho jak se to osvědčí s ohledem na životní prostředí.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…