Otrávený pravičák Matějka: Lidi politice nerozumí. Stačí jim plné břicho

23.02.2012 12:10

ROZHOVOR Úspěšný blogger a častý komentátor politického dění František Matějka v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz říká, že ODS nemá šanci na svoji "obrodu", protože Petr Nečas je nejslabší možný lídr a strana se zbavuje schopných a čestných lidí. Situaci jen tak nezmění ani voliči, protože jim prý stačí plné břicho a střecha nad hlavou a o víc se nezajímají. Podle Matějky neví, co je to svoboda a co obnáší.

Otrávený pravičák Matějka: Lidi politice nerozumí. Stačí jim plné břicho
Foto: facebook
Popisek: František Matějka

Psal jste o tom, že politické strany dnes nestojí na žádných idejích. Jaká byla na pravici vaše největší naděje a kdo vás zklamal?

Byl jsem voličem ODS od počátku jejího vzniku na všech úrovních voleb. S ohledem na možný výběr v Česku to pro mě bylo stále větší „menší zlo“, než jsme založili Svobodné. Rozdíl mezi ODS a ČSSD je ve skutečnosti už jen v barvě dresu. Představitelé obou stran si tento stát ruku v ruce rozebrali skoro do posledního kousku. V málokteré jiné skupině lidí najdete tak rychle se rozšiřující počet milionářů, ačkoli jejich prací by měla být správa našich věcí a ne jejich na náš účet.

Pokud bychom to měli stočit k ODS, dalo by se říct, že Nečas kolem sebe shromažďuje samé "nýmandy", jež mu znemožňují kroky k případné obrodě strany (je-li to ještě možné) učinit?

Petr Nečas nemá na to, aby s ODS něco udělal. Zajetý systém uvnitř mu to nejenže nedovolí, ale zároveň je nejslabším možným lídrem. Myslím, že to byl důvod, proč ho nakonec do pozice předsedy zvolili. Dobré lidi, kteří by byli ochotní a schopní pro tuto zemi něco udělat, sama ODS ničí a vyštve. Posledním příkladem je Petr Pakosta. Rovnej chlap, pro kterého v ODS není místo.

Není možné současnou situaci vysvětlit i tím, že lidi třeba politice příliš nerozumí a nechávají se "oblbovat"?

Problém je, že mnoho lidí vůbec netuší, co je to svoboda. Žijí s pocitem, že když mají co do břicha a kde složit hlavu, že je všechno OK. Ano, nechají se oblbovat a dělají to rádi. Představa, že by se v rámci svobody museli spolehnout především na svojí hlavu, svoje ruce a svojí rodinu, řadu z nich nakonec před volbou svobody u volební urny vyděsí a zase to hodí těm, na které v hospodách nadávají. Je to pohodlnější a my jsme zatraceně zpohodlněli. 

Myslíte si, že většina lidí vůbec ví, co je pravice a levice, resp. jaké jsou autenticky pravicové ideje a naopak?

Absolutně ne. Je to jedno z témat, o kterých se vedou hádky mezi lidmi, aniž by většina vůbec tušila, jaký je mezi těmi pojmy opravdu rozdíl. Dneska už nemá cenu mluvit o pravici a levici, protože politici za posledních dvacet let významy těchto pojmů vědomě devalvovali. Ono se v chaosu pojmů líp vládne a oblbuje. Za jediné rozumné dělení v současné době považuji já osobně to, které na jedné straně posiluje moc státu a ubírá ji občanům, a opačně. Na tom by se možná dal znovu oprášit a postavit výklad původních pojmů pravice a levice. Obecně platí, že levičáci mají tendenci posilovat moc státu, zatímco pravičáci ji chtějí ubrat a nechat lidem. Z tohoto podhledu musí být každému zdravě uvažujícímu člověku jasné, že například v současném parlamentu a ve vládě žádná pravice není. Jsou tam jen větší a menší levičáci.

Opět jsme svědky další vlny mediálních útoků na prezidenta kvůli udělování milostí. Může za tím být snaha Václava Klause dehonestovat s blížícím se koncem jeho prezidentství a očekávaným dalším angažováním v politice?

O milosti prezidenta tu vůbec nejde. Jde o to, že neposlouchá ty směrem k Unii zadkem ohnuté servilní menší a větší levičáky, kteří se jako čert kříže bojí vládnout ve vlastní zemi a chtějí mít možnost ukazovat na ty do Bruselu. Vždyť se podívejte, která média přišla první s kritikou a komu patří. Kalousek a Schwarzenberg mají pocit, že jim zkrátka tento stát patří. O Klause, přes všechny jeho chyby, kterých máme každý z nás plnou nůši, nemám v jeho dalším angažmá v politice nejmenší obavy. A docela se na to těším. Jak ho znám, musí ho točit, že teď, v roli prezidenta, musí být tak nějak zdrženlivý.

Jak se stavíte k přímé volbě prezidenta? Může se z toho stát "Česko hledá SuperStar", jak třeba prohlásil senátor Tomáš Töpfer? Co soudíte o těch, kteří zatím avizovali svoji kandidaturu nebo o ní uvažují?

Pokud se nenajde někdo nový, nad rámec dosavadních kandidátů, tak místo jakékoli superstar tu budeme mít za prezidenta Švejnara nebo Fischera. V takovém případě by byla soutěž ve stylu Česko hledá SuperStar výhrou, kdyby vygenerovala kohokoli, opakuji kohokoli jiného. Mít jednoho z těchto dvou za prezidenta neznamená nic jiného, než že skutečným prezidentem České republiky bude předseda Evropské komise.

Dá se nějak racionálně vysvětlit popularita Jana Fischera? Proti němu třeba nedávno na demonstraci proti Kosovu varovali, že byl jediným evropským premiérem, který si velmi rozumněl s Hashime Thacim, premiérem "státu" Kosovo , který je napojen na teroristy a obchodníky s lidskými orgány a drogami... (více ZDE)

Samozřejmě, že dá. Kdo nic nedělá, ten nic nezkazí. Kdo nic nezkazí, má nejmíň nepřátel. Kdo má nejmíň nepřátel, je nejlíp zvolitelný davem. Na tom není ani nic nového, ani objevného. A přesně takový je Fischer.  Lidi si budou zkrátka muset ještě pořádně nabít hubu s takovými lidmi v čele.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…