Ostravu ochromily protesty odborářů. Doprovázel je Nohavica i Klus

07.12.2011 19:51

REPORTÁŽ Ani studený silný vítr neodradil zaměstnance ArcelorMittal Ostrava od protestního shromáždění, které pořádal Odborový svaz KOVO před hlavní bránou ostravské fabriky.

Ostravu ochromily protesty odborářů. Doprovázel je Nohavica i Klus
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: Demonstrace odborů v Ostravě

Cestu do továrny zatarasily v obou směrech kolmo zaparkované osobní automobily. Hlavní branou se projet nedalo a veškerá doprava byla odkloněna. Ve dvou velkých stanech odborářky nalévaly horký čaj a rozdávaly transparenty, píšťalky, trubky a řehtačky v modré "KOVO" barvě. Před branou byl zaparkovaný červený náklaďák, který měl plnit funkci provizorní tribuny. Z repro beden zpíval Jaromír Nohavica svou píseň Ostravo a poté Tomáš Klus Pánu bohu do oken. Kromě postávajících odborářů připravených demonstrovat další zaměstnanci procházeli směrem na autobus, či tramvaj. "Kam jdeš, tebe tato fabrika neživí?" Křičeli na ně z vlečky náklaďáku odboráři funkcionáři. Prchající zaměstnance však tato slova nezviklala.

Dvouleté odstupné není řešení

"Dělám na huti už dvacet let a vidím, co se tady děje. Do hutě se málo investuje, teď se chystá propouštění sice za výhodných podmínek, ale lidé se samozřejmě bojí o práci. Vždyť v Ostravě je spousta nezaměstnaných, další teď přibudou, opět posilní trh práce, ale co bude dál? Vzít dvouleté odstupné a pak živořit přece není řešení," svěřuje redakci zhruba čtyřicetiletý muž, který však odmítá uvést své jméno a závod, kde pracuje. "To víte, může se nám to pěkně vymstít," přitaká také mladý muž vedle. Také nechce ke své osobě uvést nic bližšího, jen že je ve fabrice zaměstnán docela krátce.

Velký červený bilbord s nápisem "2011 nejlepší zaměstnavatel Moravskoslezského kraje" hned u vchodu do fabriky je opatřen černou smuteční stuhou a smuteční kyticí.

"Demonstrace ArcelorMittal Ostrava má dvě roviny, jednu celoevropskou, protože se tím připojujeme k protestní akci zaměstnanců všech evropských jednotek ArcelorMittal. Upozorňujeme tím akcionáře této firmy i všechny evropské vlády na nepřijatelnou strategii ArcelorMittal v rámci celé Evropy. Nelíbí se nám, že se majitel dlouhodobě neinvestuje do oprav výrobních zařízení. Tím dochází ke zbytečným výpadkům ve výrobě, které mají negativní vliv na hospodářské výsledky naši firmy. Potřebujeme, aby tady přišly investice, které byly už dvakrát schválené a nakonec z nich sešlo, a které tuto fabriku mohou posunout trošku dál," řekl pro ParlamentniListy.cz Vítězslav Prak, předseda Rady odborů OS KOVO ArcelorMittal Česká republika.

Dát najevo svůj protest je potřebné

"Já si myslím, že tato akce je velice potřebná. Je dobře že ji kolegové z Arceloru uspořádali. Není hanbou, když se člověk stará o svoje problémy. Naopak, myslím si, že pokud se člověk stará, aby měl pracovní místo a zajištěnou budoucnost, tak je to jenom dobře. Jsem tady proto, abych za odborový svaz KOVO akci podpořil," řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda OS KOVO Jaroslav Souček.

"Je nás tady mnohem více než na Kuřím rynku, a to je velice dobře, já vás tady vítám, přidali jsme se k protestní akci jako mobilizaci v celé Evropě, tak ať nás slyší až tam, ahóóój, " zahájil svou řeč z improvizované tribuny ve čtvrt na tři Vítězslav Prak. Přivítal kolegy odboráře z dceřiných společností ve Frýdku Místku a Karviné. Zdůraznil, že 5. října se zásadně změnila situace firmy v Ostravě, Frýdku Místku a Karviné, protože byla přeřazena někam jinam. "Generální ředitel pro střední a východní Evropu, který původně sídlil v Evropě, dnes sídlí v Polsku a to je pro nás špatně. Špatně je také to, že investice do naší firmy, které už byly dvakrát schváleny se musí schvalovat znovu. Pokud se tady nebude investovat, tak naše firma nemá šanci dělat kvalitnější a lepší výrobky s vyšší přidanou hodnotou. Pokud se nebude investovat do ekologie, bude to další problém. Připomeňme si, co běželo 4. října v anglické televizi, dokument paní doktorky Schallerové tady z Radvanic a jak vykreslili naši firmu. Vypadalo to, že my jsme ti, kteří tady v zásadě vraždí ostravské děti. A to je špatně. Musí se investovat do ekologie, žijeme tu my, žijí tu naše děti. I pro ně musíme udělat všechno proto, aby Ostrava byla čistší.

Majitel neinvestuje ani do základní údržby

Velkým problémem této společnosti je to, že se neinvestuje ani do základní údržby. Víte dobře jak vypadají naše provozy. Opravuje se, až se něco pokazí. Zbytečně přicházíme o zisky, protože nejsme schopni vyrábět tak, jak bychom chtěli. Jsem rád, že se nás zde sešlo tolik, děkuji vám za to, protože je vidět že nám na naší fabrice záleží," řekl Prak a dal slovo dalšímu odboráři z Karviné, kterého přivítal velký pískot a hukot. Ten pak provázel všechny proslovy z improvizované tribuny.

"Slýchávám, že my to neumíme jako Poláci. Že sice umíme pracovat jako poláci, ale neumíme demonstrovat jako Poláci, že se neumíme postavit sami z sebe, že neumíme prosadit, aby peníze které se tady vydělali tady i zůstali a byli investovali. Já tady pracuji už 30let a byl bych smutný kdybych musel odejít a nic by tady po mne nezůstalo. Doufám, že tady té huti, které se pořád říká nová, se nebude říkat stará," řekl odborář z Karviné.

Místopředseda OS KOVO Jaroslav Souček zdůraznil, že loni majiteli firmy ostravští zaměstnanci vydělali tři čtvrtě miliardy korun. "Proto máte vy zaměstnanci právo na to, aby se vámi podle toho zacházelo. Dnešní mocní tohoto světa nechtějí mít odpovědnost za nic. kromě maximalizace svých zisků a byznysu. Měli by si uvědomit, že podnikání je především odpovědnost k regionu, kde podnikají, odpovědnost k lidem, které zaměstnávají a k jejich osudům. Zaměstnanci spoluvytvářejí zisky a tyto zisky je třeba znovu investovat do výroby, aby měla perspektivu do budoucna. Nadnárodním korporacím je třeba neustále nahlas připomínat, že rozšiřovat své impéria neznamená jen rozmnožovat své zisky ale také zajišťovat pracovní budoucnost svým zaměstnancům," uvedl Souček. Zdůraznil, že Evropa je průmyslovým regionem a je jenom dobře, že se všichni zaměstnanci ArcelorMittalspojují v této protestní iniciativě. Budoucnost vidí jedině v udržení a zkvalitnění pracovních míst. Sebevětší odstupné podle něj nezajistí budoucnost a kvalitní život zaměstnanců a rozvoj života v regionu, nezajistí kvalitní život potomků, o které se pak mohou opřít ve stáří. "Držte se a bojujte," vyval je Souček na závěr svého vystoupení.

Z prázdných slibů majitele nezůstalo vůbec nic

Předseda odborové organizace Válcoven plechů Frýdek Místek a člen užší výboru Evropské rady zaměstnanců Luděk Mičan zdůraznil, že ArcelorMittal na začátku sliboval perspektivu, zaměstnanost, sociální jistoty a hlavně říkal, že nedopustí aby životní úroveň zaměstnanců klesala. "Slíbil, že se bude snažit, aby byla lepší. Bohužel svoje sliby neplní, tak jsme si na úrovni evropských odborářů řekli, není tohle nějaký bordel? Řekli jsme si, jsme to my zaměstnanci, kteří vytváříme hodnoty, ze kterých vy si dobře žijete . Tak si prosím vás nějaké ty řeči o nastupující krizi strčte za klobouk. My jsme vám za uplynulé roky vydělali tolik peněz, že vy jste teď na řade. My od vás čekáme, že máte prachy, které jsme vám vyprodukovali a že teď podržíte vy nás. Takže rozumíme této logice věci? Je to jasné? Je to třeba říct managementu v Ostravě, Karviné a Frýdku-Místku, pánové vy jste tady od toho, aby jste nám zabezpečili práci, my máme své rodiny, své životy a potřebujeme žít. Nás nezajímá, že si majitel nakoupí nové doly, fotbalový klub v Londýne. Nás zajímá, zda budete mít prachy pro nás. My jsme ti, kteří peníze vytváří a ne kteří je spotřebují. My na ne máme právo legitimní a jasné. Tohle jsme si v Evropě řekli a rozhodli jsme se že 7. prosinec bude prvním, kdy dáme Evropě najevo, že se nám jednání vlastníku ArcelorMittal nelíbí," řekl Mičan. Zdůraznil, že ostravští zaměstnanci jsou ve svém protestu ještě hodní. Daleko agresivněji se prý ve stejný den stávkuje ve Španělsku, v Belgii, v Lucemburku, v Itálii. Zároveň prý se v Londýně koná protestní tisková konference Evropské federace kováků, kterou chtěl majitel firmy zrušit.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE


Kdo se nás nebojí nic neudělá, pamatujte si to

"My musíme dát najevo, aby se nás báli, protože kdo se nás nebojí, ten pro nás nic neudělá. Pamatujte si to. Cesta nevede v pochopení. Když nebudeme bojovat, půjdou cestou nejmenšího odporu. Přece si to nenecháme líbit! Hovoří se tady Česká republika Polsko- optimalizace nákladů. Nevěřte tomu! Také v Polsku jsou normální lidi, kteří chtějí práci. my musíme chtít abychom měli práci my i oni, žádná optimalizace. Za devět měsíců tohoto roku si ArcelorMittal jako celek vydělal 8, 6 miliard amerických dolarů Je to málo, nebo dost? Je to o 22 procent více než v loňském roce," uvedl Mičan.

Na závěr protestní akce přečetl Vítězslav Prak prohlášení, které chtějí odboráři předat manažerům a majitelům firmy ArcelorMittal. Bylo přijato mohutným souhlasem všech. Po více jak půl hodině se zhruba 700 odborářů v pokoji rozešlo.

Související: Ukažme vládě, že bát se má ona. Praha dnes zažije další demonstraci

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …