Pane Havle, Klausi, Topolánku. Čtěte o muži, se kterým jste se fotili

14.08.2011 10:52

AKTUALIZOVÁNO Známostmi s nejmocnějšími lidmi Česka se s gustem zaštiťoval prezident soukromé Polikliniky Modřany Jaroslav Barták. Když v poslední době zjistil, že proti němu podalo několik jeho bývalých asistentek trestní oznámení, začal některé z vlivných obcházet. Kontakty s politickými a společenskými špičkami získal jako zakládající člen prestižního Lions Clubu, z něhož ho ale před dvěma roky vyloučili, a to podle nového prezidenta Andora Šándora nejen pro nadměrné požívání alkoholu.

Pane Havle, Klausi, Topolánku. Čtěte o muži, se kterým jste se fotili

V prekérní situaci se ocitl prezident soukromé Polikliniky Modřany a bývalý generální sekretář Lions Clubu Praha - Orel lékař Jaroslav Barták. Deník MF Dnes zveřejnil informace, že zadržoval na Filipínách svou dvaadvacetiletou asistentku Lucii. Podle svědectví ji bil, sexuálně napadal a vyhrožoval smrtí. Případ řešil osobně ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který za dívkou poslal českého velvyslance Josefa Rychtara.

Okouzlen vlastní důležitostí a vlivnými kontakty se cítil Barták už dlouhá léta. V devadesátých letech založil jednu z českých poboček světového Lions Clubu, který sdružuje významné osobnosti společenského, podnikatelského a kulturního života. Charitativní činnost pro něj byla ideální příležitostí setkat se a poznat nejmocnější lidi Česka. A na kontakty s nimi se odvolával, když mu druhá strana nechtěla vyhovět.

Mediální odborník se nediví, že se lidé nechají zastrašit

„V té společnosti, která je zachvácena rakovinou korupce, hrají kontakty velkou roli. A když se jich někdo dovolává, nedivím se, že tak může někoho zastrašovat nebo dokonce vydírat. Žijeme v době, kdy se nic neřeší, vše se zametá pod koberec, tak si každý rozmyslí pustit se do křížku s člověkem, který se chlubí tolika známostmi," uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Mikeš.

Pochopení má jen pro to, že se Barták nechal fotit takřka se všemi důležitými osobnostmi. „Každý jsme tak trochu snob a vyfotit se s někým známým dělá dobře mnohým. Ale zneužívat to a používat k nátlaku a vydírání, to by nemělo ujít trestu," myslí si dlouholetý prezident Asociace komunikačních agentur a uznávaný „guru" české reklamy Jiří Mikeš.

Lékař lovil napříč politickým spektrem

Kdo z mocných se nevyfotil s Jaroslavem Bartákem, jako by ani nebyl, napadne každého, kdo se podívá na fotogalerii iDNES.cz. Na oslavě státního svátku Ruské federace je zvěčněn mezi prezidentem Václavem Klausem a expremiérem Milošem Zemanem, v izraelské rezidenci mezi exministrem vnitra Františkem Bublanem a místopředsedou KDU-ČSL Pavlem Svobodou.

Nejvíce trofejí v podobě fotografií s čelnými politiky získal ale v české pobočce Lions Clubu. Chlubí se snímky s expremiéry Jiřím Paroubkem, Mirkem Topolánkem a Janem Fischerem, bývalým místopředsedou vlády Pavlem Němcem, pražským primátorem Pavlem Bémem, ale i předsedou KSČM Vojtěchem Filipem. Pod záminkou dobročinnosti nalákal na akce klubu i nedávné špičky justice Renátu Veseckou a Vlastimila Rampulu.

Chybět nemohl ani na oslavě Havlových narozenin

O společenském postavení Jaroslava Bartáka svědčí i to, že byl na podzim 2008 jedním z hostů při oslavě 72. narozenin exprezidenta Václava Havla. Ani tentokrát si nenechal ujít možnost zařadit foto s bývalou hlavou státu do svého alba. Začátek lékařových potíží se dá datovat do září 2009, kdy byl vyloučen z Lionského hnutí, protože jeho chování přestalo být v souladu s principy a morálním kodexem člena hnutí.

Proto se ani nelze divit reakci Lvího klubu Praha Orel, že se distancoval od spojení s lékařem, jehož jméno bylo po propuknutí nejčerstvější aféry v souvislosti s klubem zmiňováno. „Tímto prohlašujeme, že pan Jaroslav Barták byl v roce 2009 v souladu se stanovami vyloučen z našeho klubu. Členové klubu jsou velmi znepokojeni faktem, že je pan Barták nadále spojován s Lionským hnutím," zareagoval oficiálně klub.

Z klubu ho vyhodili pro nadměrné pití a nepřístojné chování

Bartákův vyhazov přišel krátce poté, co byl prezidentem Lvího klubu Praha Orel zvolen generál v záloze Andor Šándor. „Jeho členství bylo neudržitelné vzhledem k jeho nadměrnému požívání alkoholu a ztrátě schopnosti chovat se slušně. Už tehdy se začaly objevovat informace o jeho excesech s asistentkami, ale ne takhle do hloubky jako teď," říká pro ParlamentníListy.cz prezident prestižního klubu Šándor.

Ten měl při nástupu do funkce s Bartákem potíže, protože bývalý generální sekretář odmítal předat novému vedení veškeré klubové písemnosti a doklady. Žádnému vyhrožování a ohánění se známostmi však čelit nemusel. „Jsem člověk, který se nezalekne, proto to ani nezkusil," říká generál v záloze s tím, že Bartákovu tlaku byl vystaven třeba soudce, aby rozhodoval v jeho prospěch, či lidé z VZP, aby smlouvy pro jeho polikliniku byly výhodnější.

Kubice ani Pospíšil namočenému nepomohli

„Dokázal přesvědčit spoustu známých a vlivných lidí, aby do klubu přišli, nebo se stali jeho členy. Pravdou ale je, že když ho pak viděli, jak se chová, tak už se obvykle nikdy neukázali," připomíná Šándor, že pod vlivem alkoholu nebyl lékař právě vhodným reprezentantem klubu. „Ale k ženám se na veřejnosti agresívně nechoval, to by mu určitě neprošlo," dodává Šándor pro ParlamentníListy.cz.

Vedle nejčerstvější aféry s údajným zadržováním a trýzněním své dvaadvacetileté asistentky Lucie na Filipínách se začaly ozývat i jeho další asistentky. Když před pár dny lékař vytušil, že čelí řadě trestních oznámení, začal podle informací iDNES.cz vlivné obcházet. Sešel se s ministrem vnitra Janem Kubicem, a to pod záminkou nabídky lékařské péče. Volal i ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi. Bez úspěchu. Ani jeden mu nepomohl.

Podivná maturita byla vstupenkou na vysokou

V minulosti už Bartákovo jméno figurovalo v kauze, kterou ale vlivný muž ustál. Šlo o podivnou maturitu jeho syna Martina na soukromém pražském gymnáziu Pod Vyšehradem. Jeho potomek neměl původně vůbec maturovat, protože na konci čtvrtého ročníku propadnul z několika předmětů a neuspěl ani u komisionální zkoušky ze španělštiny. Vedení školy ho ale nechalo před maturitou přezkoušet neznámou paní a student s odřenýma ušima ročník prolezl.

Podobně probíhala i synova maturita, ke které naštvaní pedagogové pozvali štáb České televize. U maturity asistoval i studentův otec, který se později chlubil tím, že generální ředitel ČT Jiří Janeček po jeho zavolání „umravnil" televizní štáb, co o podivné maturitě točil reportáž do Událostí v regionech. Důvodem prosazení maturity v prvním termínu prý bylo, že lékař už měl pro syna místo na Vysoké škole ekonomické, kde už mu přes známého zajistil přijetí.

Neschopné asistentky nebo organizovaný zločin

V nejnovější kauze se Barták nařčením brání tím, že se prý stal obětí zaměstnanců, které byl nucen propustit. „Pevně věřím, že jsem se stal já a moje rodina obětí neschopných zaměstnanců, se kterými jsem byl nucen rozvázat pracovní poměr. Nerad bych si připustil, že by se mohlo jednat o akci organizovaného zločinu, i když se mě v poslední době snažila jistá skupina vydírat. Všechny potřebné informace jsem předal policii," vyjádřil se Barták v oficiálním prohlášení.

K věci:

Šest žen promluvilo: Lékař tyran se oháněl jmény mocných 

Kníže zachránil brutálně týranou Lucii. Pomůže i vám 

Schwarzenberg zasahoval v případu trýzněné ženy 

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…