Padl znovu rozsudek nad kapitánem StB Minaříkem

09.09.2011 15:36

Kdysi býval označován za zpravodajskou hvězdu. Za hrdinu. Dokonce o něm nazpívali oslavnou písničku poté, co se vrátil z „mise agenta" z Rádia Svobodná Evropa, proti kterému měl plánoval atentát. To se však ani během několikaletého vyšetřování Pavlu Minaříkovi nepodařilo prokázat. U krajského soudu v Brně byl však odsouzen za jiný trestný čin. Za podvod. A to již podruhé.

Padl znovu rozsudek nad kapitánem StB Minaříkem
Foto: archiv
Popisek: Pavel Minařík u soudu

Soud potrestal bývalého agenta komunistické Státní bezpečnosti (StB) Pavla Minaříka pěti lety vězení za pojišťovací podvod. Minařík podle obžaloby v roce 1996 se svými komplici fingoval na Ukrajině dopravní nehodu, při níž shořel náklad optických vláken. Od pojišťovny pak chtěl na pojistném 41 milionů korun. Minaříka už dřív soudy za pojišťovací podvod odsoudily a více než deset měsíců z šestiletého trestu si odpykal. Nové projednání jeho případu nařídil Nejvyšší soud.

Soudní přelíčení připomínalo právnickou show známou z mnoha filmů. Důmyslné řečnické obraty, propracované konstrukce, zlomyslné a téměř jízlivé poznámky na stranu žaloby, obhajoby i zástupce poškozené pojišťovny. Velkolepé právnické představení včetně dramatických pomlk. Tak vypadalo soudní "divadelní představení", v němž hlavní roli hrál pro podvod obžalovaný bývalý agent československé státní bezpečnosti Pavel Minařík, advokáti a náklad optických vláken.

Právě toto zboží, které měl Minařík koupit za 45 milionů a na Ukrajinu prodat za 54 milionů, mělo shořet při přepravě avií na ukrajinském území již 15. května 1996. A od té doby se prakticky vleče vyšetřování, ve kterém svoji roli sehrálo množství svědků z Česka, Slovenska, Ukrajiny a také najatí soukromí detektivové a další osoby. Podle obžaloby totiž šlo o podvod, na kterém měl vydělat Pavel Minařík na pojistném, které mu měla při likvidaci pojistné události po shoření nákladu ve výši 41 milionů zaplatit pojišťovna Kooperativa.

Patnáct let po události se hledají těžko důkazy

Jak se skutečně událost stala, zřejmě už nikdy nikdo nezjistí. Podle některých verzí šlo o zahoření vozu ve chvíli, když si řidič přitápěl přídavným naftovým topením. Tuto variantu ale jednoznačně soudní znalec vyvrátil. Podle dalších verzí měl vůz před tím, než se vzňal i s nákladem, dostat smyk na olejové skvrně a havarovat. Nebo prý byl za dramatických okolností řidič přepaden a pak mu kdosi zapálil auto. Jak u soudu zaznělo, a jak se také Minařík hájil, výše pojistného si pojišťovna určila sama a Minařík přes půl milionu za náklad  jako pojistku zaplatil. Přitom se také zajímal o to, což označil za zcela běžné, jak by se řešilo v případě nutnosti likvidování pojistné události, kdyby k ní došlo.

I tuto skutečnost pak podle jeho slov státní zástupce a především právní zmocněnec pojišťovny považovali za podezřelou. K pojistné události pak totiž skutečně došlo. Vzhledem k tomu, že šlo o obrovskou sumu, pojišťovna pak podnikla  množství kroků, aby dokázala, že šlo o podvod a žádá po Minaříkovi vyplacení náhrady ve výši šesti a půl milionu korun. V první fázi byl pak po letitém sporu  Minařík již jednou krajským soudem potrestán  šestiletým vězením s ostrahou. Jeho právníkům se pak podařilo situaci zvrátit až u Nejvyššího soudu, který našel procesní nedostatky a nařídil krajskému soudu v Brně nové projednání.

„Za co jsem byl odsouzen. Za to, že mě řidič uvedl v omyl a že lhal?  Jeho lži mu věřili a dodnes věří nejen policie, ale i česká pojišťovna, která mu vyplatila náhradu za auto," snažil se mimo jiné argumentovat a přesvědčit soud v téměř hodinu dlouhé závěrečné řeči Minařík, který také zdůraznil, že podle jeho názoru zcela neoprávněně již ve vězení strávil deset měsíců a pět dnů. Právě řidič, který vezl náklad, byl podle něj za událost nejspíše zodpovědný a také prý to je podplacený korunní svědek.

Soud však nepřesvědčil.  Za podvod, kdy měl  mimo jiné silně nadhodnotit cenu nákladu , jehož skutečná cena byla podle soudu  pouze 2 170 000  korun  byl znovu odsouzen tentokrát na pět let do vězení s ostrahou a pojišťovně musí zaplatit škodu téměř šest a půl milionu. Proti rozsudku se Minařík na místě odvolal.

Foto: archiv


Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…