Paggio šlápl na exekutory. Za dluh 12 korun už nebudou mít 17 tisíc odměnu

04.05.2012 22:32

Územní sloučení exekucí a exekutorů, notářské sepsání exekutorského zápisu, sloučení několika pohledávek pod deset tisíc korun do jedné, snížení odměn exekutorů a advokátů a především - povinnost informovat dlužníka, že vůbec dluží. To jsou věci, které prosazuje poslanec Viktor Paggio.

Paggio šlápl na exekutory. Za dluh 12 korun už nebudou mít 17 tisíc odměnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exekuční lepící štítky

Paggio je přesvědčen, že současné pravomoci exekutorů musí stát omezit. Exekutorská komora, která by měla podle svého statutu dbát na stavovskou čest a čistotu profese, podle něj nefunguje tak, jak by měla, a musí proto zasáhnout stát. „Bohužel, milion exekucí nás přesvědčuje o tom, že něco není v pořádku,“ řekl pro Parlamentnilisty.cz Paggio. Do Ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny (ÚPV), který projednává i změny exekučního řádu, proto přišel se čtyřmi návrhy.

„Za prvé jsem přesvědčen, že by věřitel měl vědět o tom, že vůbec dluží, což dnes vůbec není samozřejmostí. V řadě případů se pak z malé částky stává velký dluh,“ říká Paggio. V tomto svém požadavku ve výboru uspěl. Nově tak, pokud dlužník nebude věřitelem vyzván k uhrazení dluhu předžalobní výzvou, nebude si moct exekutor účtovat své náklady řízení. „Je tu tím pádem motivace k tomu, aby se dlužník o dluhu dověděl,“ dodává Paggio.

Nemravné odměny exekutorů musí skončit

Za druhé navrhuje Paggio snížení odměn a to jak u exekutorů, tak u advokátů. „Je to opravdu děs, když dluh ve výši 12 korun vyroste odměnou exekutora na 17,5 tisíce. To považuji prostě za nemravné," říká rozhořčeně. „Měli jsme tu navíc velmi špatnou praxi, kdy se záměrně vybírali exekutoři z druhého konce republiky.“ V této souvislosti připomněl některé exekutorské úřady, které byly zvlášť „úspěšné“. „Například přerovský exekutorský úřad, ten byl mimořádně úspěšný ve vymáhání pohledávek z druhého konce republiky,“ podotkl.

S tím souvisí i jeho další požadavek – teritorialita. Viktor Paggio požaduje takzvanou „krajskou příslušnost“, což by v praxi znamenalo, že exekutorům skončí žně na cestovních náhradách ze vzdálených míst.

Územní členění požaduje i ombudsman

S územním návrhem Paggio sice zatím neuspěl, ale nevzdává to. Přiklání se k němu také ochránce lidských práv, ombudsman Pavel Varvařovský. „A to si myslím, že je opravdu ‘těžká váha’,“ je přesvědčen Paggio.

Třetím jeho požadavkem je sloučení exekučních titulů. „Chci, abychom se vyhnuli běžné praxi, kdy se jedna pohledávka rozdělovala na menší, a ke každé se přirazily odměny." Také v tomto požadavku poslanec uspěl, byť ne zcela podle svých představ. „Návrh se ale vrací k projednání do ÚPV, který se sejde 24. a 25. května, o své návrhy tak ještě budu moct bojovat,“ říká Parlamentnimlistum.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…