Pán lidstva se vrátí domů a chce servis. Ráda bych si to s ním vyměnila, říká matka, co fandí návrhu ČSSD

01.06.2013 6:30

Paní Naďa si pochvaluje návrh několika členek tzv. Oranžového klubu ČSSD, aby alespoň část rodičovské dovolené byla povinná pro muže. Považuje jej za průlomový a myslí si, že může změnit hodně na špatném postavení žen v naší zemi a ve společnosti. Dokud totiž muži na vlastní kůži nepoznají, jak náročná je péče o děti, nezmění svoje středověké chování k ženám.

Pán lidstva se vrátí domů a chce servis. Ráda bych si to s ním vyměnila, říká matka, co fandí návrhu ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Děti - ilustrační foto

Naďa je dvojnásobnou matkou. A tak jako mnoho jiných matek u nás právě prožívá absurditu názvu rodičovská dovolená. „Za dovolenou to může považovat jenom ten, kdo se nikdy nestaral o děti. Ale to je vlastně jen zástupný problém. Horší je, jak se u nás stále postavení matek zhoršuje. Dnes jsou totiž kvůli neexistujícím jeslím a nedostatku míst v mateřských škol uvězněny několik let doma a často vysoce kvalifikované odbornice jsou nuceny najednou vykonávat nejen roli matky, ale také uklízečky, pradleny a kuchařky a to za směšnou odměnu v podobě rodičovského příspěvku," říká paní Naďa.

„Jaksi automaticky se počítá s tím, že celou tíhu péče o děti ponese jenom žena. Pán lidstva se vrátí z práce a chce servis jako od služky. Jídlo, které vařím pro děti, mu nechutná, takže musím navařit nějakou tu 'flákotu' zvláště pro něj. A ještě je naštvaný, že jsem neumyla auto, když jsem na té dovolené. Já přitom celý den strávím v kuchyni nebo v prádelně. Dost ráda bych si to s partnerem vyměnila, alespoň na chvíli,“ přiznává se otevřeně Naďa.

Volební téma

Svěřuje se nám dokonce, že ji návrh sociálních demokratek tak zaujal, že je kvůli tomu ochotna jít volit. „Ale nedělám si moc iluzí, že to projde. V Parlamentu je převaha mužů a těm se asi tento návrh  moc nelíbí. Aspoň kdyby prošel ten návrh, aby byl poslední rok školky povinný. Jinak nemám  další tři roky šanci se kvůli dětem vrátit do práce,“ posteskne si.

Když namítáme, že si musí doma stanovit určitá pravidla a vybojovat režim, kdy se oba partneři na výchově dětí podílí stejným dílem, vysměje se nám: „Vždyť tento model, kdy matka dělá doma několik let služku prakticky zadarmo, platí ve většině našich rodin od pradávna. V západní Evropě jsou ženy mnohem více emancipované a mohou jít do práce dříve. Tam se nápadu, aby měli muži povinnou péči o děti, nikdo nevysmívá, v mnoha zemích to už totiž platí,“ rozčiluje se.

Petr Gazdík: Je to hloupost!

To, že se českým politikům návrh na povinnou rodičovskou pro muže moc nelíbí, dokazuje i vyjádření Petra Gazdíka, šéfa poslaneckého klubu TOP 09, který jej dokonce považuje za hloupost. A vadí mu, že by někdo něco někomu socialisticky plánoval a nařizoval. To Naďu doslova dopálilo: „Tak já jsem si musela kvůli TOP 09 povinně zavést sKartu a moje maminka, která dva roky před důchodem skončila bez práce, se musela hlásit na poště jako nějaký kriminálník a on se bude vysmívat tomuto návrhu, že někdo někomu něco nařizuje?!“ rozčiluje se.

Petra Kadlečková, krajská manažerka TOP 09 v Karlových Varech si však vůbec nemyslí, že jde o hloupost: „Já se touto problematikou osobně velice zabývám a líbí se mi, že nad tím konečně politici začali přemýšlet, dokonce napříč politickým spektrem. Spíše ale upřednostňuji  připravovaný projekt tzv. dětských skupin, který by měl zásadně pomoci zaměstnaným rodičům. Jejich vznik  již dokonce nedávno schválila vláda, na návrh naší ministryně práce a sociálních věcí. Počítá s rozšířením spektra zařízení pro děti předškolního věku, například firemních školek či mikroškolek. To určitě podpoří matky, aby se mohly vrátit do práce.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …