Ostrý kandidát na hejtmana: Ať už je Rath pryč, zdevastoval, co mohl

01.02.2012 5:53

ROZHOVOR ODS zřejmě do boje o křeslo středočeského hejtmana v podzimních krajských volbách vyšle primátora Mladé Boleslavi Raduana Nwelatiho. Získal totiž od oblastních sněmů šest nominací. Senátorka Veronika Vrecionová má nominace dvě, poslanec a bývalý ministr zemědělství Ivan Fuksa jednu. Žádnou nominaci nezískali kladenský primátor Dan Jiránek nebo starosta Líbeznic Martin Kupka, kteří také patřili mezi adepty na hejtmanský post.

Ostrý kandidát na hejtmana: Ať už je Rath pryč, zdevastoval, co mohl
Foto: ddm-mb.cz
Popisek: Mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati

Pane primátore, Středočeský kraj je mediálně velmi zajímavý a vlivný. Jaké první tři kroky byste v jeho čele udělal?

Není to jednoduchá otázka. Kroků, které je nezbytné okamžitě udělat, je velmi mnoho, přesto se pokusím zmínit ty nejdůležitější. V prvé řadě s okamžitou platností zakážu používat metodu losování při zadávání veřejných zakázek. Losování při rozhodování o zakázkách kraje a jím zřízených organizaci je stávajícím vedením kraje hojně využívána a já ji považuji za netransparentní a amorální (psali jsme ZDE). Okamžitě jmenuji připravený tým odborníků, který bude řešit dopravní obslužnost a dopravu ve Středočeském kraji.

Další oblastí, kterou bych řešil, je školství a sociální oblast, která se dostala v současné době na okraj zájmu krajského úřadu a je silně podfinancována. Pokud byste se zeptal, kde bych na posílení financí do školství a sociální oblasti vzal, tak by to bylo pozastavením vyhazování prostředků na mediální prezentaci vedení krajského úřadu. Dalších témat, která jsou nutné řešit okamžitě, je mnoho, ale vy jste se ptal jen na první tři kroky.

V čem si myslíte, že byste byl lepší kandidát ODS na středočeského hejtmana než Vaši kolegové? Co můžete nabídnout straně i kraji lepšího?

Určitě mám stejně jako primátor Kladna (Dan Jiránek, další z kandidátů ODS, pozn. red.) velké zkušenosti z komunální politiky a také s řízením velkého města jako je Mladá Boleslav. Mojí neoddiskutovatelnou výhodou je znalost Středočeského krajského úřadu. Středočeský krajský úřad znám a nebudu se v něm muset učit orientovat. Dále mohu nabídnout svou pracovitost, manažerské zkušenosti, schopnost pracovat v týmu, dobré jméno a prověřenou volitelnost. Jsem prověřený volbami, a to jak v těch komunálních, tak v těch krajských. (o volbě více ZDE)

A považujete tedy za důležité, aby hejtman prošel komunální politikou?

Ano a dokonce si myslím, že je to nezbytná podmínka. Stejně tak si myslím, že nezbytná podmínka je i zkušenost z pozice krajského zastupitele. Krajský úřad má sloužit občanům kraje, ale také starostům všech obcí, tedy komunálním politikům: a to všem bez rozdílu za koho byli zvoleni. Na komunální úrovni je jedno pravidlo: Pokud chceš být úspěšným komunálním politikem, tak musíš sloužit všem voličům, a to bez rozdílu a bez ohledu na to, koho volili.
 
Teď z druhé strany. Jak se coby primátor díváte na vládní reformy, které zejména v oblasti sociální a zdravotnické působí nemalé rozbroje ve společnosti?

Vládní reformy jsou, pokud nechceme dopadnout jako Řecko nebo další krachující státy, nutností. Reformy však samy pro záchranu našeho státu a veřejných financí nestačí. Je třeba také přestat plýtvat, a to platí jak ve zdravotnictví, tak v sociální oblasti, ale také na radnicích, krajích, ministerstvech a dalších institucích.

Plýtvání penězi ve Středočeském kraji v posledních letech je důvodem, proč Středočeský krajský úřad je nejzadluženějším krajem v republice. Jeden z důvodů, proč kandiduji do vedení Středočeského kraje, je, abych tomuto plýtvání na kraji zabránil, snížil jeho zadluženost a zabránil jeho úplné finanční devastaci.
 
Rozumím. Ještě jedna otázka k tomuto tématu. Je aktuální vládní politika, co se judikatury týká, vstřícná k městům a krajům? Mnoho lidí obecně říká, že je to samé papírování, pro které se věci táhnou a zdržují.

Anketa

Podporujete politiku Davida Ratha?

51%
34%
hlasovalo: 1403 lidí
Nevím, zda je nynější vládní politika, co se judikatury týče, vstřícná k městům a krajům, možná, že bych si představoval, aby v tomto ohledu byla ještě o trochu vstřícnější. Co ale vím a jsem za to rád, je to, že tato vláda se intenzivně zabývá narovnáním disproporcí ve financování měst z daní občanů. Tato vláda se snaží posílit financování menších města a obcí tak, aby měly více financí na veřejnou službu občanům.  Aby byly schopné financovat základní povinnosti obce, jako jsou údržba komunikací, zřizování základních a mateřských škol, poskytování sociálních služeb, úklid města, údržba zeleně a podobně. A i zde vidím svou možnou roli, pokud bych byl hejtmanem. Krajský úřad by měl velmi pomáhat městům a obcím v tomto směru a to by byl jeden z mých cílů.
 
Jste jako zástupce ODS pro půjčku MMF v hodnotě 38 miliard korun?

Půjčka MMF (k věci ZDE) sice není krajské téma, ale řeknu Vám svůj názor. Nejsem zastáncem půjčky 38 miliard, protože se nedomnívám, že tato půjčka nějak zásadně eurozoně pomůže. Jsem velmi rád, že se ODS podařilo zabránit vysoké půjčce podle návrhu TOP 09. S původním návrhem TOP 09 jsem zásadně nesouhlasil.

Prezident Václav Klaus v nedávné Partii na Primě řekl (více ZDE), že eurozóna spěje k zániku. Souhlasíte?

S názorem pana prezidenta souhlasím a jsem rád, že Česká republika do eurozóny nevstoupila. Eurozónu muže zachránit jen hluboká restrukturalizace Evropské unie a razantní snižování deficitů státních rozpočtů všech zemí EU a i v tomto ohledu si nejsem jist, zda není příliš pozdě. Je to však můj soukromý názor a já nejsem ekonom. Renomovaným ekonomem je právě pan prezident.  

Pokud bychom zůstali u kraje a blížícího se regionálního sněmu, koho považujete za nejsilnějšího soupeře a koho za nejhoršího kandidáta na hejtmana?

Není to jednoduchá ani příjemná otázka, ale přesto se pokusím odpovědět. Nemyslím si, že je někdo z kandidátů na hejtmana vyloženě špatným kandidátem. Věřím tomu, že ať bude nominován kdokoliv, tak svou roli nejspíše zvládne. Asi také pochopíte, že pokud kandiduji, tak si asi myslím, že bych byl tou správnou a nejlepší volbou. Pokud bych si to nemyslel, tak bych se o pozici lídra neucházel. Dalším velmi kvalitním kandidátem je z mého pohledu primátor Kladna. Ostatní dva kandidáti jsou také kvalitní, ale chybí jim zkušenosti z krajské úrovně a to je dle mého názoru jejich silný hendikep.

Nemohlo by případné vítězství Ivana Fuksy v primárkách poškodit vztah středočeské ODS s premiérem Nečasem, neboť je Fuksa považován za blízkého spolupracovníka Petra Tluchoře a blízkého člověka Miroslava Kalouska?

To nevím, na to se musíte zeptat pana premiéra. Jediné, co Vám k tomu mohu říci, že já mám k premiérovi korektní vztah a že si premiéra nesmírně vážím pro to, co dělá pro tuto zemi a ODS.

Jak byste zhodnotil současného hejtmana Davida Ratha?

Člověka, jako je David Rath, hodnotit ani nechci. Mně David Rath jako osoba vůbec nezajímá. Já mohu hodnotit jen jeho práci a to touto větou: mrzí mě, že za dobu jeho tříletého vládnutí nedokázal pro občany Středočeského kraje nic zásadního udělat. Naopak se mu za tak krátkou dobu podařilo zdevastovat Středočeský krajský úřad, totálně ho zadlužit, zdevastovat ekonomiku krajských nemocnic. Za sebe říkám, ať už je ze Středočeského kraje pryč, než ho zcela zničí.
   
Lidé chodí míň a míň k volbám. Co konkrétně jim Vy jako případný hejtman nabízíte za jejich hlasy?

To, že lidé chodí míň a míň k volbám, mě velice mrzí. Volby jsou tím nástrojem, jak něco kolem sebe změnit. A co já voličům za jejich hlasy nabízím, je pracovitost, slušnost, korektnost a maximální snaha o to, aby kraj, ve kterém bydlí nebo pracují, se rozvíjel, byl jim dobrým domovem, kde se jim bude dobře žít. Pokud bych měl uvést alespoň několik konkrétních příkladů, co to znamená:

Nemocnice, kde se jenom nestaví, ale také kvalitně léčí bez dlouhých čekacích lhůt, dostupnou meziměstskou dopravu, která odpovídá požadavkům obcí a jejich obyvatel, a ne tomu, co si myslí úředníci kraje. Také to znamená například kvalitní a opravené silnice, kvalitní síť školských zařízení, dostatečnou síť sociálních služeb a sociálních zařízení, podpora neziskových organizací, podpora mládežnických sportů, podpora knihoven, podpora divadel, podpora kulturních zařízení, podpora vzniku a udržení pracovních míst v regionu. To jsou jen namátkou věci, které nechci voličům a obyvatelům Středočeského kraje jen slibovat, ale opravdu dělat.


    
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…