Pacienti v LDN zřejmě zaplatí za den pobytu 330 Kč

25.05.2011 13:36

Pacienti v léčebnách dlouhodobě nemocných (LDN) zaplatí za tento pobyt i přes ujišťování ministrů zdravotnictví a práce a sociálních věcí Leoše Hegera a Jaromíra Drábka (oba TOP 09) více než dosud.

Pacienti v LDN zřejmě zaplatí za den pobytu 330 Kč
Foto:
Popisek:

Hospodářské noviny (HN) píšou, že podle věcného záměru návrhu zákona o dlouhodobé péči, který projedná příští týden vláda, se část lůžek přejmenuje - přestanou být léčebnou následné péče a stanou se oddělením tzv. dlouhodobé péče, kde se bude platit podobně jako v domovech pro seniory - až 330 korun denně, tedy zhruba 10.000 korun měsíčně, informují HN.
  
Lidé, kteří mají nižší důchod, zaplatí podle HN méně. Zbýt jim totiž musí 15 procent důchodu jako kapesné. Pro nejchudší se proto plánuje nový příspěvek, jehož podrobnosti ale ještě nejsou známy, uvádějí HN.
   
Ze společného prohlášení Hegere a Drábka v polovině květně přitom vyplynulo, že platby za den v léčebnách dlouhodobě nemocných se z nynějších 60 na 300 korun zvyšovat nebudou. Oba tím tehdy reagovali na informace některých médií, že se ke zvyšování plateb v těchto zařízeních chystají. Oba ministři označili takové informace za šíření poplašné zprávy, která budí oprávněné obavy mezi pacienty i jejich rodinami.
   
Podle věcného záměru zákona, o němž dnes HN informují, se dlouhodobá péče stane třetí rovinou, do níž se může člověk po akutním ošetření z nemocnice a po následném ošetření z dnešních léčeben dostat - pokud se ho nepodaří vrátit do života. "Následná péče bude časově ohraničena - třeba na tři měsíce. Když se pacient nezotaví a jeho stav se stane neměnným, přejde do dlouhodobé péče," vysvětluje podle HN Heger.
(mb,ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…